Laat jouw tiener zich leiden door eigen gedachten?

door | 0 Reacties

Soms denken we te weten wat anderen denken. Maar dat kan natuurlijk helemaal niet. En je eigen gedachten zijn ook niet altijd waar. Vooral die Kwezelgedachten. Maar die gedachten geven wel richting aan je gevoel en gedrag. En dat leidt tot een bepaald gevolg. Wat als ik je vertel dat je invloed hebt op die gedachten? Laat jouw tiener zich leiden door eigen gedachten?

 

Niet uitgesproken verwachtingen van anderen zijn je eigen gedachten

Soms denk je dat er iets van je wordt verwacht. Alleen, als je het niet hebt gecheckt, weet je het niet zeker. Dan zijn die verwachtingen eigenlijk je eigen gedachten. Dan doe je iets, omdat je denkt dat het van je verwacht wordt. En als je dat dan doet, terwijl je zelf eigenlijk behoefte hebt aan iets anders, pas je je aan. En soms kan het handig zijn je even aan te passen, maar wanneer je dat constant doet, raak je vervreemd van jezelf. Je eigen behoeften worden niet vervuld. En op den duur kan het zo zijn dat je jezelf wegcijfert en dat je niet meer weet waar je zelf behoefte aan hebt. Dit zorgt ervoor dat je tiener minder zelfvertrouwen ervaart. Laat jouw tiener zich leiden door eigen gedachten?

 

Bewustwording geeft inzicht

Laat jouw tiener kennismaken met het 5G-model. Wanneer je de situatie uitschrijft, ontstaat bewustwording. Je ziet onder je handen dat een andere gedachte ook leidt tot een ander gevoel en gedrag. En daarmee ook een ander gevolg heeft. Wanneer de uitgeschreven situatie verbeeldt, leidt dit meestal tot nog meer inzichten. Je tiener zal zien dat het zelf invloed heeft op eigen gedachten.

 

3 Inzichtgevende tips

Wil jij jouw tiener ook inzicht geven en laten weten hoe het sturing kan geven aan eigen gedachten? Deze tips helpen jou en je tiener hiermee. 

Tip 1: Maak je tiener bewust dat eigen gedachten niet altijd waar hoeven te zijn. Laat je tiener eens een gedachte onderzoeken. Is deze gedachte waar? Kun je absoluut weten dat de gedachte waar is? Hoe reageer je als je deze gedachte gelooft? En wie zou je zijn zonder die gedachte? Dit zijn de 4 vragen van Byron Katie. Bij tip 2 staat de omkering.

Tip 2: Laat je tiener situaties beschrijven waar het tegenovergestelde van eigen gedachten waar was. Door het tegenovergestelde van je gedachten te benoemen, “bewijs” je zelf dat de gedachte die je hebt niet waar is. Doe dit 3 keer.

Tip 3: Laat jouw tiener zich de situatie verbeelden. Vul voor het verbeelden van de situatie eerst de schrijfoefening in die hieronder staat beschreven. 

Hoe zag de situatie eruit? Doe dit op twee manieren: de eerste keer met een negatieve gedachte en de tweede keer met een positieve gedachte. Zo mooi om te zien als je tiener inzicht krijgt dat de gedachten invloed hebben op de gevoelens en het gedrag en dat je daarmee ook het gevolg kunt veranderen. 

 

Schrijfoefening

Print het werkblad uit. Ga naast je tiener zitten en laat het het werkblad invullen. Laat je tiener een gebeurtenis beschrijven die pas heeft plaatsgevonden en die een negatief gevolg had. Het blijkt dan dat er meestal een negatieve gedachte aan voorafging. 

Wanneer jouw tiener bij dezelfde gebeurtenis een andere, positieve gedachte bedenkt, zal het merken dat dat leidt tot een positief gevoel en gedrag met een positief gevolg. Laat je tiener het zelf bedenken, vul het niet voor hem of haar in. Je hoeft er alleen maar naast te zitten. Vindt je tiener het lastig om een positieve gedachte te verzinnen? Je kunt een aantal suggesties geven, maar vraag of je tiener daar iets mee kan. Mogelijk breng je je tiener hierdoor op een zelfbedachte gedachte. Het werkt het beste wanneer het door jouw tiener zelf wordt bedacht. Daarbij geeft het jou als ouder ook inzicht welke gedachten hij of zij heeft.

 

Heeft jouw tiener last van negatieve gedachten?

Wil je dat jouw tiener ontdekt dat het invloed heeft op eigen gedachten? Geef hem of haar op voor de workshop Ontdek Je Kwezel: https://jouwkrachtigekind.nl/workshop-ontdek-je-kwezel/.

Vindt je tiener het nog spannend om dit met anderen te doen? Het 5G-model en Kwezelgedachten komen ook aan bod tijdens een traject voor individuele coaching. Wil je weten of dit iets voor jouw tiener is? Maak dan een afspraak in mijn agenda door een Krachtsessie te boeken. Zo leert je tiener dat het invloed heeft op eigen gedachten én wordt daarmee het zelfvertrouwen vergroot.

 

Warme groet,

 

Simone 💜

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *