Hoe is het zelfbeeld van jouw hooggevoelige kind?

door | 0 Reacties

“Ik heb alweer een fout gemaakt”. “Ik doe ook altijd alles fout”. “Bij mij gaat het nooit eens in één keer goed”. Herkenbaar? Doet jouw hooggevoelige kind zulke uitspraken? Hoe is het zelfbeeld van jouw hooggevoelige kind?

Wat is zelfbeeld?

Het beeld dat jouw kind over zichzelf heeft, gaat over de manier waarop hij naar zichzelf kijkt. Het is het geheel van gedachten, ideeën en oordelen dat je kind over zichzelf heeft. Het beeld dat hij van zichzelf heeft, wil niet zeggen dat het ook echt zo is. Het is een weerspiegeling van hoe hij zichzelf ziet, niet hoe hij is.

Een zelfbeeld ontstaat door wat je hebt meegemaakt en door wat anderen over je zeggen. Andere mensen reageren vaak op je gedrag en op wie je bent. Positieve en negatieve ervaringen vormen je zelfbeeld.

Hoe jij over jezelf denkt, bepaalt hoe jij je gedraagt. Je zelfbeeld is van belang voor hoe je over jezelf denkt en daarmee het gevoel dat je over jezelf hebt. Als je jezelf aardig vindt, heb je ook een positief gevoel over jezelf. Een positief zelfbeeld is belangrijk voor de sociaal emotionele ontwikkeling van je kind. 

Je zelfbeeld staat niet vast en is steeds in ontwikkeling. Dat is goed nieuws, want wanneer je kind een laag of negatief zelfbeeld heeft, kan je daar aan werken. Het beeld dat je kind over zichzelf heeft, kan dus veranderen. Hoe is het zelfbeeld van jouw hooggevoelige kind?

Zelfbeeld bij hooggevoelige kinderen

Klopt het beeld dat jouw hooggevoelige kind van zichzelf heeft? Veel hooggevoelige kinderen hebben moeite om zichzelf op de juiste te waarde te schatten. Ze hebben weinig zelfvertrouwen en daardoor vaak een laag zelfbeeld. Ze kunnen goed reflecteren, maar zijn daardoor ook vaak kritisch op zichzelf. Ze willen het graag in één keer goed doen. En als ze dan een fout maken, is het lastig voor hen om zichzelf te vergeven. Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt en je kunt je je eigen fouten niet vergeven, is het niet gek dat deze kinderen een laag of negatief zelfbeeld hebben. Een laag zelfbeeld en faalangst hebben een sterke samenhang. Hoe is het zelfbeeld van jouw hooggevoelige kind?

Zelfvertrouwen

Weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld gaan hand in hand. Wanneer je een negatief zelfbeeld hebt, kan je te weinig oog hebben voor je positieve talenten. Je legt meer de nadruk op je negatieve kanten in plaats van op je positieve kanten. Wanneer je jezelf niet op waarde schat, heb je een lage eigenwaarde en daarmee een laag zelfbeeld. Je bent onzeker en vergelijkt je met anderen waar jij wel een positief beeld van hebt. Daarmee haal je jezelf vaak onbewust mee naar beneden. Wanneer jij voldoende zelfvertrouwen hebt, heb je een positief zelfbeeld. Je kan jezelf op waarde schatten en je hebt inzicht in jouw talenten. Hierdoor denk je positief over jezelf, voel je je positief en heeft dit een positief effect op je handelen. Jouw denken over jezelf bepaalt hoe jij je gedraagt. Wanneer jij zelfvertrouwen hebt, voel je je niet onzeker en gedraag je je zelfverzekerd. 

3 Tips om te werken aan het zelfbeeld
  1. Geef erkenning aan de gevoelens van je kind: benoem de gevoelens van je kind en toon begrip. Hierdoor sluit je aan bij de gevoelens van je kind. Herhaal dit als het nodig is. Wanneer je kind erkenning krijgt voor zijn gevoel en zich begrepen voelt, is er direct een fysieke reactie merkbaar in de vorm van een zucht bijvoorbeeld. Je merkt gelijk dat er rust over je kind komt.
  2. Geef inzicht in het gedrag van je kind: wanneer je aan je kind kan uitleggen waar zijn gedrag vandaan komt, begrijpt hij zichzelf ook beter. Het gaat om de behoefte die achter zijn gedrag ligt. Daarbij ben je niet je gedrag: Je bent leuk, al is je gedrag dat niet altijd.
  3. Geef inzicht in de talenten van je kind: benoem naar je kind zijn positieve eigenschappen. Soms vindt je hooggevoelige kind dingen vanzelfsprekend, dat je je zo “hoort” te gedragen. Daarmee ziet hij niet in dat het een talent is van hem. Leer je kind zichzelf op waarde te schatten door zijn talenten te benoemen.
Bonustip

Geef je kind complimenten over zijn inzet: het gaat niet om het resultaat, maar om het proces. Wanneer je kind een toren heeft gebouwd, zeg bijvoorbeeld: “Wat goed dat je hebt volgehouden toen je het lastig vond.” Zo leert je kind trots te zijn op de poging die hij deed en stimuleert hem om het een volgende keer weer zo aan te pakken. Dit heeft ook een positief effect op de faalangst waardoor dit kan verminderen.

Jouw hooggevoelige kind meer zelfvertrouwen?

Geef je kind op voor de Training Schatgraven. Tot de zomer geef ik de Training Schatgraven nog 2 keer. Je kind komt in een groepje van maximaal 6 kinderen 4 keer bij elkaar. Ik geef jouw kind inzicht in zijn talenten waardoor zijn zelfvertrouwen wordt vergroot. Op een speelse en creatieve manier gaan we met elkaar aan de slag. Het is heel waardevol om dit samen met leeftijdgenoten te doen. Ik zie ernaar uit om het zelfvertrouwen van jouw kind een boost te geven.

Maandag 17 mei start de training. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar.

Warme groet,

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *