Help je kind die kans te zien

door | 0 Reacties

Het is zo makkelijk om te zien wat er niet goed gaat. Als er iets niet goed gaat, zie je dat als een bevestiging: “Zie je wel dat het niet goed gaat. Het gaat ook altijd fout bij mij. Ik kan er niets van. Het is niet zo mijn ding.” Door die negatieve gedachten heb je ook een negatief gevoel. En dat bepaalt hoe je je gedraagt. Kies voor positieve gedachten. Je staat blijer in het leven en het heeft een positieve invloed op je gedrag. Jij hebt die keuze. Help je kind die kans te zien.

Oud gedachtepatroon

Door een negatief gedachtepatroon haal je je zelfvertrouwen naar beneden. “Zie je wel, het lukt me ook nooit.” Heb je er wel eens over nagedacht dat jouw kind met zijn negatieve gedachten zijn weinige zelfvertrouwen in stand houdt? Door die negatieve gedachten, gebeuren er ook negatieve dingen, alsof je het over jezelf afroept. Dit helpt je kind niet. Je kind houdt het niet alleen in stand, maar het wordt van kwaad tot erger. Het levert veel gemopper op in huis. De sfeer wordt er niet gezelliger op. Jij voelt je moedeloos, omdat je niet weet hoe je dit kan aanpakken. Doorbreek die oude patronen. Help je kind daarbij. Hij wil wel anders, maar weet niet hoe. Help je kind die kans te zien.

Weinig zelfvertrouwen

Krijg inzicht in de gedachten van je kind. Ga met je kind in gesprek en stel open vragen. We zijn vaak geneigd om alleen met onze (negatieve) gedachten rond te blijven lopen. Denk jij weleens: “Daar zit toch niemand op te wachten.” Of “ Wie vindt dat nou interessant?” Deze gedachten zijn ondermijnend voor je zelfvertrouwen. Je kind blijft op zijn eilandje zitten, terwijl jij juist harmonie, verbinding en positiviteit in jouw gezin wil. Haal je kind van zijn eilandje af, want delen is helen. Wanneer jouw gevoelige, onzekere kind perfectionistisch is, zal hij niet uit zichzelf hulp vragen. Deze kinderen vinden meestal dat ze het alleen moeten oplossen. Anders hebben ze het gevoel dat ze falen. Je gunt je kind positiviteit, blijdschap en zelfvertrouwen. Help je kind samen te bouwen aan zelfvertrouwen door negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten. Door het gedachtepatroon van je kind te veranderen, verandert je kind in een blij, krachtig en zelfverzekerd kind.

5 Tips die werken

Hieronder alle tips op een rij:

  • Nodig je kind uit om te praten over zijn gedachten: wanneer je het idee hebt dat je kind ergens mee zit, ga bijvoorbeeld samen wandelen. Het praat makkelijker als je naast elkaar loopt in plaats van als je tegenover elkaar zit. 
  • Stel open vragen: deze vragen beginnen met hoe, wat, waar, wie en wanneer. Door open vragen te stellen, krijg je inzicht in de gedachten van je kind
  • Maak je kind bewust van wat er wel goed gaat: benoem dit en laat je kind dit in een schriftje opschrijven. Wanneer je deze positieve dingen laat opschrijven vlak voor het slapen gaan, sluit je de dag van je kind ook positief af. Hierdoor gaat je kind met een positief gevoel naar bed.
  • Help je kind met het bedenken van positieve, helpende gedachten. Wanneer je kind een negatieve gedachte uitspreekt, probeer er een positieve gedachte tegenover te zetten.
  • Creëer een positieve sfeer in huis. Je kan dit doen door je kind complimenten te geven over zijn inzet. Bijvoorbeeld: “Ik zie dat je je erg je best doet.”
Een nieuwe kans

Geef je kind op voor de training Schatgraven. In een klein groepje bouwt je kind samen met andere kinderen van 8 tot en met 11 jaar aan zijn zelfvertrouwen. Op een positieve en speelse manier krijgt je kind inzicht in zijn talenten. Ook komt je kind tot inzicht over zijn manier van denken. Tijdens de training wordt aandacht besteed aan het ontwikkelen van een positieve mindset. De training is 4 keer op maandagmiddag van 15:00 – 16:30 uur en start maandag 8 maart. Geef je kind hier op.

Warme groet,

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *