Een nieuw begin: vandaag start het nieuwe schooljaar in regio Midden. Een nieuwe ronde, nieuwe kansen. Kijkt jouw kind hier naar uit of ziet het er juist tegenop?
Gezonde spanning versus ongezonde spanning
Natuurlijk kan een beetje gezonde spanning geen kwaad: nieuwe leerkracht, nieuwe lesstof en misschien zelfs een nieuwe school. Een beetje een kriebel in de buik mag er zijn. Laat je tiener dit zichzelf toestaan. Je tiener is echt niet de enige die dat gevoel heeft. En door de ervaring die het inmiddels heeft opgedaan, weet het dat dit gevoel slechts tijdelijk is. Dat maakt dat het te overzien en te verdragen is.
Anders wordt het als je kind al nachten wakker ligt van de spanning en geen oog dicht doet. Dan heeft je kind het gevoel dat het grip mist en er geen invloed meer op heeft. Alsof het een loopje met hem of haar neemt. Dat is geen prettig gevoel en kan ervoor zorgen dat je tiener in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Vaak heeft het hier ook negatieve gedachten bij en als het dan niet lukt om rustig te worden, ziet het dat als een bevestiging. “Zie je wel, het lukt me niet.” Wat kun je doen als jouw kind er juist tegenop ziet?
7 Helpende tips
- Leg de lat niet te hoog: hoe hoger jij de lat legt, hoe hoger jouw (gespannen) verwachtingen zijn. En als het dan anders gaat dan jij in je hoofd hebt, heb je eerder kans op teleurstelling of misschien zelfs “kortsluiting”. Doe jezelf een plezier: probeer er open in te staan. Hierdoor zullen je verwachtingen lager zijn en kan het hopelijk alleen maar meevallen.
- Het hoeft niet perfect: als jij vindt dat alles in 1 keer goed moet gaan, maak je het jezelf onnodig moeilijk. De kans dat het namelijk in 1 keer goed zal gaan, is niet zo heel groot. Hiermee leg je jezelf onnodig druk op. We zijn allemaal mensen en fouten maken is menselijk. We zijn gelukkig geen robot. En van je fouten kan je leren, dus het is helemaal niet zo erg om een foutje te maken; de wereld vergaat niet. Bedenk je wat het ergste is dat je kan overkomen als je een foutje maakt. Ik ga hierover graag met je in gesprek.
- Zorg voor helpende gedachten: als jij rondloopt met negatieve gedachten zoals “Het gaat me toch niet (in 1 keer) lukken” en het lukt niet, zie je dat als een bevestiging van jouw eigen gedachten. Als je je negatieve gedachten kan ombuigen naar positieve, ontwikkel je veel meer zelfvertrouwen. Je kunt ook denken: “Ik hou vol tot het me lukt” of “Ik doe gewoon mijn best” of “Ik zie wel”. Merk jij het verschil tussen “Het gaat me toch niet lukken” en “Ik zie wel”? De tweede klinkt toch meer ontspannen. Jij hebt zelf invloed op het veranderen van jouw gedachten.
- Haal bewust adem: soms heb of maak je jezelf zo druk dat het haast lijkt of je vergeet adem te halen. Gelukkig gaat dat automatisch zonder dat je erbij na hoeft te denken. Maar ik bedoel dat je dan oppervlakkiger gaat ademen, minder diep. Herken je dat? Je ademhaling zit dan ook hoger; meer bij je borstkas in plaats van bij je buik. Je kunt bewust ademhalen door je handen op je buik te leggen en naar je handen toe te ademen. Bij je inademing wordt je buik dan boller (als een ballon) en bij je uitademing gaat je buik weer naar binnen (alsof de ballon leegloopt). Probeer het eens.
- Zorg voor voldoende ontspanning (zowel fysiek als mentaal): doe wat bij je past. De één gaat fanatiek sporten, de ander houdt meer van wandelen. Je kunt ook mediteren of ontspanningsoefeningen doen. Kies iets waar jij je prettig bij voelt. En voel je gelijk druk, het gevoel van heel veel moeten? Ga juist dan bewegen en ontspannen. Haal het niet uit je programma, omdat je al zoveel moet. Zo zorg je dat je in evenwicht blijft. Het lichamelijk bewegen is een mooie tegenhanger voor dat volle hoofd van jou.
- Ontwikkel een groeimindset: Je kunt leren hier anders mee om te gaan door te werken aan een groeimindset: “Het lukt me NOG niet,” zou hierbij bijvoorbeeld kunnen helpen. Leg de nadruk op het proces en niet op het eindresultaat.
- Zeg hardop positieve affirmaties tegen jezelf: door positieve affirmaties tegen jezelf te zeggen, ben je liever tegen jezelf. Het maakt jou een gelukkiger mens als je tegen jezelf kan zeggen dat je goed genoeg bent en dat je liefde waard bent. Het werkt het beste als je dit tegen jezelf in de spiegel zegt. Het heeft echt een positieve uitwerking op je en draagt ook bij aan een positiever beeld van jezelf.
Elke dag opnieuw beginnen
En onthoud dat je elke dag opnieuw kunt beginnen! Ging het vandaag niet zoals je had verwacht of gedacht? Morgen weer een nieuwe kans. Net als de zon, die elke dag opnieuw opkomt. De zon is er gewoon (al is het soms achter de wolken). Dat is het enige dat jij hoeft te doen: er zijn!
Kom je er samen met jouw tiener niet helemaal uit, kijk dan op www.jouwkrachtigekind.nl wat ik voor jullie kan betekenen. Blijf niet aanmodderen, maar kom in actie. Geef je kind de kans om opnieuw te beginnen en zijn of haar blije, krachtige zelf te zijn.
Warme groet,
Simone 💜
0 reacties