5 Tips om je kind te ondersteunen bij het weer naar school gaan

door | 0 Reacties

Weer naar school

De kinderen zijn deze week weer naar school om de dag. Hoe is dat voor jouw kind? Vindt hij het leuk of juist niet? Veel dingen gaan anders dan ze gewend zijn. Het vraagt weer schakeltijd. Eerst van altijd naar school naar in één keer thuis met schoolwerk bezig. Nu is het weer anders: je kind gaat om de dag naar school en zijn groep is gehalveerd. En dan hoop je maar dat je kind met zijn vriendjes in  zijn groep zitten, maar dat is natuurlijk niet altijd geval. Dat vraagt veel van je kind. Je kind moet zich opnieuw aanpassen. En niet alleen op school, ook bij de clubjes zoals bij sport en muziek. En natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar het gaat op elke plek ook deels weer anders.

 

Voorspelbaarheid valt weg

Iedereen moet zich houden aan de maatregelen. Je moet je dus aanpassen aan deze regels die je overkomen. Door de nieuwe situaties vervallen de vaste structuren. Dat maakt dat de voorspelbaarheid die overal was, wegvalt. Daardoor heeft je kind minder houvast. Het kost tijd om de nieuwe gewoonten in te laten slijten. En tegen de tijd dat ze het onder de knie hebben, veranderd het waarschijnlijk weer. Dat constante aanpassen, kan de nodige frustraties met zich meebrengen.

 

5 Tips die je kind helpen

Om je kind te ondersteunen bij het weer naar school gaan, geef ik je onderstaand deze waardevolle tips:

  1. Geef je kind de tijd om rustig, in zijn eigen tempo te wennen.

Ieder kind is uniek, ieder kind heeft zijn eigen tempo. Je kunt niet afdwingen dat iemand sneller gaat dan hij gaat. Dat is prima. Leg je daar bij neer. Je kind heeft dat nodig.

  1. Zorg dat je er voor je kind bent, zeker als hij net uit school komt.

Als je thuiswerkt, leg je werk even opzij zodat je kind zijn verhaal kwijt kan. Soms is er gewoon zijn en een luisterend oor hebben al voldoende. Je kind heeft niet altijd goede raad nodig; hij wil graag gehoord worden.

  1. Hersteltijd.

Zorg dat je kind niet meteen van alles moet, dat er voldoende tijd is voor ontspanning. Vaak helpt het als je kind eerst kan ontladen om zich daarna weer op te laden. Je kunt hier samen een lijstje van maken zodat het minder moeilijk wordt om te kiezen hoe hij zich wil opladen. Hij kan dan gewoon op het lijstje kijken.

  1. Houd je aan de afspraak.

Nu alles steeds verandert geeft dat onzekerheid. Als je iets belooft, doe het dan ook. Hiermee creeer je voorspelbaarheid, dat geeft houvast.

  1. Geef je kind ook regie.

Laat hem zelf bepaalde keuzes maken. Laat je kind bijvoorbeeld een keer kiezen wat hij wil eten of wat hij samen met jou wil doen. Dan overkomt je kind niet alles. Doordat hij mag kiezen, mag hij ook zelf eens bepalen wat hij wil.

 

 

Ik ben benieuwd hoe deze tips bij jouw kind werken. Laat het me weten.

 

 

Wil jij dat ik je gevoelige, onzekere kind handvatten geef hier mee om te gaan? Mijn praktijk is weer open. Ik houd rekening met de RIVM-maatregelen en houd 1,5 meter afstand met je kind.

Wil je liever nog online afspreken? Dat kan ook. Boek direct voor een gratis kennismakingssessie met mij. Check mijn agenda voor de online sessie Jouw Krachtige Kind. Deze sessie duurt een uur en vind plaats via Zoom. Maak hier je afspraak.

 

 

Ik ondersteun jou en jouw kind graag, zowel offline als online!

 

 

Warme groet,

 

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.