Hoe ontlaadt jouw hooggevoelige kind zich?

door | 6 reacties

Hooggevoelige kinderen en volwassenen hebben meer hersteltijd nodig. Door de vele prikkels die zij op een dag binnen krijgen en de intense, diepgaande verwerking hiervan hebben zij langer tijd nodig om te herstellen dan mensen die niet hooggevoelig zijn. Is jouw kind hooggevoelig? Zorg dat hij voldoende hersteltijd heeft waardoor hij zich kan ontladen en weer opladen. Ik geef je 5 tips om je hooggevoelige kind te laten ontladen. Hoe ontlaadt jouw hooggevoelige kind zich?

Wat is ontladen?

Emoties gaan in je lijf zitten. En dat moet er ook weer uit. Te veel spanning geeft namelijk stress. Wanneer je kind de hele dag op school heeft gezeten en verschillende emoties en prikkels heeft ervaren, moet dat geuit worden. Anders wordt het opgeslagen in zijn lijf. Wanneer je kind niet tijdig ontlaadt, kan je kind overprikkeld raken en kan je kind zich boos of verdrietig voelen of hoofdpijn of buikpijn krijgen. Ontladen is dus noodzakelijk. Spreek wel met je kind af dat hij niemand pijn doet of iets kapot maakt. Wil je kind slaan? Prima, laat je kind dit dan in een kussen doen die jij vasthoudt. En begrens de tijd door af te spreken dat je kind maximaal 15 minuten ontlaadt.

Zoek samen met je kind hoe hij zich het beste kan ontladen. Voor iedereen werkt iets anders. Wat voor jou werkt, hoeft niet voor je kind te werken. Denk mee en probeer dingen uit om er achter te komen wat voor jouw kind werkt. Voorbeelden van ontladen zijn: bewegen zoals wandelen of samen dansen, schreeuwen, krassen of douchen. Hoe ontlaadt jouw hooggevoelige kind zich?

Wat is opladen?

Opladen is eigenlijk niets anders dan dingen doen waar je energie van krijgt. Wanneer jouw kind dingen doet waar hij energie van krijgt, laadt zijn batterij zich weer op. Zorg dus voor ontspanning. Om je te ontspannen kun je spelletjes doen, een boek lezen, muziek luisteren, gamen, filmpje kijken en voldoende slaap. Vul het samen met je kind aan met de dingen waar jouw kind blij van wordt. Het is nog leuker als je je samen met je kind kunt opladen als jullie van dezelfde activiteiten energie krijgen. Het biedt je naast ontspanning ook verbinding. Wanneer je samen dingen doet om te ontspannen, voelt je kind zich veilig en vertrouwd en komt dit het contact ten goede.

5 Tips om jouw hooggevoelige kind te laten ontladen

Pas onderstaande waardevolle tips toe waardoor je hooggevoelige kind zich kan ontladen en weer opladen. Gooi de spanning, emoties en prikkels uit je lijf door inspanning waarna je jezelf lekker kan ontspannen.

Tip 1: Breng en haal je kind zoveel mogelijk fietsend of lopend naar school.

Je kind komt gelijk in beweging. Wanneer je kind ’s ochtends veel energie heeft, kan hij dat gelijk kwijt door het fietsen of lopen. Op school zit je kind veel op zijn stoel. Ook is je kind veel met zijn hoofd bezig geweest. Door fysieke inspanning kan je kind ontladen. Je voelt je lijf door in beweging te zijn waardoor je uit je hoofd komt.

Tip 2: Eerst ontladen, dan opladen.

Pas wanneer je jezelf ontladen hebt, kun je jezelf weer opladen. Je kunt ook zeggen: na inspanning komt ontspanning. Om op te laden, kun je dingen doen die inspanning kosten en waar je blij van wordt. Voorbeelden hiervan zijn: lezen, spelletjes doen, muziek luisteren, gamen (denk wel aan een maximumtijd, eventueel met een kookwekker). Gamen is echt een activiteit die valt onder opladen en niet onder ontladen. Gamen doe je zittend en vooral met je hoofd in plaats van met je lijf.

Tip 3: Maak samen met je kind een ontlaadlijst en een oplaadlijst.

Door het samen te doen in plaats van voor je kind creëer je ownership. Je maakt je kind eigenaar van het probleem. Hierdoor leert hij hoe hij het zelf kan oplossen. Wanneer hij zelf met ideeën komt, is hij actief betrokken. Dat maakt ook dat hij de activiteiten op de lijst eerder zal uitvoeren. Doordat hij merkt dat het werkt, zal hij de activiteiten blijven herhalen. Dit geeft je kind ook eigen regie. Hij bepaalt en kiest welke activiteit hij inzet om eerst te ontladen voor hij oplaadt.

Tip 4: Hang de ontlaad- en oplaadlijst in het zicht op. 

Op een prik- of magneetbord in de buurt van de keukentafel zodat je kind makkelijk even op de lijst kan kijken als hij even niet weet wat hij kan doen. Is het nog steeds te vrijblijvend? Plan vaste tijden in wanneer je je ontlaadt en oplaadt. Doe dit ook voor je kind. Wanneer je hetzelfde op je ontlaadlijst hebt staan, kun je het ook samen met je kind doen om hem te motiveren.

Tip 5: Maak zelf ook een ontlaad- en oplaadlijst.

Het maakt je bewust dat jij ook op tijd moet ontladen en opladen. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, kun je zoveel mogelijk voorkomen te veel stress te hebben. Ook leuk om het samen met je kind te doen. Het zorgt voor betrokkenheid bij elkaar, het versterkt de verbinding. Stel vragen aan elkaar als: “ Wat helpt jou?” Of “Wat krijg jij energie van?” Daarnaast geef je ook het goede voorbeeld. Laat je kind ook merken wanneer jij ontlaad of je oplaad zodat hij ziet dat jij goed voor jezelf zorgt door op tijd je ontspanning te nemen en dingen te doen waar je blij van wordt. 

Oefening

Ga samen met je kind bewegen. Als je een trampoline hebt, spring er samen op. Je ontdoet je van alle spanningen, emoties en prikkels die je de dag door hebt opgedaan en kun je samen ontladen.

Een aantal maanden geleden gaf ik deze tip mee aan een moeder wiens zoon al een tijdje niet lekker in zijn vel zat en niet meer echt blij was. Hij was veel aan het gamen, maar werd daar niet echt blij meer van. Nadat ze deze tip had toegepast, gaf ze mij terug wat het haar en haar zoon had gebracht: “Bedankt voor je fijne tips! Net heerlijk samen gesprongen op de trampoline. Hij vond het geweldig en eindelijk weer een lach op zijn gezicht”.

Dus ga samen met je kind trampoline springen zodat jouw hooggevoelige kind ook weer blij wordt en in zijn kracht komt te staan.

Gratis ontlaad- en oplaadlijst ontvangen?

Wil jij dat jouw hooggevoelige kind weer blij, zelfverzekerd en krachtig is? Ondersteun je kind door  gratis een pdf te ontvangen van een ontlaad- en oplaadlijst. Zo zorg je ervoor dat je kind alle emoties en prikkels van de dag uit zijn lijf haalt en zich daarna weer met nieuwe energie kan vullen. Zo wordt de batterij van jouw hooggevoelige kind weer opgeladen.

Interesse? Stuur me een pb met je e-mailadres zodat je de 2 pdf’s gratis ontvangt of klik op de link om mijn gratis e-book te ontvangen zodat jouw kind weer blij, zelfverzekerd en krachtig is.

Hoe ontlaadt jouw hooggevoelige kind zich? En jijzelf?

Warme groet,

Simone

 

6 Reacties

 1. A

  Beste Simone,

  Wij zouden graag voor onze dochter een oplaad en ontladen lijst op stellen. Waar kunnen wij hiervan een pdf vinden?

  Antwoord
  • Simone Evers

   Beste A,

   Wat mooi dat je interesse hebt in de ont- en oplaadlijst voor jullie dochter.
   Ik heb de lijsten naar je toegemaild.
   Veel succes en plezier ermee.

   Warme groet, Simone

   Antwoord
  • Mariëlle Worm

   Hoi Simone, graag zou ik voor mijn beide kinderen de 2 pdf’s ontvangen van ontladen en opladen. Bedankt alvast. Vriendelijke groet, Mariëlle

   Antwoord
   • Simone Evers

    Hoi Marielle,

    Wat goed dat je voor je kinderen de pdf’s van ontladen en opladen hebt aangevraagd.
    Ik heb ze naar je toegestuurd. Ik wens je er veel plezier en succes mee!

    Warme groet, Simone

    Antwoord
 2. daphne

  Hoi Simone,
  Ik kom net jouw blog tegen en ben heel nieuwsgierig naar jouw ontlaad en oplaadlijst. Ik heb altijd al het voornemen om zoiets te maken met mijn dochter van 7, maar wat extra handvatten zou wel fijn zijn.
  Lieve groetjes, Daphne

  Antwoord
  • Simone Evers

   Hoi Daphne,

   Wat mooi dat je nieuwsgierig bent naar de ontlaad- en oplaadlijst. Ik heb de lijsten naar je toe gemaild.
   Veel plezier en succes ermee!

   Warme groet, Simone

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *