3 Tips om voor jouw gelukkige gezin te kiezen

door | 0 Reacties

Soms gebeuren er dingen waar je weinig aan kunt veranderen. Ze overkomen je. En ondanks dat je niet kan kiezen wat je overkomt, kun je wel kiezen hoe je er mee omgaat.

Dit gaat momenteel natuurlijk op voor de maatregelen die er zijn genomen door de Coronacrisis. De kinderen nog thuis en de ouders zoveel mogelijk thuis aan het werk. Blijf thuis, in het belang van ieders gezondheid. Een andere keuze is er niet. Naar dit dringende advies moet je gewoon luisteren. Het gaat er om hoe je er mee omgaat. Daarin heb je wel een keuze.

Hoe ga jij hier mee om?

Het kostte mij schakeltijd. Nu heb ik mijn weg gevonden. Dat ging op en neer. Ik had niet in 1 keer een stijgende lijn te pakken en dat hoeft ook niet. Gun jezelf die tijd ook. Wees mild voor jezelf. Het is fijn als je kan handelen, dat je de dingen kunt doen die moeten gebeuren, maar neem ook de tijd om er over na te denken. Sta stil bij wat het jou doet.

En zo is het ook wanneer je kind het moeilijk heeft. Wanneer hij gedrag laat zien als boosheid of juist onzekerheid en verdriet waarvan je niet weet hoe je er mee om moet gaan. En dat je een machteloos gevoel geeft. Hoe jouw kind zich gedraagt, kun je niet kiezen, maar je hebt wel een keuze hoe je er mee omgaat.

Hieronder geef ik je een aantal tips:

  1. Accepteer de situatie. Je verzetten heeft geen zin. Als je het gedrag van je kind wilt vermijden door het uit de weg te gaan, los je het niet op. Het blijft bestaan, met een grote kans op verergering. Hoe langer je wacht met het zoeken naar een oplossing, hoe langer de situatie duurt. Leg je erbij neer door te accepteren dat de situatie is zoals het is.
  2. Leer loslaten. Het gaat niet altijd zoals jij het wilt. Soms heb je als ouder bepaalde verwachtingen. Of begrijp je niet dat je kind onzeker is en niet zo zelfverzekerd als jij bent. Natuurlijk gun je je kind ook dat hij zelfverzekerd is, alleen is dat niet af te dwingen. Laat los dat het op jouw manier moet doen. Jij hebt de keuze hoe je er mee omgaat. Geef je kind ook die keuze. Laat je kind bijvoorbeeld uit 2 dingen kiezen Jij bepaalt waaruit. Het zelf mogen (mee)bepalen, is meestal één van de sleutels tot de  oplossing.
  3. Blijf vertrouwen houden. Vertrouw erop dat jullie samen een oplossing kunnen vinden (eventueel met hulp). Wanneer je geen vertrouwen hebt, heeft angst de overhand. Je voelt je onzeker en machteloos. Pak de regie en ga met je kind op zoek naar een oplossing. Stap voor stap komt de oplossing dichterbij. Blijf positief!

 

Zorg goed voor jezelf; zoek de stilte in jezelf, verzorg jezelf goed door gezond te eten en beweeg voldoende. Als jij lekker in je vel zit, kun je ook de zorg voor je kinderen beter aan!

Kies voor jouw krachtige en gelukkige gezin!

Wil je nog meer tips? Download dan mijn e-book Jouw Krachtig Kind met deze link. Hierin staan nog meer waardevolle tips hoe je zekerheid en blijdschap in jouw gezin kunt brengen. Bij elke tip geef ik je ook een opdracht hoe je tip in de praktijk kan brengen. Zet vandaag die eerste stap nog.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.