Durft jouw kind helemaal zichzelf te zijn?

door | 0 Reacties

Ik maak genoeg kinderen mee die zich anders voelen. Doordat ze zich anders dan anderen kinderen voelen, voelen ze zich onzeker. Ze willen niet anders dan andere kinderen zijn. Dan vallen ze op. Kinderen willen er graag bij horen en passen zich aan, soms ten koste van zichzelf. Als je je anders voelt dan andere kinderen, doe je je soms anders voor dan je bent. Durft jouw kind helemaal zichzelf te zijn?

 

Als je niet jezelf durft te zijn

Vaak zijn kinderen die zich anders voelen onzeker. Ze hebben last van belemmerende, niet-helpende gedachten zoals dat ze minder waard zijn dan een ander kind. Ze passen zich aan, maar vaak is dat ten koste van henzelf. Het kost dit kind ook veel energie om zich anders voor te doen dan hij van nature is. Dat botst en zorgt vaak thuis boze buien bij dit kind. Vaak is er sprake van opgebouwde spanning bij dit kind die hij er alleen op een veilige plek uit kan laten. Het beeld dat deze kinderen van zichzelf laten zien op school is dan ook vaak heel anders dan ze thuis zijn. Aan de andere kant kan dit kind juist ook gedrag laten zien thuis waarbij hij huilt en zich terugtrekt. Deze kinderen vergelijken zich vaak met andere kinderen en zijn erg bezig met wat anderen van hun vinden. Herken je dit bij jouw kind?

 

Blij zijn met wie je bent

En soms weet je gewoon nog geen raad met bepaalde eigenschappen van jezelf zoals je gevoeligheid.

Het ene kind is soms gewoon sneller in tranen dan het andere kind. Wanneer je weet waar het vandaan komt, begrijp je het beter. Je kind kan best een beetje jaloers zijn op een kind dat hij stoer vindt. Maar je hoeft je niet te vergelijken met anderen. Jij bent goed zoals je bent. Het gaat erom dat je leert omgaan met al je emoties. Ieder kind heeft zijn kwaliteiten en talenten en wanneer je die ziet en begrijpt, kun je jezelf zijn. Je kind hoeft zich niet aan te passen of in te houden, hij is goed zoals hij is.  Wanneer hij dat aanvaardt, kan hij helemaal zichzelf zijn.

 

Tip: Zoek gelijkgestemden op

Je kind wil zich veilig voelen, op zijn gemak voelen om helemaal zichzelf te kunnen zijn. Dit lukt beter bij kinderen waar hij zich prettig bij voelt. Vaak speelt herkenning hierbij een grote rol. Als je merkt dat de ander zich ook anders voelt. Als je gevoelig bent en dat bij andere kinderen herkent, voel je je minder alleen. Het geeft je het gevoel dat je niet de enige bent en dat maakt dat je je gesteund voelt. Daar alleen al word je blij van.

Hoe fijn is het om met anderen contact te hebben en herkenning bij elkaar te vinden. Als je dan samen in gesprek bent, heb je soms aan het half woord genoeg, omdat je elkaar begrijpt.

Dan voel je je gehoord en gezien. Samen voel je je sterker, krachtiger. En dat maakt je zeker en blij.

 

Oefening

Wanneer jouw kind (hoog)gevoelig is, kan het helpend zijn om daar samen een boekje over te lezen. Je kind zal zich in het verhaal herkennen. De zucht van verlichting is merkbaar; ik ben niet de enige.

Een mooie reeks boeken voor hooggevoelige kinderen zijn de boeken over Langmuts. Langmuts wordt zo beschreven dat jouw kind zich er zeker in zal herkennen en je leert ook de positieve kanten van je gevoeligheid in te zien.

Vraag aan je kind, na het lezen van het boek, of hij denkt dat er in zijn klas ook Langmutsen zitten. Je kind zal ongetwijfeld een paar kinderen kunnen opnoemen. Vraag ook door aan je kind waarom hij dat denkt. Zo krijg je samen met je kind  meer inzicht in wie gelijkgestemden kunnen zijn zodat je kind zich gesteund zal voelen. Je kind zal gaan ervaren dat je bij gelijkgestemden helemaal jezelf kan zijn.

 

Jouw Krachtige Kind

Het is mijn missie dat jouw kind volledig zichzelf durft te zijn. Zijn beperkende gedachten mag loslaten, zich niet langer aanpast aan anderen en vertrouwt op de kracht die in hem schuilt. Dat jouw kind een mooi mens is, net zoveel waard als een ander. Als jouw kind weet waar zijn kracht en kwetsbaarheid liggen en dat kan omarmen, voelt hij zich zeker en blij. Dat maakt dat jouw kind krachtig is.

Wil je jouw kind een Jouw Krachtige Kind traject laten volgen en wil je daar meer informatie over, plan een gratis Krachtsessie

in mijn agenda. Je kunt kennismaken met mij en mijn manier van werken zodat je kan ervaren of dat bij jouw gezin aansluit.

 

Ik help jouw kind en gezin graag.

 

Warme groet,

 

Simone

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *