Wat heeft Pipi te maken met de Kwezel?

door | 0 Reacties

Deze uitspraak van Pipi kennen we allemaal wel, maar passen we het ook toe?

Het tegenovergestelde is regelmatig het geval. “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk niet dat ik het kan.” Kijk je te kritisch naar jezelf? Wat heeft Pipi te maken met de Kwezel?

 

Iets nieuws doen

Als iets nieuw is, kan het ook spannend zijn. En dat mag er ook zijn. Maar als je je daardoor laat weerhouden van wat je eigenlijk zou willen, kan je niet verder groeien. Het helpt als je iets toch doet wat je spannend vindt; je groeit er namelijk van. Soms is het gewoon een kwestie van doen en ervaren dat het eigenlijk minder spannend is dan verwacht. En dan denk je trots: “Dit heb ik toch maar mooi gedaan en het lukte me ook.” En dan is het een kwestie van herhalen. “Het is me eerder gelukt, dus nu gaat het me ook lukken.” En dat vergroot het vertrouwen.

 

Op onderzoek

Maar laten we even onderzoeken waardoor het komt dat je het niet gaat doen. Heeft dat te maken met te weinig vertrouwen, iets nog niet goed durven of heb jij gewoon last van je Kwezel? Is het je Kwezel die in je oor toetert: “Doe dat nou niet, dat gaat je toch niet lukken.”

Het gaat erom dat je deze Kwezel, die op speelse wijze je innerlijke criticus vertegenwoordigt, leert herkennen. Want als je hem herkent, kan je daar je gedrag op aanpassen. “Ah, ben jij het weer Kwezel? Ik hoor je wel, maar ik luister lekker niet naar je. Ik laat mij niet weerhouden dit te doen door wat jij zegt. Ik maak mijn eigen keuzes.”  

 

Herken jij je Kwezel?

De vraag is natuurlijk: hoe herken je je Kwezel? Ga maar eens met kinderen en jongeren in gesprek. Vaak verrassend snel herkennen ze bepaalde zinnen die ze tegen zichzelf zeggen. Alleen wist ze toen nog niet dat het hun Kwezel, oftewel hun innerlijke criticus was. Schrijf maar eens op wat jouw Kwezel allemaal tegen je zegt. Dan word je je bewust van de impact die de Kwezel op jou heeft. Doordat je je bewust wordt, kun je hem herkennen en erkennen. Daarna accepteer je dat je ook een Kwezel hebt en tenslotte leer je ermee omgaan. En als je met hem kan omgaan, zeg je tegen de Kwezel: “Ik hoor je wel, maar ik luister niet naar je. Ik sta zelf aan het roer van mijn leven.” Ook iets voor jouw kind om zijn of haar Kwezel te leren herkennen?

 

Ik ondersteun je graag op deze ontdekkingsreis

Geef je tiener op voor de avontuurlijke en leerzame workshop Ontdek Je Kwezel. Nog 2 keer te volgen dit jaar. Gaat jouw tiener mee op deze ontdekkingsreis? Klik hier voor meer info: Workshop Ontdek Je Kwezel  

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *