3 Tips om samen met je kind optimaal te ontspannen

door | 0 Reacties

Opzij, opzij, opzij

Er moet altijd van alles: opstaan, boterhammen smeren, kinderen naar school brengen, zelf aan het werk, boodschappen doen, huis aan kant…… Pfff, om moe van te worden. Moet dit echt allemaal of wil ik dit graag? En waarom zou het eigenlijk op één dag moeten?

Ook je kind moet van alles: opstaan, aankleden, ontbijten, naar school fietsen, sociale en cognitieve vaardigheden leren…. Ga zo maar door.

Een beetje ontspanning kunnen jullie wel gebruiken op zijn tijd. En het is nog veel leuker om het samen te doen!

3 Tips om samen met je kind optimaal te ontspannen.

 

Balans tussen inspanning en ontspanning

Soms zit je zo verstrikt in je eigen gedachten dat je niet verder komt. Je zit in een vicieuze cirkel. Je hebt een deadline voor je werk, maar je lijkt niet vooruit te komen. Maar je kunt niet stoppen, anders is het niet op tijd af. Althans, dat zijn jouw gedachten. Maar je kunt je afvragen of het zin heeft om door te gaan. Want je ploetert voort zonder het gewenste resultaat. Dus, wat is dan wijsheid?

Voor je kind kan dat ook zitten in het leven van alledag. Eerst op school een heleboel prikkels gehad, daarna door naar de opvang of naar de sport. De volgende dag na school weer naar een ander clubje of een kinderfeestje. Ga zo maar door.

Maar de boog kan niet altijd gespannen staan. Het is van belang om een goede balans te vinden tussen in beweging blijven en kleine stapjes te zetten én op tijd te stoppen om te ontspannen. Even afstand nemen en loslaten om daarna weer verder te komen. Even loskomen om je weer op te laden.

Dat betekent dat je de gedachte van je deadline bijvoorbeeld even moet loslaten om weer nieuwe energie op te doen. Die gedachte loslaten is niet altijd even makkelijk.

Ook je kind heeft het nodig om zich weer op te laden om de nieuwe dag er weer vol voor te gaan.

Wat is er leuker om dat samen te doen. 3 Tips om samen met je kind optimaal te ontspannen.

 

De voordelen van samen ontspannen

Door samen te ontspannen versterk je de verbondenheid met je kind. Je hebt samen qualitytime. Je kind voelt even jouw oprechte aandacht waar je zelf eigenlijk net zo van geniet. Soms gun je jezelf daar geen tijd voor, maar als je dat dat wel doet, is het ook echt genieten. Je kind voelt zich gezien en gehoord en geniet net zoals jij van jouw oprechte aandacht. Door je kind zich gezien en gehoord voelt, groeit zijn zelfvertrouwen al.

 

Wat kun je doen om samen te ontspannen?

Hieronder geef ik je 3 tips om samen even te relaxen.

 

Tip 1: Maak echt contact met je kind

Ik bedoel hiermee fysiek contact maken. Even samen stoeien. Samen knuffelen maakt je gelukkig. Uit je hoofd, in je lijf. Lekker samen bewegen bijvoorbeeld door samen te dansen op een lekker muziekje.

Tip 2: Wees creatief

Kijk hierbij naar wat jullie allebei leuk vinden. Als je kind niet van knutselen houdt, kies dan iets anders. Maak bijvoorbeeld samen muziek, ga samen zingen of schrijf allebei een gedichtje zoals een elfje (een gedicht van 11 woorden verdeeld over 5 regels).

Tip 3: Doe samen een spelletje

Laat je kind een spelletje kiezen dat hij leuk vindt. Meestal is dat ook een spel waar hij goed in is. Het gaat natuurlijk om het samen bezig zijn en niet om het winnen. Wissel ook eens af met een ander spel zoals bijvoorbeeld Schatgravers. Bij dit spel gaat het er juist om om op een speelse manier inzicht in je talenten te krijgen en daarmee ook het zelfvertrouwen van je kind te vergroten. Een hele mooie manier om je kind te zien groeien.

 

Als extra tip heb ik nog De Gids over Prikkelverwerking bij kids van Suzanne van Snippenberg voor je. Dit handige, kleine boekje staat vol met 80 praktische (beweeg)tips. De tips gaan onder andere over ontladen, evenwicht en balans, diepe druk en ontspannen. In mijn praktijk pas ik veel van deze tips toe om kinderen beter in hun vel te laten steken en daarmee hun zelfvertrouwen te vergroten.

 

Door samen te spelen en te lachen voel je je verbonden met je kind en kun je lekker samen ontspannen. Jullie doen weer nieuwe energie op, zijn weer helemaal opgeladen om weer verder te kunnen. Deze qualitytime samen is zo waardevol, echt een genietmoment.

Gun jezelf en je kind dit regelmatig om je batterij weer op te laden en de relatie met je kind warm en liefdevol te houden waar jullie samen van genieten.

Laat me weten hoe het jou en jouw kind is bevallen als je de tips hebt toegepast. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

 

Wil je nog meer tips die jouw kind helpen om krachtig te zijn? Download dan mijn gratis e-book Jouw Krachtige Kind. Het brengt weer blijdschap in jouw gezin. Neem een kijkje op mijn website en download het e-book meteen. Je kunt direct aan de slag met mijn tips zodat jullie weer zeker en blij zijn in jouw gezin.

Zet elke dag een kleine stap.

 

 

Warme groet,

 

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *