Hoe help jij jouw kind de uitdaging aan te gaan?

door | 10 reacties

“Dit is zo moeilijk, ik kan dit echt niet. Ik snap er niks van. Hier ben ik slecht in. Ik geef het op, ik stop ermee.” Nog voordat je kind er aan begonnen is, is hij al gestopt. Hij heeft een blik geworpen op zijn werkje, knutselopdracht of nieuwe legobouwwerk. Je kind heeft al besloten dat het onmogelijk voor hem is om dit te doen. Dus als je er niet aan begint, kun je ook niet falen. Ai, dat klinkt als een vaste mindset. Je wordt er moedeloos van. Hoe kun je je kind helpen naar een groei gerichte mindset zodat hij eraan begint, het volhoudt en doorzet? Hoe help jij jouw kind de uitdaging aan te gaan?

 

Uitdagingen

We komen allemaal in ons leven voor uitdagingen te staan. Dat is een gegeven. Wanneer je de betekenis opzoekt van het woord “uitdaging” is de meest gegeven betekenis: “een taak die moeilijk te verwezenlijken valt”. Een andere betekenis die ik tegenkwam: “in voorbereiding”. Dit vond ik ook wel een mooie. De fase dat iets in voorbereiding is, gaat vooraf aan de fase dat je iets kan, dat je een nieuw geleerde vaardigheid onder de knie hebt. Ook hier gaat het erom dat het maar is hoe je kijkt. Als je vindt dat je iets al moet kunnen nog voor je het geprobeerd hebt, is de kans op falen bij voorbaat al vele malen groter. Geef jezelf dus de kans om het te proberen en te oefenen.

Een uitdaging kan betekenen dat er in je leven iets op je pad is gekomen dat nou éénmaal zo is en dat je te accepteren hebt. Dat kan inderdaad een hele uitdaging zijn.

Of je kan een uitdaging zien als iets dat je nog niet kan en dat je graag wilt leren. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind uberhaupt begint aan de uitdaging, blijft volhouden en blijft doorzetten tot het gelukt is? Hoe help jij jouw kind de uitdaging aan te gaan?

 

Mindset

In mijn vorige blog had ik het over de groeimindset. Bij een op groei gerichte mindset ga je graag een uitdaging aan, leer je met vallen en opstaan en kijk je naar inzet en het proces. Ook feedback speelt een belangrijke rol hierbij. Door feedback te vragen, sta je open om te leren.

Wanneer kinderen zelf het belang van een groeimindset gaan inzien, leren ze over hoe ze leren en gaan ze nadenken over hoe ze nadenken. En wanneer je over deze op groei gerichte mindset beschikt, ga je graag een uitdaging aan. Hoe help jij jouw kind de uitdaging aan te gaan?

 

Tip: Gebruik De Leerkuil om je kind te helpen de uitdaging aan te gaan

Wanneer je iets nieuws gaat leren, is dat een weg met hobbels. Leren gaat met vallen en opstaan. Dat is iets wat je kind moet leren inzien. Daar heeft hij jouw hulp bij nodig zodat hij aan de uitdaging begint, het volhoudt en doorzet tot het lukt.

Als je voor zo’n uitdaging staat, is De Leerkuil een handig middel dat je hierbij kan helpen. De Leerkuil laat zien hoe het voelt als je aan het leren bent. Het laat zien welke negatieve gedachten je hebt als je een hobbel tegenkomt, maar ook welke positieve gedachten je helpen om over de hobbels heen te komen. Hoe deze positieve gedachten je helpen om uit De Leerkuil te komen. De Leerkuil is heel visueel. Dat maakt het voor kinderen heel aantrekkelijk. Jouw kind wil ook meteen dat blije, springende kind zijn bovenaan De Leerkuil. Dat gevoel van overwinning, omdat je hebt volgehouden en doorgezet en doordat je bent blijven oefenen iets nieuws hebt geleerd. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen van jouw kind.

 

Oefening

Wanneer je kind niet wil beginnen aan zijn taak, opdracht of bouwwerk vraag hem wat er is. Door je kind dit te vragen, kom je erachter waarom hij er niet aan begint. Als blijkt dat hij het té moeilijk vindt, laat hem De Leerkuil zien. In het gesprek met je kind kun je laten zien dat je kind nog in de rode, negatieve gedachten zit. Vraag je kind of hij een groene, positieve gedachten kan bedenken. Als hij er geen kan bedenken, kan hij er gewoon één voorlezen van De Leerkuil. Zo maak je inzichtelijk dat je kind zelf invloed heeft op zijn gedachten en dat positieve gedachten hem helpen om uit De Leerkuil te komen. Zorg dat je kind een positieve ervaring krijgt, dus leg de lat niet te hoog. Zet kleine stappen. Blijf dit samen oefenen zodat je kind steeds makkelijker zelf positieve gedachten kan bedenken.

Zie de kuil als een glimlach: als je uit de kuil bent gekomen, ben je zo trots op jezelf dat je staat te springen van blijdschap. Je bent de uitdaging aangegaan, hebt volgehouden en doorgezet en het is je gelukt. Dat gevoel is goed voor je zelfvertrouwen.

 

De Leerkuil ontvangen?

Vraag gratis mijn pdf van De Leerkuil aan. Print het uit en hang het in het zicht op. Het helpt jouw kind bij het leren om vol te houden en vertrouwen te krijgen, stap voor stap. Zeg “ja” als reactie op mijn blog en je ontvangt De Leerkuil in jouw mailbox. Doe het meteen.

Je kunt ook nog steeds mijn e-book Jouw Krachtige Kind downloaden voor nog meer waardevolle tips. Kom in beweging en zet vandaag nog de eerste stap.

 

Voor welke uitdaging heb jij lef nodig?

 

 

Warme groet,

 

Simone

 

 

10 Reacties

 1. Anela Kavgic

  Ja graag! Dank je wel

  Antwoord
  • Simone Evers

   Beste Anela,

   Wat mooi dat je interesse hebt in het pdf van De Leerkuil. Ik heb het naar je gemaild.
   Veel succes ermee. Dat het je verder mag brengen bij de uitdagingen die leren soms met zich mee kan brengen.

   Warme groet,

   Simone

   Antwoord
 2. Diane van der Voorn

  Beste Simone,

  Bij zoeken op Google naar een helder en visueel beeld van de leerkuil kwam bij jou terecht. Heb nl vanavond met mijn zoon (7 jaar)!over de leerkuil gesproken als vb hoe leren gaat. En ben dus zeer geïnteresseerd in je pdf!

  Antwoord
  • Simone Evers

   Beste Diane,

   Wat mooi dat je zeer geïnteresseerd bent in het pdf van De Leerkuil! Dank dat je het een helder en visueel beeld vindt hebben. Ik hoop dat het jouw zoon gaat helpen bij het leren. Mooi dat je hier zo bewust mee bezig bent!

   Antwoord
 3. Quirine

  Ja graag.

  Antwoord
  • Simone Evers

   Hi Quirine,

   Goed dat je de stap hebt gezet om het pdf van De Leerkuil aan te vragen!
   Ik wens je dat het je brengt waar je op hoopt. Succes.
   Ik mail het naar je.

   Warme groet,

   Simone

   Antwoord
 4. Sandra
  • Simone Evers

   Hi Sandra,

   Wat goed dat je het pdf van De Leerkuil hebt aangevraagd!
   Dat het je mag brengen waar je naar verlangt. Veel succes ermee.
   Het komt naar je toe.

   Warme groet,

   Simone

   Antwoord
  • Carel

   Ziet er goed uit. Prima tips!!! Zouden veel ouders moeten lezen en toepassen.

   Antwoord
   • Simone Evers

    Bedankt voor het compliment!
    Een mooie wens waar ik me helemaal in kan vinden!

    Warme groet,

    Simone

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *