Jouw kind is ontzettend boos. Je ziet de stoom uit zijn oren komen. Hij heeft zo’n kort lontje dat je je afvraagt waar het vandaan komt. De boosheid die jij ziet, lijkt niet in verhouding tot hetgeen waarop hij reageerde. Je vraagt je af of je iets hebt gemist. Herken je dat? Is jouw hooggevoelige kind boos of overprikkeld?
Hooggevoeligheid
Het hooggevoelige kind heeft een groot inlevingsvermogen, voelt sfeer en emoties van anderen goed aan en neemt veel details waar via de zintuigen. Het hooggevoelige kind heeft behoefte aan harmonie. Wanneer de harmonie verstoord wordt, roept dat spanning en verdriet op. Dat maakt dat hooggevoelige kinderen sneller angstig en verdrietig zijn dan kinderen die niet hooggevoelig zijn. Deze hooggevoelige kinderen zijn introvert.
Naast de introverte variant is er ook een extraverte kant van hooggevoeligheid. Deze kinderen weten precies wat ze willen, zijn erg nieuwsgierig en onderzoekend, hebben veel ideeën en energie en gaan juist op zoek naar prikkels zodat ze veel kunnen meemaken. Elaine Aron noemt deze hooggevoelige kinderen high sensation seekers. In Nederland wordt hierover geschreven als kinderen met een sterke wil of hoogstimulatieve kinderen.
Overprikkeling
Wanneer je hooggevoelige kind overprikkeld is, heeft hij te veel prikkels gehad en te weinig tijd om de prikkels te verwerken. Het is een opeenstapeling van prikkels. Ook van leuke dingen kan je kind overprikkeld raken.
Wanneer het introverte hooggevoelige kind overprikkeld raakt, komt dit door spanning. Dit uit zich in huilen, angstig zijn of zich terugtrekken. Bij het extraverte hooggevoelige kind, de high sensation seeker, ziet overprikkeling er heel anders uit. Ook hier speelt spanning een grote rol. Je hooggevoelige kind wil iets, maar het gaat niet zoals hij dat wil. De spanning loopt op, maar wordt genegeerd. Wanneer het dan niet lukt en hij uiteindelijk in de stress schiet, kan hij flink driftig worden. Hij uit de opgelopen spanning met boosheid, terwijl het introverte hooggevoelige kind dan gaat huilen. Hierop wordt troostend gereageerd. Het is belangrijk dat de omgeving van het kind inzicht krijgt dat de boosheid van het extraverte hooggevoelige kind een reactie is op overprikkeling. Wanneer dit inzicht ontbreekt, wordt de high sensation seeker niet begrepen wat kan leiden tot boze of strenge reacties. Dit verhoogt de spanning waardoor het kind nog driftiger wordt. Je gooit eigenlijk olie op het vuur. Achteraf komen vaak alsnog de tranen waardoor pas duidelijk wordt hoe gespannen je kind is. Dan voelt je kind zich schuldig en heeft spijt.
Meer dan boos
Jouw hooggevoelige kind is driftig, meer dan boos. Er gebeurt in jouw ogen iets relatief onschuldigs waardoor hij ontploft. Je ziet boos gedrag bij je kind. Jij hebt de neiging je kind boos of streng toe te spreken. Maar juist als je het gevoel hebt dat je iets gemist hebt, is het belangrijk hier ook naar te luisteren. Wat ging er aan het boze gedrag van je kind vooraf? Gingen er dingen anders dan dat hij wilde? Had hij met tegenslag of teleurstelling te dealen? Allemaal mogelijkheden waardoor de spanning bij je kind is gestegen waardoor hij overprikkeld raakt. Het is enorm helpend om als ouder inzicht te hebben in hoe dit werkt bij jouw hooggevoelige kind. Wanneer je herkent waar het boze gedrag van je kind vandaan komt, is het makkelijker om je kind erkenning te geven voor zijn gevoel. Door het gevoel van je kind te benoemen, voelt hij zich gezien en begrepen. Een voorbeeld hiervan kan zijn: “Het lukt niet zoals jij dat wil en dat maakt je boos he?” Hierdoor zie je je kind en geef je erkenning aan zijn gevoel. En zo kan de rust ook langzaam terugkeren.
5 Tips rondom overprikkeling bij jouw hooggevoelige kind
- Kijk achter de boosheid: reageer niet direct boos op het boze gedrag van je kind. Onderzoek waar het boze gedrag vandaan komt. Is het een reactie op toegenomen spanning die hij genegeerd heeft? Kan het overprikkeling zijn?
- Herken overprikkeling bij jouw kind: breng samen met je kind in kaart waarvan hij gespannen raakt. Maak dit visueel door met een spanningsmeter te werken. Zo ziet je kind meteen bij welke activiteiten de spanning toeneemt.
- Geef je kind hersteltijd: ook al heeft je extraverte hooggevoelige kind altijd energie en leuke ideeën om uit te voeren, zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Hooggevoelige kinderen hebben een sterk inlevingsvermogen en er is sprake van intense verwerking. Wanneer je kind veel prikkels te verwerken krijgt, zorg dan ook voor tijd om tot rust te komen. Extraverte hooggevoelige kinderen houden van gasgeven, maar zet ook op tijd de rem erop.
- Maak samen met je kind een oplaadlijst: schrijf activiteiten op waar je kind energie van krijgt. Hang deze lijst in het zicht op. Help je kind hier regelmatig naar te kijken en activiteiten van te doen. Ook heel helpend is het om voor jezelf als ouder een oplaadlijst te maken en er naast te hangen. Je geeft goed voorbeeld als je zelf een activiteit van jouw oplaadlijst kiest. Dit werkt heel uitnodigend voor je kind.
- Lees met je kind boeken waarin hij zich kan herkennen: voor de hooggevoelige kinderen die high sensation seeker zijn, zijn de boeken van Draakje Vurig heel herkenbaar. Er zijn er drie: Draakje Vurig, Draakje Vurig op school en Draakje Vurig en de spiegel. In de laatste gaat het ook over het zelfbeeld van deze kinderen en hoe je als ouders je kind kan helpen op een positievere manier naar zichzelf te kijken. Voor de meer introverte hooggevoelige kinderen zijn de boeken van Kabouter Langmuts heel herkenbaar.
Jouw kind hooggevoelig?
Is bovenstaande heel herkenbaar voor je? Vermoed je dat jouw kind hooggevoelig is? Maak een afspraak met mij voor de gratis Krachtsessie. Ik help je graag verder om inzicht te krijgen in de hooggevoeligheid van jouw kind. Inzicht zorgt voor begrip en harmonie en versterkt de verbinding. Ik geef je concrete tips en handvatten om thuis mee aan de slag te gaan. Doe het vandaag nog.
Warme groet,
Simone
0 reacties