Tips voor een gezellige tijd met je kind

door | 0 Reacties

Hoe wil jij de tijd die je hebt besteden? Wil jij je dromen en verlangens waarmaken?

Waarin wil jij je tijd, energie en aandacht investeren?

 

Juist nu ontdek je wat echt belangrijk is. Het gaat niet om alsmaar sneller gaan. Nu we vertragen, zien we wat echt belangrijk is: je partner, je kinderen, je familie en vrienden en niet te vergeten; je gezondheid. Dus naast je gezondheid word je vooral gelukkig van liefdevolle relaties die je met anderen hebt. En het beleven van mooie ervaringen samen.

Door het thuis werken voel ik mij meer verbonden met mijn partner. En ook met mijn kinderen voel ik me meer verbonden doordat ze nog niet naar school gaan. Dat komt natuurlijk voor een groot deel doordat je meer tijd samen doorbrengt. Maar het hangt er ook vanaf hoe je die tijd samen doorbrengt. Doordat je meer op elkaars lip zit, kan het ook eerder escaleren en tot ruzies komen.

 

Hoe hou je het gezellig met elkaar thuis? 

Een aantal tips voor jezelf:

  • Accepteer de situatie

Het is zoals het is. We kunnen aan de situatie niets veranderen. Omarm het nu, inclusief alle gevoelens die bij jou naar boven komen. Laat het er gewoon zijn. Met de situatie moet je dealen. Jij kiest hoe je er mee omgaat.

  • Leg de lat wat minder hoog

Het hoeft niet perfect. Het geeft je onnodige stress. Wat vandaag niet lukt, komt morgen wel. Je kunt niet meer doen dan je best.

  • Neem tijd voor jezelf

Ontspan je, trek je even terug als je voelt dat dat nodig is. Merk je dat je een kort lontje hebt, neem even een time-out. Dit kun je goed benoemen naar je kind; je kunt zeggen dat je even tijd voor jezelf nodig hebt, zodat je er straks weer voor je kind kan zijn. Je kan niet constant “aan” staan. Laad jezelf op tijd op.

 

Een aantal tips voor de omgang met je kinderen:

  • Geef je kind oprechte (individuele) aandacht

Dit kan heel makkelijk door iets meer tijd te nemen bij de vaste rituelen zoals gezamenlijk eten en bij het naar bed brengen. Voer een gesprek met je kind; hoe ervaart hij deze tijd? Sta stil bij de gevoelens die er leven. En praat ook over je eigen gevoelens die je ervaart door de situatie.

  • Geef ruimte aan je kind om zijn eigen verhaal te vertellen

Stel een open vraag aan je kind als hij bijvoorbeeld boos is geweest. Doe dit wel als de boze bui over is. Wat gebeurt er nu? Als ouders zijn we geneigd in te vullen wat er gebeurt, maar daarmee geef je voornamelijk  aan wat jij denkt dat er gebeurd is. Maar wie zegt dat dat waar is? Laat je kind zelf vertellen wat er gebeurde en luister naar zijn verhaal. Blijf rustig en open. Vat samen wat je kind je heeft verteld en stel een opnieuw een open vraag. Je kind voelt zich gezien en gehoord.

  • Geef je kind regie binnen jouw grenzen

Zorg dat je de tijd samen op een manier doorbrengt waarbij iedereen aan bod komt; voor ieder wat wils. Laat je kind kiezen zodat hij ook een stem heeft. Natuurlijk vinden je kinderen niet allemaal hetzelfde leuk. Sluit een compromis. Wanneer je bijvoorbeeld een spelletje doet, kun je ook kiezen om meerdere spelletjes achter elkaar te doen. Mocht dat te lang zijn voor de spanningsboog van je kind maak dan afspraken wanneer je het één en wanneer je het ander gaat doen. En, misschien een open deur, houd je aan die afspraak. Het maakt het voorspelbaar en geeft vertrouwen.

 

Ik nodig je uit voor mijn gratis online sessie Jouw Krachtige Kind. Tijdens deze sessie stel je me de vragen waar jij mee zit met betrekking tot je kind.

Plan direct een afspraak in mijn agenda in. Na aanmelding ontvang je een zoomlink in je mail. Met deze link kun je inloggen voor de online sessie. De sessie duurt een uur.

Ga naar deze link en druk op de knop om direct een afspraak in te plannen. Wanneer de knop nog niet werkt, kun je ook rechtstreeks naar mijn agenda.

 

Ik zie je graag online!

 

 

Warme groet,

 

Simone

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.