Hoe kun jij je kind laten groeien en wordt het weer gezellig thuis?

door | 0 Reacties

Je kind komt uit school, gooit zijn tas in een hoek en roept meteen dat er niets aan was op school.
De juf heeft iets nieuws uitgelegd en eenmaal thuis zegt je kind: “Dat kan ik toch niet”. Hij schopt een keer tegen zijn tas en gaat boos, met zijn armen over elkaar, aan tafel zitten mokken.
Je kind heeft op dat moment een vaste mindset. Als je niet uitkijkt, komt niet alleen je kind, maar je hele gezin in een negatieve spiraal. De sfeer wordt er niet leuker op thuis. Je kind heeft geen zin meer om te leren en geeft het op. Hij gooit er met de pet naar.
Hoe kun jij je kind laten groeien en wordt het weer gezellig thuis?

Leren door te proberen

We kennen allemaal de uitdrukking: “Van proberen kun je leren”. Dat klinkt natuurlijk heel cliché, maar in de meeste clichés zit een kern van waarheid.
Tijdens mijn coaching gebruik ik regelmatig deze toren met Groeikaarten van Platform Mindset. Op deze Groeikaarten staan prikkelende vragen die je aan het denken zetten. Door deze vragen word je uitgenodigd om een groeimindset te (blijven) ontwikkelen en zo het beste uit jezelf te halen. Denk bijvoorbeeld aan vragen zoals: “Wat kun je doen als iets niet meteen lukt?” en “Aan wie kun jij hulp vragen?” Soms kun je zo vastzitten in je eigen gedachten en denken dat je gedachten ook waar zijn. Deze vragen maken vaak dat je het helemaal anders gaat bekijken. Zo van: “Zo had ik het nog niet eerder bekeken”.

Hoe kun jij je kind laten groeien en wordt het weer gezellig thuis?

Help je kind bij het ontwikkelen van een groeimindset

Wanneer je kind een groeimindset kan ontwikkelen, gaat hij heel anders tegen leren aan kijken. Hierdoor kan hij meer ontspannen en krijgt hij weer plezier in het leren. Dat geeft ruimte voor groei. En zo komt de balans en harmonie weer terug in het gezin.

Wil je meer tips om je kind te helpen bij het ontwikkelen van een groeimindset?
Hieronder geef ik je 3 tips.

  • Tip 1:
    Leg je focus op het proces in plaats van op het resultaat. Belangrijk hierbij is te blijven kijken naar het doorzettingsvermogen van je kind. Geef complimenten die het proces benadrukken, zoals: “Wat heb jij goed doorgezet” of “Ik zie dat je veel moeite hebt gedaan”.
  • Tip 2:
    Leg je focus op de inspanning. Het gaat er om dat je veel oefent om iets te bereiken en het gaat er niet om of je het als eerste af hebt of dat je de beste bent.
  • Tip 3:
    Leg je focus op het leren van fouten. Leer je kind in te zien dat een fout een leermoment is. Wat je van een fout leert, doe je meestal geen tweede keer fout. Door fouten te maken, kom je verder.

En eigenlijk nog een vierde tip:
Geef ook zelf het goede voorbeeld, dus blijf volhouden, ga de uitdaging aan en maak vooral ook fouten. Zo laat je je kind zien dat het bij jou ook niet altijd in één keer lukt. En als je hebt doorgezet en het lukt wel, voelt het helemaal geweldig!

Wil jij je kind verder helpen bij het ontwikkelen van een groeimindset en kom je er zelf niet meer uit?
Laat het me weten; ik help je graag! Kijk op www.jouwkrachtigekind.nl en bel me voor een afspraak op 06 208 51 696. Ik zie of spreek je graag.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *