Volgt jouw gevoelige kind zijn eigen weg?

door | 0 Reacties

 

Je eigen weg volgen is krachtig én je hebt kracht nodig om je eigen weg te volgen. Als ouder gun je het je gevoelige kind om zijn eigen weg te volgen; je kind mag zijn eigen weg uitstippelen. Daarvoor heeft je kind bepaalde vaardigheden nodig. Jij kunt je kind helpen bij het aanleren van die vaardigheden zodat jouw kind op zichzelf vertrouwt om zijn eigen weg gaan. Volgt jouw gevoelige kind zijn eigen weg? 

Wat heeft je kind nodig om zijn eigen weg te gaan?

Om als kind je eigen weg te volgen, heb je kracht nodig. Je hebt zelfvertrouwen nodig om vast te houden aan dingen die jij belangrijk vindt. Als je kind het leuk vindt om zich mooi aan te kleden voor een bijzondere gebeurtenis op school en hij blijkt één van de weinigen te zijn én hij spreken tegen hem hierover op een vervelende manier, moet je over een flinke portie zelfvertrouwen beschikken. Des te dapperder als jouw kind zich een volgende keer toch weer mooi wil aankleden. Dan durft je kind eigen keuzes te maken zonder dat hij iets aantrekt van wat anderen ervan vinden.

Voor gevoelige kinderen is dat vaak lastig. Wanneer andere kinderen iets negatiefs zeggen over hun mooie kleren zullen zij dat als een afwijzing voelen. Dat maakt dat ze zich anders gaan gedragen. Een volgende keer ze zich zullen aanpassen en vooral proberen om niet op te vallen. Volgt jouw gevoelige kind zijn eigen weg?

Ga je eigen weg met zelfvertrouwen

Je kind kan zijn eigen weg volgen wanneer hij zich bewust is van wie hij is, wat hij kan en wat hij wil. Inzicht in wie je bent met al je talenten vergroot het zelfvertrouwen. Wanneer jouw gevoelige kind weet waar hij goed in is en waar hij minder goed in is en dat kan accepteren, krijgt hij ook een positiever zelfbeeld. Wanneer dit inzicht ontbreekt, kun je je afvragen waar negatieve gedachten over hemzelf op zijn gebaseerd. Leer je kind dat hij invloed heeft op zijn gedrag door zijn negatieve gedachten om te denken naar positieve gedachten. Praat met je kind over wat hij voelt. Maak je kind weerbaar en nodig hem uit om zijn grenzen aan te geven.

Vaardigheden aanleren

Kinderen hebben bepaalde vaardigheden nodig om hun eigen weg te durven gaan. Daarvoor moeten eerst de juiste basisvoorwaarden aanwezig zijn; ze voelen zich veilig en vertrouwd en het is duidelijk wat er van ze verwacht wordt. Daarnaast hebben ze de behoefte om gehoord, gezien en begrepen te worden. Als aan deze basisvoorwaarden is voldaan, durft een kind te leren en zich kwetsbaar op te stellen. Want leren gaat met vallen en opstaan en als een gevoelig kind het lastig vindt om fouten te maken, vindt hij het lastig zich kwetsbaar op te stellen. Dus zijn de basisvoorwaarden noodzakelijk voor deze gevoelige kinderen om te kunnen groeien. Dan pas is er ruimte om nieuwe vaardigheden aan te leren.

Tip

Om je kind tot groei te laten komen, moeten deze basisbehoeften vervuld worden. Loopt je kind vast, kijk dan of deze basisbehoeften en eventuele andere behoeften van jouw gevoelige kind vervuld zijn. Zo niet, achterhaal waar jouw kind behoefte aan heeft en hoe deze behoefte vervuld kan worden. Wanneer je er als ouders niet achter komt wat er precies speelt bij je kind schakel dan hulp in. Zo help je je kind weer zijn eigen weg te vinden.

Training Schatgraven

Ik heb speciaal voor jouw gevoelige kind de training Schatgraven ontwikkeld. Het zelfvertrouwen van jouw kind wordt versterkt tijdens deze training. Ik werk met kleine groepjes kinderen (van 8 t/m 11 jaar) zodat ze gelijk kunnen oefenen met praten over gevoelens en het aangeven van grenzen. Door in kleine groepjes te werken, kan jouw gevoelige kind binnen een veilige setting oefenen waardoor hij/zij daar zelf meerwaarde van ervaart. Geef je kind hier direct op. 

Maandag 12 april start de volgende training.

Warme groet,

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *