Van Blue Monday naar Happy Monday

door | 0 Reacties

Heb jij je bij de start van het nieuwe jaar voorgenomen nieuwe, gezondere gewoontes aan te leren? Hoe gaat het daar nu mee? Hou je het nog steeds vol of ben je in oude gewoontes en excuses verzand?

Vandaag is het Blue Monday. Dit wordt wel de meest depressieve dag van het jaar genoemd. Veel mensen die zich hadden voorgenomen een nieuwe, vaak betere gewoonte aan te leren, houden het niet langer vol of hebben de moed opgegeven. Daar word je natuurlijk niet blij van. Je kunt van alles van jezelf vinden. Een oordeel over jezelf hebben: je voelt je bijvoorbeeld schuldig of je vindt jezelf geen doorzetter. Dat oordeel is helemaal niet nodig en zelfs niet wenselijk.

Wees zacht voor jezelf! Je bent gewoon mens. We hebben allemaal wel eens een dag dat het niet lukt, maar dat wil nog niet zeggen dat dan meteen alles is mislukt. Terugval hoort erbij. Zie het als een leermoment. Accepteer dat het vandaag niet lukt en begin morgen opnieuw.

Je weet dat “als je altijd doet wat je deed, je krijgt wat je altijd kreeg.” Dat wil je niet meer. Je motivatie komt dus van binnenuit.
Maar weet je ook dat een nieuwe gewoonte aanleren tijd kost? Er wordt gezegd dat het gemiddeld 21 dagen duurt om iets nieuws aan te leren. Als je 30 dagen je nieuwe gewoonte hebt volgehouden, kun je echt zeggen dat je je iets nieuws eigen hebt gemaakt. Dat voelt goed en maakt dat je trots op jezelf bent. Je gaat weer blij door het leven.

Hoe houd jij vol bij het aanleren van een nieuwe gewoonte? Hieronder 3 tips:

  1. MOTIVATIE. Blijf je herinneren waarom je dit wilt, welk eindresultaat je wilt behalen. Schrijf het op en hang het in het zicht.
  2. DISCIPLINE. Blijf volhouden; het helpt als je weet waar je het voor doet. Wees je bewust van het feit dat iets nieuws aanleren tijd kost. Het is geen quick fix. Jij bent degene die de verandering wil, dus neem ook zelf het voortouw hierin. Jij wilt deze verandering die je zelf waarmaakt, eventueel met ondersteuning.
  3. INPLANNEN. Geen tijd hebben is een veel gehoord smoesje. Tijd nemen is tijd hebben. Neem dus de tijd, zet het in je agenda en doe je ding. Ga voor wat jij je hebt voorgenomen. Houd voor ogen wat het je brengt.

Daarnaast blijf je natuurlijk ook lief voor jezelf. Dat kan bijvoorbeeld met een kopje Happy Mondays thee. Probeer het eens.

Waar verlang jij naar? Welke verandering wil jij voor jouw kind en jouw gezin in 2020? Het jaar is net begonnen, dus er ligt nog steeds een heel jaar voor je. Wanneer jij je blijft inzetten, zal die verandering er komen.
Houd mijn website in de gaten, ook ik heb mooie veranderingen ingepland. Op mijn website www.jouwkrachtigekind.nl kun je zien hoe ik jouw kind en jouw gezin kan ondersteunen bij de verlangens die jij hebt en wilt waarmaken. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.