Dít helpt bij het volle hoofd van je kind

door | 2 reacties

Bijna vakantie

Hier in regio midden gaan de kinderen nog twee weken naar school voor de vakantie begint. Normaal gesproken zeggen we dat je kan merken dat de kinderen aan vakantie toe zijn. Nu, door de Coronatijd, lijkt het wel of dat nog meer het geval is dan anders.

Hoe is dat bij jouw kind(eren)? Dít helpt bij het volle hoofd van je kind.

 

Er kan niets meer bij

Dat hoofd zit zo vol met van alles. De kinderen (en wij als ouders ook) hebben zoveel moeten schakelen, de rek is eruit. De adrenaline is weg, we zijn uitgeblust.

Eerst kwam het bericht dat de kinderen thuis hun schoolwerk moesten doen (en ook wij gingen thuiswerken). Dat was de eerste keer schakelen. Dat was een hele verandering. Opeens mocht er voor hun gevoel niets meer. Bij sommige kinderen ontstond er angst om mogelijk ziek te worden of anderen ziek te maken en onzekerheid over hoe lang het zou duren. De 1,5 meter werd het nieuwe normaal en mocht er dus buiten je eigen gezin niet meer geknuffeld worden. Ik vermoed dat dat bij veel gevoelige kinderen een extra bijdrage heeft geleverd in het nog meer in hun hoofd gaan zitten, mede door de angst en onzekerheid die er bij deze kinderen al was. Veel bewegen, trampoline springen, knuffelen en stoeien werd hierdoor belangrijker dan ooit.

Daarna mochten we nog vele malen schakelen. Ook al komt het nu door versoepelingen, het is toch steeds weer anders.

 

Hoe uit zich dat dan bij een kind?

Uitdagen, grenzen opzoeken, vaker boos en/of verdrietig zijn, nergens zin in hebben, wispelturig zijn, op de bank hangen voor de tv of aan het gamen. Én slecht in slaap vallen door dat volle hoofd.

En wat het nou precies is? Misschien van alles wat; piekeren, onzeker voelen, angstig zijn.

Als ouder zou je soms willen dat er dan een uitknop op het hoofd van je kind zit. Maar het is er en het mag er zijn. Het helpt niet om het weg te duwen. Je kunt er beter zo goed mogelijk mee om leren gaan. Dít helpt bij het volle hoofd van je kind.

 

Dé oplossing

Geef je kind diepe druk! Wanneer je je kind diepe druk geeft, geef je druk aan het lichaam van je kind waardoor hij zijn lijf gaat voelen. Dit zorgt voor ontspanning en een vermindering van de overprikkeling.

Op verschillende manieren kun je je kind diepe druk geven, afhankelijk van de situatie waarin je kind zich bevindt. Dan bedoel ik bijvoorbeeld overdag op school of thuis of ’s avonds bij het slapen gaan.

Je kunt bijvoorbeeld al diepe druk geven door je kind een stevige knuffel te geven.

Er zijn ook verschillende oefeningen die je als ouder en kind samen kan doen zoals het trein-tunnel spel. Hierbij ben je als ouder de tunnel en is je kind de trein die onder de stevige tunnel door gaat.

Daarnaast zijn er ook verschillende hulpmiddelen in te zetten bij het geven van diepe druk. Wanneer het inslapen problemen oplevert, kun je een sleeptunnel gebruiken die je om de matras doet (zoals op de foto). Om wat extra druk te geven, kun je tijdelijk verzwaringskussens op de sleeptunnel neerleggen. Door de diepe druk die je kind dan ervaart, kan hij zich eindelijk overgeven aan zijn slaap. Ga na zo’n twintig tot dertig minuten even kijken of je kind al slaapt en als dat zo is, verwijder je de verzwaringskussens weer. De verzwaringskussens zijn ook op andere manieren en momenten in te zetten.

 

Pak het probleem van je kind aan

Heeft jouw kind ook een vol hoofd en moeite met inslapen? Plan een afspraak in mijn agenda in voor een gratis sessie zodat je kunt kennismaken met mij en mijn manier van werken: https://bit.ly/3f6VGuH .

Blijf niet aanmodderen, daar wordt niemand blij van. Kom in actie en word je bewust zodat jullie in je gezin weer zeker en blij zijn. De oplossing is soms dichterbij dan je denkt.

 

Warme groet,

Simone

 

2 Reacties

  1. Savannah Engelenberg

    Wauw Simone, wat mooi zo’n sleeptunnel. Nog nooit van gehoord. Fijn dat zoiets bestaat. Is dat alleen voor kinderen of ook voor volwassenen? Ik slaap gelukkig meestal heel goed, maar er zijn tijden geweest dat ik, door een vol hoofd, niet in slaap kon komen.
    En ik ken mensen die nu moeite hebben met in slaap komen. Wellicht is het wat voor hun.

    Het lijkt mij in elk geval heel fijn. Het doet me denken aan een soort cocon waarin je je geborgen voelt.

    Liefs,
    Savannah

    Antwoord
    • Simone Evers

      Hi Savannah,
      Zeker fijn dat er sleeptunnels bestaan. Ze zijn in verschillende maten te koop waardoor ze ook geschikt zijn voor volwassenen. De sleeptunnel biedt je inderdaad geborgenheid en werkt dus goed bij kinderen of volwassenen die zich onveilig of angstig voelen. En ook wanneer er sprake is van piekeren en het hebben van een vol hoofd.
      Warme groet,

      Simone

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *