Hoe houd je het gezellig in deze laatste schoolweek?

door | 0 Reacties

In de regio midden gaat vandaag de laatste week in. Ik merk het echt in mijn omgeving dat de koek al een paar weken op is. Motivatieproblemen, slaapproblemen en korte lontjes. Gevoelige kinderen die overprikkeld zijn doordat ze een vol hoofd hebben. Herkenbaar voor jouw tiener? Hoe houd je het gezellig in deze laatste schoolweek?

Wees eerlijk

Zeg nou zelf: zelf ben je ook moe en aan vakantie toe. Je merkt dat jouw lontje ook wat korter is. Het is dus belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Als jij ontspannen bent en genoeg energie hebt, kun je ook beter omgaan met het korte lontje van je eigen kind of kinderen. En als je dan een keer uit je slof schiet, wees dan eerlijk. Leg je kind uit waardoor het kwam dat je zo boos reageerde. Door de uitleg geef je je tiener inzicht en wordt het zich bewust van waarom je zo reageerde. Tegelijkertijd geef je een goed voorbeeld aan je tiener.

Voldoende slaap

Heeft jouw tiener inslaapproblemen? Gun je kind en jezelf wat meer tijd voor het slaapritueel. Laat je tiener een schrift invullen over hoe zijn dag is geweest. Dit kan bijvoorbeeld met het Smoeltjesschrift. Hierin kan het aangeven welke gevoelens er die dag voorbij zijn gekomen. Vaak is dit aanleiding om dit nog even samen te bespreken. Daar wordt het volle hoofd van je kind leger van. Ook een meditatie, zoals de bodyscan, kan ontspannend werken. Doordat je kind zijn lijf beter voelt, komt er ook meer rust in het hoofd. Neem dus net even iets meer tijd voor het naar bed gaan van je kind zodat het niet telkens uit bed blijft komen waardoor jij ook een ontspannen avond hebt. Dan kun je zelf ook op tijd naar bed. 😉 

Toon begrip

Als je tiener aangeeft dat hij het zwaar heeft, wil hij graag begrepen worden. Zie je wel hoe zwaar ik het heb? Als hij zich door jou gezien en begrepen voelt, is zijn behoefte vervuld. Wanneer de behoefte van je kind onvervuld blijft doordat hij zich niet gezien en begrepen voelt door jou kan hij ander gedrag laten zien. Hij voelt zich niet serieus genomen. Zie je kind en vergelijk het niet met een ander.

Geef erkenning

Erkenning gaat net een stap verder dan begrip. Begrip gaat hier meer over het aanvoelen van je kind. Erkenning gaat meer over het gezien worden. Je toont begrip door te zeggen: “Ik begrijp dat je het zwaar hebt, maar kom op, schouders eronder, nog maar een paar dagen.” Daarmee voelt je tiener zich niet gezien; hij krijgt hiermee geen erkenning. Zeg je bijvoorbeeld: “Ja, zwaar he? Vervelend voor je.” Dan ervaart je kind wel erkenning.

Erkenning krijgen kan een zucht van verlichting geven. De zware last die wordt ervaren, wordt gedeeld waardoor hij zich minder alleen voelt. Willen wij dat onze jongeren blijven praten en dingen bespreekbaar maken, is het dus belangrijk dat wij hen erkenning geven.

Wees er met aandacht

Er zijn voor je kind is het belangrijkste wat er is. Luister zodat je tiener zijn verhaal bij je kwijt kan. Geef aandacht door er te zijn en te vragen hoe het gaat. Meer is vaak niet nodig, er hoeft niet direct een oplossing te worden aangedragen. Maak tijd om er te zijn.

5 Oprecht werkende tips

Bovenstaande tips nog even voor je op een rijtje zodat het gezellig kan blijven deze laatste schoolweek.

Tip 1: Wees eerlijk. Blijf goed op jezelf reflecteren en communiceer dit eerlijk naar je tiener. Het geeft je tiener inzicht waardoor het het beter begrijpt. Hierdoor ontstaat bewustwording.

Tip 2: Slaap voldoende. Wanneer je uitgerust bent, kun je meer hebben. Als je kind slaapproblemen blijft houden ondanks de tips om het te bespreken, op te schrijven of te mediteren, haal in ieder geval de druk eraf. Het kan je kind stress geven als het te weinig slaapt. In deze laatste week zijn er geen toetsen meer, dus een keer laat in slaap vallen is oké.

Tip 3: Toon begrip. Wanneer je begrip toont, zie je je tiener en voelt hij zich serieus genomen.

Tip 4: Geef erkenning. Erkenning is een basisbehoefte. Het is belangrijk dat jij als ouder je kind erkenning geeft. Erkenning geven voor wat je tiener voelt, maakt dat hij zich gezien en gehoord voelt.

Tip 5: Wees er met aandacht. Tijd maken om er voor je kind te zijn, is eigenlijk alles wat je hoeft te doen. Breng samen tijd door, wees aandachtig en luister. 

Bonustip

Goede zelfzorg is heel belangrijk. Zorg dus dat je voldoende kunt opladen, afhankelijk van jouw behoefte. Voor de Ă©Ă©n kan dat meer rust inbouwen betekenen, voor de ander kan dat misschien betekenen dat je lekker gaat sporten. Wanneer jouw batterij voldoende is opgeladen, kan je zelf beter omgaan met de bijna lege batterij van jouw tiener.

Jouw tiener kan een positieve mindset ontwikkelen

Op bovenstaande foto staan een aantal kaarten van de kaartenset van “50 vragen voor een positieve mindset” van het Talentenlab. De vragen op de kaarten zijn gebaseerd op het PERMA-model van Martin Seligman, de grondlegger van de positieve psychologie. Lees de inspirerende vragen die helpen bij het ontwikkelen van een positieve mindset. Je tiener heeft altijd een keuze. Soms kan het lekker zijn om even te “klagen” en soms kan je tiener klaar zijn met alle negativiteit. En daar heeft hij meer invloed op dan hij denkt. 

Stimuleer ook het welbevinden, geluk, optimisme en veerkracht van je tiener en reserveer een Krachtsessie . Dan kunnen we samen kijken wat ik voor jouw tiener kan betekenen.

 

Succes met bovenstaande tips deze week! Hoe houd je het gezellig in deze laatste schoolweek? Laat me weten hoe het jullie is vergaan!

 

Warme groet,

 

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *