Hoe ervaart jouw kind het om weer naar school te gaan?

door | 0 Reacties

Vandaag zijn in de regio Midden de basisscholen weer begonnen. De middelbare scholen volgen ook deze week. Dat brengt veranderingen met zich mee. Dat kan als leuk, maar ook als spannend worden ervaren. Hoe ervaart jouw kind het om weer naar school te gaan?

 

De eerste schooldag

In de week voorafgaand aan de start van het nieuwe schooljaar begint het vaak al. Je kind is in gedachten vaak alweer met school bezig en praat er misschien ook over: er is een nieuwe leerkracht (of juist meerdere nieuwe leerkrachten) en er kunnen nieuwe klasgenoten zijn. Naast wie ga je zitten, met wie ga je optrekken, is de nieuwe leerkracht aardig? Allemaal vragen waar je kind al mee kan worstelen. Vraag aan je kind wat hem of haar bezighoudt en hoe hij of zij het vindt om weer naar school te gaan. Hoe ervaart jouw kind het om weer naar school te gaan? 

 

Op zoek naar nieuw evenwicht

Veel van het vertrouwde van het vorige schooljaar is weg. Je kind maakt echt een nieuwe start, elk jaar opnieuw. Dat betekent dat het op zoek is naar nieuw evenwicht. Je kind heeft jou als ouder daar bij nodig. Door te luisteren naar je kind, door aandacht te geven aan de gevoelens van je kind, door er gewoon te zijn en je kind te supporten. Jij bent een veilige haven tussen al die nieuwe dingen. Jij bent vertrouwd. Gun je kind de tijd om een nieuw ritme te vinden. Dan is het fijn als jij ook een beetje rustig kunt opbouwen en niet gelijk weer “hurry up” aan het werk gaat. Als het kan, is het voor jouw gevoelige kind fijn als het langzaam kan opbouwen. Meestal voor jezelf ook fijn!

 

Ontspanning

De vakantie is nu echt voorbij. Sommige kinderen zien er enorm tegenop dat ze weer van alles moeten, ook al zijn het leuke dingen. De vakantie geeft vaak een gevoel van vrijheid; je kan, meer dan normaal, doen wat jij wilt. De druk is van de ketel; je kunt meer ontspannen. Nu “moet” je weer naar school, nu “moet” je weer sporten waardoor je uiteindelijk minder vrije tijd overhoudt. Gun je kind momenten van ontspanning, het heeft tijd nodig om te herstellen en zichzelf op te laden. Zorg voor voldoende van die ontspanningsmomenten. 

Geef je kind de tijd om rustig te wennen aan alle veranderingen zodat het nieuw evenwicht kan vinden. In het begin kan het nogal wankel voelen, dus een beetje ondersteuning (zoals het surfboard op de foto) is heel welkom. Je kind hoeft het niet alleen te doen. Laat dat blijken door er voor je kind te zijn.

Dé 3 helpende tips:
  1. Wees er voor je kind: geef je kind aandacht en vraag hoe hij/zij het ervaart. Luister hierbij zonder oordeel. Met bagataliseren help je je kind namelijk niet. En lastige emoties mogen er ook gewoon zijn. Jij bent veilig en vertrouwd voor je kind tussen al die veranderingen. Probeer je kind te begrijpen.
  2. Geef je kind de tijd om nieuw evenwicht te vinden: je kind heeft gewoon even tijd nodig om te wennen aan alle veranderingen. Ga er niet meteen vol tegenaan, maar bouw dingen rustig op.
  3. Zorg voor voldoende ontspanningsmomenten: je kind heeft ontspanning nodig om te herstellen en weer op te laden. Plan de agenda van je kind niet meteen vol, maar je kunt wel ontspanningsmomenten inplannen. Zet rustig een kruis in de agenda en laat een kind een batterij tekenen zodat hij weet dat dat een ontspanningsmoment is.
Opdracht: Verzamel Geluksmomentjes

Laat je kind opschrijven waar het blij van wordt (of werd). Hoe was de vakantie voor je kind? Heeft het tijdens de vakantie fijne herinneringen opgedaan waarbij het kon ontspannen?

Laat je kind het opschrijven in een mooi schrift en plak er eventueel wat foto’s bij. Of pak een mooi doosje waarin je alle Geluksmomentjes kunt verzamelen. Misschien heeft je kind mooie schelpen gevonden en mee naar huis genomen of wie weet een beetje zand. Of een mooi souvenir gekocht of iets wat lekker ruikt. Deze herinneringen brengen je kind terug naar die fijne vakantie en ervaart zo weer het ontspannen gevoel wat het toen had. 

 

Wat wens jij jouw kind toe?

Ps: zie je de fles met flessenpost op de foto? Wat wens jij jouw kind dit nieuwe schooljaar?

Ik wens mijn kinderen dat ze blij zijn met zichzelf en een positief zelfbeeld zodat ze met zelfvertrouwen in verbinding met anderen kunnen gaan.

Kan jouw kind daar wel wat hulp bij gebruiken? Klik hier voor meer informatie de workshop Ontdek Je Kwezel: https://bit.ly/WorkshopOntdekJeKwezel28-8-23 .Geef je kind snel op; deze eenmalige workshop start volgende week maandag.

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *