Blijf nieuwsgierig!

door | 0 Reacties

Heb jij soms aan een half woord genoeg? Vul jij de zinnen van een ander aan? Laat jij de ander niet altijd uitpraten? Of herken je het verhaal van de ander en kom je met je eigen verhaal?

We hebben vaak het idee dat we de ander wel begrijpen, maar is dat ook echt zo? En als je zo met elkaar praat, voelt de ander zich dan ook echt gehoord, gezien en begrepen?

 

We vergeten regelmatig om goed te luisteren. De ander echt de aandacht te schenken die hij verdient. Tegenwoordig hebben we het zo druk en leven we gehaast. Altijd onderweg waardoor we vergeten om stil te staan.

Goed luisteren is dé basis van een goede relatie, ongeacht met wie. Of het nou je partner, kind, vriendin of collega is. Wanneer je niet goed luistert, ontstaat er vaak irritatie, omdat je je niet begrepen voelt, niet de ruimte krijgt om het uit te leggen. Als dat vaker gebeurt en je hebt je neus te vaak gestoten, kan je besluiten te stoppen met investeren, omdat de ander toch niet luistert.

Elke relatie is het waard om in te investeren. De investering die je doet, zit in tijd, aandacht en communicatie.

 

Hoe houd je de relatie met je partner en kinderen goed en hoe kun je goed naar elkaar blijven luisteren? Hieronder geef ik je 3 waardevolle tips:

1.HEB VERTROUWEN: Vertrouwen komt vanuit jezelf. Wanneer jij vertrouwen durft te geven, krijg je er ook vertrouwen voor terug. Kijk bijvoorbeeld naar wat je de ander kan geven. Dat je eerst de ander begrijpt voordat je zelf begrepen wilt worden.

2.TOON RESPECT: De basishouding is een gelijkwaardige relatie. Je bent gelijk aan elkaar. Wanneer je respect toont, voelt de ander zich veilig en vrij om te zeggen wat hij wil. Je behandeld de ander op een manier waarop je zelf ook behandeld wilt worden. Dit kan blijken uit je woordkeuze en ook uit de intonatie van je stem.

  1. BLIJF NIEUWSGIERIG: Iedereen is uniek. Wat voor jou werkt, hoeft niet voor een ander te werken. Toon interesse in je gesprekspartner door open vragen te stellen. Dat zijn vragen die je niet met ja of nee kunt beantwoorden. Meestal beginnen zulke vragen met hoe, wat, waar, wie of wanneer. Door vragen te stellen, krijgt de ander de gelegenheid om uit te leggen hoe hij iets ziet of hij iets bij hem werkt. Heel belangrijk om het niet in te vullen met je eigen gedachten. Je eigen gedachten schakel je uit. Je bent met je gedachten en aandacht bij de ander.

Nieuwsgierig zijn betekent eigenlijk dat je onderzoekend bent. Dat je ernaar verlangt om iets te weten.

 

 

Ben jij inmiddels nieuwsgierig geworden naar nog meer tips van mij? Blijf mij dan vooral ook volgen op facebook en instagram. Binnenkort heb ik namelijk nog meer waardevolle tips voor jou.

 

Ben jij nieuwsgierig in relatie tot de ander? Zo ja, hoe uit zich dat bij jou?

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.