Accepteert jouw kind zichzelf?

door | 0 Reacties

Iedere ouder wil dat zijn kind gelukkig is, zelfvertrouwen heeft en krachtig is. Maar soms gaat het leven anders dan je verwacht. Je kind is anders dan anders. En dan gaat de opvoeding van je kind niet vanzelf. Bijvoorbeeld wanneer je kind hooggevoelig is. Door je hooggevoelige kind zul je tegen van alles aanlopen in de opvoeding. Enkele problemen waar je mee te maken kunt krijgen zijn: (in)slaapproblemen, piekeren, faalangst, laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen, moeite met veranderingen, moeite met het omgaan van emoties, prikkels en het hooggevoelig zijn.

Wanneer jij je kind accepteert zoals hij is, schep je de voorwaarden voor je kind om zichzelf te accepteren. Je kind wil zich gezien, gehoord en begrepen voelen. Accepteert jouw kind zichzelf?

Druk leven

Je hebt een druk leven: je werkt, je hebt een partner die werkt, je hebt kinderen en een druk sociaal leven. Daarnaast heb je ook nog je huishouden en als je geluk hebt, heb je nog tijd voor hobby’s. Maar zelf bungel je ergens onderaan. Op de tiende plaats misschien? En als je hooggevoelige kind dan niet lekker in zijn vel zit, zit jij gelijk met je handen in het haar. Houd het nou nooit eens op? Waar haal je de tijd vandaan? Als je kind een probleem heeft, vraagt dat van jou tijd en energie om erin te investeren. En dat is nou juist waar het jou aan ontbreekt. Zorg dat je tijd en energie maakt om te voorkomen dat je kind helemaal vastloopt, om erger te voorkomen. Want als je altijd doet wat je deed, krijg je wat je altijd kreeg. Er moet dus iets veranderen en die verandering begint bij jou. Jij maakt de keuze om te willen veranderen. Accepteert jouw kind zichzelf?

Energie

Hoe gek het misschien ook klinkt; begin met het werken aan het probleem door voor jezelf te zorgen. Zorg dat jij voldoende energie hebt om het op te kunnen brengen om tijd en energie in je kind te stoppen. Wanneer jij op tijd jouw batterij hebt opgeladen, kun jij beter omgaan met de problemen van je kind. Daarnaast geef je ook een mooi voorbeeld aan je kind; je vindt jezelf het waard om tijd met jezelf door te brengen, te kiezen voor jouw ontspanning en blijdschap. Want wanneer jij blij en ontspannen bent, kun je de energie en tijd opbrengen om naar je kind te luisteren hoe jij hem kan helpen. Zet jezelf dus op 1 en stop met jezelf weg te cijferen.

Acceptatie

Accepteren betekent dat je moet loslaten: bijvoorbeeld het loslaten van (onbewuste) verwachtingen van je kind of het loslaten van beperkende overtuigingen van jezelf. Aanvaarden dat je kind anders dan anders is en ermee leren omgaan. Doordat er sprake is van acceptatie en je ermee leert omgaan, geef je jezelf de ruimte om juist weer oog te hebben voor de mooie eigenschappen van je kind.

Doordat jij je kind volledig accepteert, kun jij de juist voorwaarden scheppen voor je kind om zichzelf te accepteren én blij te zijn met wie hij is. Accepteert jouw kind zichzelf?

3 Tips om tot acceptatie te komen

Het lijkt makkelijk gezegd dat je het moet accepteren, maar het levert je echt veel op. Aanvaarding levert jou op dat je rust ervaart, dat er geen strijd meer is, maar ontspanning en blijdschap. Hierdoor kom je in je kracht en ben je vol zelfvertrouwen. Je hebt weer oog voor de talenten van je kind. De vraag is natuurlijk: accepteren, hoe doe je dat nou?

Om tot zelfacceptatie te komen, gaan hier eerst een aantal stappen aan vooraf. Onderstaande tips kunnen jou helpen om tot zelfacceptatie te komen en je daarmee op weg helpen naar volledige acceptatie van je kind.

Tip 1: Maak tijd voor activiteiten die jou energie geven. 

Je kunt niet maar altijd doorgaan. Je raakt uitgeput en kunt niet meer de energie opbrengen voor je kind wanneer hij weer last heeft van zijn inslaapprobleem. Wanneer jij niet goed voor jezelf zorgt, kun je niet goed de zorg aan je kind geven die hij nodig heeft. Zelfzorg en ontspanning zijn noodzakelijk. Ontdek een manier die goed bij jou past zodat je merkt dat je er energie van krijgt. Door iets te kiezen wat bij jou past, is het makkelijker vol te houden en toe te passen in je dagelijks leven. Maak er een nieuwe gewoonte van.

Tip 2: Doe een spiegeloefening.

Zie Oefening voor de uitleg. Het is een mooie oefening die je ook met je kind kan doen door allebei voor de spiegel te zitten. Wanneer je kind nog moeite heeft om zijn talenten te zien, kun jij bijvoorbeeld beginnen door een mooi talent van je kind te benoemen. Het is heel helpend als je kind zijn eigen talent kan leren benoemen en hardop uitspreken voor de spiegel.

Tip 3: Wees zacht voor jezelf.

Zacht zijn voor jezelf betekent dat je de lat niet te hoog legt. Kijk naar jezelf zonder oordeel. Je hoeft geen “perfecte” ouder te zijn. Door je eigen imperfecties te aanvaarden, komt er berusting. Begraaf die strijdbijl en creëer rust en ruimte zodat iedereen in jouw gezin zichzelf kan zijn. Zie jezelf. Zie je talenten. Wanneer je je richt op wat goed gaat in je leven, krijg je ook weer oog voor jouw kwaliteiten.

Oefening

Doe een spiegeloefening. Ga met jezelf in gesprek voor een spiegel. Dat voelt misschien wat ongemakkelijk in het begin, maar oefening baart kunst. Gun jezelf de tijd om iets nieuws te leren.

Ga voor de spiegel zitten, kijk jezelf aan en zeg dat je blij bent met jezelf. Zeg je dit tegen jezelf zonder dat je het gelooft, voel het nog niet dat je het meent? Blijf oefenen. Vertel jezelf waar je trots op bent en wees zacht voor jezelf door je ook je fouten te vergeven.

Als je dit nog nooit gedaan hebt, is het best veel om het gelijk dagelijks te doen. Gun jezelf tijd om kleine stappen te zetten. Begin bijvoorbeeld met 2 keer per week. Doe het op vaste dagen zodat het makkelijker kan inslijten. Door te spiegelen ga je jezelf steeds meer zien, met je positieve eigenschappen en je imperfecties. Omarm ze. 

Wanneer je jezelf volledig aanvaardt, ga je van zelfacceptatie naar zelfliefde.

Maak kennis met mij

Het is mijn missie dat alle kinderen blij zijn met wie ze zijn, vol zelfvertrouwen en in hun kracht zijn. Ik ondersteun jouw gezin daar graag bij. Maak gratis kennis met mij zodat je kan ervaren of mijn manier van werken aansluit bij jouw gezin. Plan direct een afspraak in mijn agenda.

Door jezelf te zien, kun je jezelf zijn en in je kracht gaan staan. Vol vertrouwen en blij met wie je bent. Dat gun ik jouw kind en gezin ook!

Warme groet,

Simone Evers

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *