Hoe help je jouw kind te groeien?

door | 0 Reacties

“Het lukt niet. Ik kan het niet. Het gaat ook altijd fout als ik dat doe. Ons huiswerk moest vandaag af, dat staat vast. Ik kan er niets meer aan veranderen.”

Herkenbaar deze uitspraken? Doet jouw kind ze ook regelmatig, of misschien doe je ze zelf wel? Natuurlijk baal je als iets niet lukt en voel je je boos of machteloos daarbij. Soms kun je zo vast zitten in je eigen gedachtenpatroon. Je denkt het, je spreekt het uit en nog erger, je gaat het geloven. Want alles wat je aandacht geeft groeit, ook als het negatieve gedachten zijn. Hoe kom je weer uit dat negatieve gedachtenpatroon? Hoe help je jouw kind te groeien?

 

Mindset

Hoe je over jezelf denkt, heeft te maken met je mindset. Je mindset is een overtuiging over jezelf en je basiseigenschappen zoals onder andere bekwaamheid en aanleg, geloof, persoonlijkheid en talent. De grondlegger van de Mindsettheorie is Carol Dweck. Als psychologe deed zij tientallen jaren onderzoek naar prestatie en succes en ontdekte de kracht van onze mindset. Niet alleen onze vaardigheden en talenten zorgen voor succes, maar ook onze statische of op groei gerichte mindset. Het prijzen van de intelligentie en het talent van je kind is niet bevorderlijk voor zijn zelfvertrouwen en prestaties, het kan het succes zelfs in de weg staan. Het gaat om de juiste instelling zodat je kind gemotiveerd is, graag uitdagingen aangaat, leert van zijn fouten en weet heeft van de werking van de hersenen. Met deze juiste instelling help je je kind eigenaar te worden van zijn eigen leerproces. Hoe help je jouw kind te groeien?

 

Twee mindsets

De opvatting die jij voor jezelf kiest, beinvloedt in sterke mate de manier waarop jij je leven leidt.

Wanneer jij de overtuiging hebt dat je kwaliteiten vaststaan, heb je een statische mindset, ookwel fixed mindset. Je gaat ervan uit dat intelligentie, persoonlijkheid en karakter vaststaande gegevens zijn. Dit zorgt ervoor dat je de behoefte hebt jezelf steeds opnieuw te bewijzen. Je doet er alles aan om te laten zien dat je voldoende basiskwaliteiten in huis hebt.

De andere mindset is een op groei gebaseerde mindset, ookwel growth mindset. Deze groeimindset is gebaseerd op het geloof dat je je basiskwaliteiten kunt ontwikkelen door er moeite voor te doen. Iedereen is in staat om te veranderen en te “groeien” door te leren en ervaring op te doen.

Wanneer je gelooft dat goede kwaliteiten ontwikkeld kunnen worden, kun je een liefde voor leren tot stand brengen. Wanneer je jezelf volledig inzet en dit blijft volhouden, ook (of juist) als het niet goed gaat, is het kenmerk van de op groei gerichte mindset.

 

Tip: Help je kind te groeien door een groeimindset te ontwikkelen

Wanneer je een vaste mindset hebt, ben je bezig met hoe je beoordeeld zult worden. Dat maakt dat je gevoelig reageert als je je vergist of een fout maakt. Door je mindset te veranderen, verandert ook de betekenis van fouten maken. Wanneer je een op groei gebaseerde mindset hebt, houd je je bezig met vooruitgang. De persoon met een groeimindset begrijpt dat belangrijke kwaliteiten ontwikkeld kunnen worden en zal zich blijven inzetten om iets te bereiken. Bij deze op groei gebaseerde mindset zul je fouten gaan zien als leermomenten.

Het doet er dus toe welke mindset je hebt én je kunt je mindset veranderen. Je hebt er zelf invloed op. De op groei gerichte boodschap die jij als ouder je kind wil meegeven, is: “Je bent een mens in ontwikkeling en ik interesseer me voor je.”

Je kunt niet altijd een groeimindset hebben, maar je kunt wel je groeimindset blijven ontwikkelen.

Onthoud dat je allebei aan het leren bent. Wees je bewust van je eigen mindset en die van je kind. ONtwikkel een op groei gebaseerde mindset door uitdagingen te verwelkomen, door te blijven doorzetten bij tegenslag, door inzet te zien als de weg naar succes en door te leren van feedback.

 

Oefening

Om je kind te helpen bij het ontwikkelen van een groeimindset zijn er verschillende materialen waar je mee kunt werken. Deze keer breng ik graag de Groeikaarten van Platform Mindset onder de aandacht. Op deze Groeikaarten staan allemaal vragen die je helpen bij het ontwikkelen van een groeimindset. Ze zetten aan tot denken en zorgen voor bewustwording: de concrete vragen vragen om concrete antwoorden. Ze geven je inzicht dat je zelf invloed hebt op je denkwijze.

Gebruik ze op een speelse manier door de Groeikaarten in een Jengatoren te plaatsen. Telkens als je een blokje pakt en er een kaartje valt, lees je de vraag voor en geef je antwoord. In mijn praktijk gebruik ik deze werkvorm regelmatig. De kinderen reageren stuk voor stuk enthousiast en zijn nieuwsgierig naar de volgende vraag. Soms zelfs zo nieuwsgierig dat ze alleen de blokjes weghalen waar een Groeikaart zit.

 

Nieuwsgierig geworden?

Wil je meer tips van mij ontvangen over hoe jij jouw kind kan ondersteunen? Neem een kijkje op mijn website www.jouwkrachtigekind.nl. Iedere week schrijf ik een nieuw blog met een nieuwe tip zodat je jouw kind kan helpen om zeker en blij te zijn.

Download gelijk mijn gratis e-book Jouw Krachtige Kind. Hierin vind je nog meer tips die jou helpen je onzekere, gevoelige kind te ondersteunen zodat  hij in zijn kracht staat, zeker en blij is.

 

 

 

Warme groet,

 

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *