Voor welke uitdaging staat jouw gezin?

door | 0 Reacties

Uitdagingen horen bij het leven. Soms zijn ze klein, soms zijn ze groot. De vraag is hoe jij er mee omgaat. Welke strategie pas jij toe? Heb jij de neiging ervoor weg te lopen, je kop in het zand te steken? Of stroop jij meteen je mouwen op en zet je je schouders eronder? Of laat je het sudderen en grijp je pas in als het bijna te laat is? Hoe ga jij met uitdagingen om? Voor welke uitdaging staat jouw gezin?

Zie de uitdaging onder ogen

Het vergt moed om jouw uitdaging onder ogen te zien. Het is veel makkelijker om weg te kijken of weg te lopen. Om te doen of het er niet is. Maar als het gaat om het geluk van je kind kun je niet wegkijken. Het is pijnlijk en verdrietig om te zien als jouw kind niet blij is en zich niet zeker voelt. Dat hij zich steeds meer terugtrekt en weinig met vriendjes of vriendinnetjes afspreekt. Of dat je kind juist om van alles boos wordt. Je wilt je kind graag gelukkig zien en dat hij krachtig is. Als je kind vol zelfvertrouwen is, is hij zeker en blij. Hij lacht, hij speelt met vriendjes en kan volledig zichzelf zijn. Dus in het belang van je kind moet je de uitdaging onder ogen zien. Wanneer je dit niet doet, blijft de uitdaging terugkomen tot jij het hebt opgelost. Een voetbal onder water duwen lukt ook niet; hij blijft boven water komen. Voor welke uitdaging staat jouw gezin?

Je houdt jezelf tegen

Als je kind gelukkig is, ben jij het ook. Het is cliché en o zo waar. Dus pak die uitdaging aan. Het klinkt zo logisch, maar waarom doe je het niet? Zie jij alleen maar de beren op de weg? Of zie je er als er berg tegenop? Neem je eigen gedachten eens onder de loep. “Je denkt dat je het zelf moet oplossen, ook al weet je niet hoe.” “Als je zelf je kind niet kunt helpen, voelt dat alsof jij gefaald hebt.” Enkele voorbeelden van niet-helpende, beperkende gedachten die jou ervan weerhouden om hulp te zoeken. Maar daarmee los je het probleem niet op. Een probleem heeft een aanpak nodig; zonder aanpak blijft het probleem voortbestaan. Het blijft terugkeren totdat jij het aanpakt. En hoe langer je wacht, hoe groter het probleem wordt. Voor welke uitdaging staat jouw gezin?

Denk in mogelijkheden

Wanneer jij je zeker voelt om de uitdaging samen met je kind aan te gaan, treed jij daadkrachtig op. Je bent niet alleen een voorbeeld voor je kind; door het probleem aan te pakken, zorg je dat jij leiding neemt over het probleem en toewerkt naar een oplossing. Je legt je focus op wat mogelijk is en te kijken wat er al goed gaat in plaats van te kijken naar wat er niet goed gaat. Je hoeft niet meteen een kant en klare oplossing te hebben. Ga samen op weg en zet kleine stapjes. Kom in beweging en blijf doorzetten.

 

5 Tips om samen met je kind de uitdaging aan te gaan

Wanneer je je bewust bent van de uitdaging waar je gezin voor staat, helpen onderstaande tips jou om die  uitdaging samen met je kind aan te gaan.

  1. Wees je bewust van jouw gedachten: wanneer je je bewust bent van je eigen gedachten kom je tot inzicht in hoe je over de uitdaging denkt. Zorg voor helpende gedachten en wees zacht voor jezelf. Het is ook prettig om hierover te sparren met iemand die je vertrouwt. Sta open voor feedback.
  2. Praat met je kind over zijn gevoelens: door met je kind in gesprek te gaan over de situatie en vragen te stellen, kom je er achter hoe hij zich voelt. Vul het niet in voor je kind. Luister aandachtig en zorg dat je er voor je kind bent.
  3. Zorg voor een positieve mindset: kijk naar de dingen die al goed gaan en waar jij blij van wordt. Kijk naar wat jou al helpt en hoe je dat verder kunt uitbreiden. Helpende, positieve gedachten zijn hierbij ondersteunend. Bijvoorbeeld: de vorige keer is het me ook gelukt, dus nu lukt het weer als ik blijf oefenen. 
  4. Geef elkaar complimenten: geef complimenten over de inzet en het proces en niet over het resultaat. “Ik zie dat je je best doet”. “Wat goed dat je blijft proberen, ook al vind je het moeilijk.” Je kunt dit bijvoorbeeld ook op een leuke, speelse manier doen met het Complimentenspel.
  5. Vraag om hulp: je hoeft het niet alleen te doen. Je hoeft het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden. Praat erover met vrienden of familie. Mogelijk hebben zij voor dezelfde uitdaging gestaan. Verdiep je in het probleem door erover te lezen. En als je er niet uitkomt, vraag hulp aan een deskundige.

Nu het thuisonderwijs weer is begonnen, sta je al voor voldoende uitdagingen. Ook hier kunnen bovenstaande tips bij helpen. Kom in beweging, zet kleine stappen en zet door. Blijf positief! Houd voor ogen hoe je je voelt als je de uitdaging bent aangegaan: trots!

Opdracht

Ga met elkaar in gesprek. Vraag naar ieders gevoelens en luister aandachtig. Het kan zijn dat iedereen het op zijn eigen manier ervaart. Geef daar ruimte voor. Het is handig om een aantal punten op te schrijven.

Maak met elkaar een plan hoe je dit gaat aanpakken. Beschrijf kleine stappen. Spreek een periode af hoe lang jullie aan deze uitdaging gaan werken en plan tussentijds een gesprek  in waarin jullie gaan bespreken hoe het gaat en of er dingen anders aangepakt kunnen worden. En vergeet vooral niet samen te lachen en te spelen. Dat houdt het ook een beetje luchtig.

Schrijf je vandaag nog in!

Gun jij jouw kind meer zelfvertrouwen zodat hij stevig staat en gelukkig is? Ik heb een prachtige tool voor je zodat jij je kind kan helpen zijn zelfvertrouwen te vergroten. Morgen donderdag 7 januari geef ik om 10.00 uur een gratis webinar Schatgraven. In deze interactieve training geef ik je concrete tips waar je gelijk mee aan de slag kan. Schrijf je vandaag nog in! Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar.

Warme groet,

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *