Hoe krijgt jouw tiener meer grip op zichzelf?

door | 4 reacties

 

Het gaat even niet zo lekker. Je weet niet hoe je je weer beter kunt voelen. Niet weten maakt onzeker. Door je onzekerheid trek je je terug in je schulp. Je vermijdt contact met anderen. En je bent ook niet goed in verbinding met jezelf. Hierdoor lijk je de grip te verliezen. Grip op je leven, maar vooral op jezelf. Je weet niet wat je eerste stap zou kunnen zijn, omdat je bang bent om de verkeerde keuze te maken. Hierdoor blijf je maar malen en piekeren. Negatieve gedachten krijgen alle ruimte en je gaat geloven dat het waar is. 

Herkenbaar voor jouw tiener in bovenstaande? Hoe krijgt jouw tiener meer grip op zichzelf?

 

Het leven

Het leven is niet alleen maar leuk. Je kunt niet altijd gelukkig zijn. Wanneer je kunt accepteren dat het leven bestaat uit voor- en tegenspoed geeft dat al rust. Het gaat op en neer. En het gaat erom hoe jij met die hobbels omgaat. Dat je door de pijn heen kunt gaan, ermee kan zijn en weer verder kan gaan. Hoe doe je dat? Hoe krijgt jouw tiener meer grip op zichzelf?

 

De weg naar verandering

Het vraagt moed, vertrouwen en dat je in jezelf gelooft. En veerkracht; dat je 7 keer valt en 8 keer opstaat. En dat is niet altijd makkelijk. Maar weet dat je invloed hebt op jezelf, jij alleen. Jij bepaalt welke keuzes je maakt, waar je blij van wordt en hoe je omgaat met wat je overkomt. Gebruik die invloed om jezelf vooruit te brengen. En dat gaat niet in één stijgende lijn omhoog, maar nog steeds met hobbels. Die blijven bestaan. Maar laat je er niet door weerhouden om meer grip op jezelf te krijgen, want dat kun je alleen zelf. Zet die eerst stap en kom in actie zodat jij meer grip op jezelf krijgt. 

 

5 Helpende tips
Tip 1

Word je bewust en zeg JA tegen jezelf. Kies voor jezelf door te beseffen dat het niet zo lekker gaat. Herken de situatie waarin je zit. Wanneer jij zegt: “Nu is het genoeg, ik wil me goed voelen”, zet je de eerste stap. Je kiest bewust voor jezelf door je beter te willen voelen.

Tip 2

Blijf in contact met jezelf en met anderen. Plan bewust tijd in om met anderen tijd door te brengen. Dat kan door samen te wandelen of met elkaar te praten tijdens iets te drinken. Neem ook de tijd voor jezelf. Door stil te zijn en tijd te nemen voor jouw gevoelens en behoeften, blijf je beter in contact met jezelf en daardoor dichter bij jezelf. Luister dus goed naar jouw behoeften en doe waar jij blij van wordt.

Tip 3

Informeer jezelf. Wanneer je kiest voor verandering, maar je weet nog niet hoe je dat kunt doen, vraag tips aan anderen. Dit kan door er met anderen, zoals familie of vrienden, over te praten. Misschien hebben zij iets soortgelijks ervaren en kunnen ze je helpen met de dingen die hen geholpen hebben. Daarnaast kun je ook lezen over het thema waar jij mee worstelt. Op websites of in boeken. Als je enige kennis hebt opgedaan, kun je daarmee aan de slag. Mocht je dan nog niet weten hoe je het kan aanpakken, zoek dan professionele hulp, bijvoorbeeld bij een coach of therapeut.

Tip 4

Blijf kleine stappen zetten. En soms ook twee vooruit en eentje achteruit. Maar blijf opstaan na de zoveelste val. Een manier om in actie te komen, is door gebruik te maken van de Cirkel van Invloed van Stephen Covey. Hieronder leg ik hier meer over uit.

Tip 5

Gun jezelf de tijd. Oftewel, leg de lat niet te hoog en kijk met compassie naar jezelf. Wees lief voor jezelf door goed voor jezelf te zorgen, onder andere door goed te slapen, gezond te eten, in beweging te blijven en te zorgen voor voldoende rust en ontspanning. Wees je bewust van wat jouw lichaam en geest nodig hebben en pas dit dagelijks toe. Plan die tijd voor jezelf in. Het maakt dat je je krachtiger voelt en met meer vertrouwen in jezelf en in het leven komt te staan. En wees tevreden met elke stap die je zet, hoe klein ook. 

 

Cirkel van invloed

Een manier om meer grip op jezelf te krijgen, is door je bewust te worden waar je allemaal wel invloed op hebt. Door je focus te leggen op wat je wel zelf kan doen in plaats van te blijven hangen in dingen die je niet kunt veranderen. Want alles wat je aandacht geeft, groeit! Gebruik hiervoor de Cirkel van Invloed van Stephen Covey. Op de dingen in de Cirkel heb je wel invloed. Op de dingen buiten de Cirkel heb je geen invloed. Kijk naar wat jij graag anders zou willen en kijk dan naar de Cirkel: waar kan jij invloed op uitoefenen zodat er positieve verandering komt in dat wat jij graag anders wil? Welke eerste stap kan jij zetten om in actie te komen? Kies eerst één zin uit die jou op dit moment het meeste aanspreekt. 

Ga hiermee aan de slag. Uitbreiden kan door er steeds een andere zin bij te nemen. Door het echt dagelijks toe te passen, voel je je steeds krachtiger en krijg je meer zelfvertrouwen. Zo krijg je meer grip op jezelf.

 

Training voor jouw tiener

Gun je jouw tiener ook meer grip op zichzelf? Geef hem of haar dan meteen op voor de training Word Je Krachtige Zelf. In deze training werk ik met de Cirkel van Invloed zodat jouw tiener leert hoe het meer grip op zichzelf krijgt. Nieuwsgierig? Klik hier voor meer informatie: https://bit.ly/TrainingWordJeKrachtigeZelf-12juni2023

 

Ps: Wil jij een gratis pdf van de afbeelding ontvangen? Reageer hieronder met JA!

 

 

4 Reacties

 1. Katrien

  Ja!

  Antwoord
  • Simone Evers

   Hi Katrien,

   Wat mooi dat je interesse hebt in de Cirkel van Invloed. Ik mail het naar je toe.
   Veel succes ermee!

   Warme groet,

   Simone

   Antwoord
  • Maryse De Frenne

   Ja!

   Antwoord
   • Simone Evers

    Beste Maryse,

    Wat mooi dat je interesse hebt in de Cirkel van Invloed. Ik heb het pdf naar je gemaild.
    Veel succes met het toepassen ervan.

    Mocht je er nog vragen over hebben, laat het me dan vooral weten!

    Warme groet,

    Simone

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *