Is jouw gevoelige kind hooggevoelig?

door | 0 Reacties

Ken jij dat ook? Dat je al je hele leven een soort stempel krijgt opgedrukt? Wat staat er in jouw rapporten van toen jij kind was? Iets over een dromer of over verlegenheid? Bij mij wel. Herken jij dat? Zo’n stempel waarvan, als je het vaak genoeg hebt gehoord, bijna zelf in gaat geloven. Maar dat je niet zo’n prater lijkt, wil niet zeggen dat je verlegen bent. Ik ben hooggevoelig. Een eigenschap die ik bij mijn geboorte heb meegekregen. Ik ben goed in observeren en kies zorgvuldig mijn woorden. Een echte denker. Wanneer je je verdiept in hooggevoeligheid zijn daar woorden voor. Woorden waarin je je herkent. Kijk achter het gedrag van je kind, dus niet alleen als hij boos of verdrietig is, maar juist ook als je kind stil is.

De geschiedenis herhaalt zich; dezelfde woorden worden nu tegen mijn zoon gezegd. Zo jammer dat er nog steeds zo weinig bekend is over hooggevoeligheid. Is jouw gevoelige kind hooggevoelig?

Hooggevoelig?

Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel eens van hooggevoeligheid gehoord. Dat wil nog niet zeggen dat mensen weten wat het betekent. Hooggevoeligheid is hetzelfde als hoogsensitiviteit. De afkorting hsp staat voor hoogsensitief persoon. Voor kinderen wordt de afkorting hsk gebruikt: hoogsensitief kind. Hooggevoeligheid is een eigenschap die je bij je geboorte meekrijgt. Het is dus geen diagnose zoals autisme of adhd. Gewoon een karaktereigenschap. 

Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Hooggevoeligheid komt ongeveer evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. Ga maar na dat, als jouw kind in een klas van 25 tot 30 leerlingen zit, er zo’n 5 a 6 kinderen hooggevoelig zijn. Vermoed jij dat je kind hooggevoelig is? Grote kans dat jij of je partner ook hooggevoelig is. Is jouw gevoelige kind hooggevoelig?

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid betekent dat je gevoelig bent voor prikkels en dat je deze prikkels intens verwerkt. Emotionele gevoeligheid en de intense verwerking ervan zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer je prikkels intens verwerkt, analyseer je alle binnenkomende prikkels. Dit kan op verschillende manieren: door het stop en check systeem. Hierdoor sta je stil om de informatie te analyseren. Pas daarna wordt er tot actie overgegaan. De andere manier heeft te maken met dat de hooggevoelige persoon zoekt naar een manier van reageren die voor alle betrokkenen het beste is en het in één keer goed uitvoeren hiervan. Je begrijpt dat dit perfectionisme in de hand werkt en faalangst veelvoorkomend is bij hooggevoelige kinderen. Dit heeft een negatief effect op het zelfbeeld van deze kinderen.

Wanneer hooggevoelige kinderen te veel prikkels krijgen om te verwerken, ontstaat er overprikkeling. Het is dus belangrijk in kaart te brengen van welke soorten prikkels je hooggevoelige kind overprikkeld raakt. Zo kun je op tijd ontladen om te voorkomen dat je kind overprikkeld raakt. Lees ook mijn artikel “Hoe ontlaadt jouw hooggevoelige kind zich?” 

Van inzicht naar begrip

Door je te verdiepen in hooggevoeligheid zul je je kind (en jezelf) beter gaan begrijpen. Dat maakt dat je ook beter kan aanvaarden dat hij is zoals hij is en dat dat goed is. 

Iedereen is wie hij is. Jouw kind is wie hij is. Inzicht in je kind helpt je hem te kunnen zien voor wie hij is en zonder oordeel en met liefde naar hem kan kijken. De eigenschap hooggevoeligheid is een talent. Ik ben me erin gaan verdiepen. Ik ben opgeleid tot HSP-professional. Wanneer ik met kinderen en gezinnen werk, ervaar ik het als een groot voordeel dat ik daarnaast ook ervaringsdeskundige ben. 

Wanneer je je verdiept in hooggevoeligheid krijg je inzicht en begrip. Het is niet altijd makkelijk, maar je kunt er goed mee om leren gaan en het waarderen. Ik ben blij met deze mooie eigenschap: ik heb een groot inlevingsvermogen en ik weet waar mijn valkuilen liggen. En vooral ook hoe ik daar mee om kan gaan. Dat gun ik jouw kind ook.

Waardevolle tip

De beste tip die ik je kan geven, is je te verdiepen in hooggevoeligheid. Het begint met bewustwording. Het geeft je inzicht waardoor je je kind (en jezelf wellicht) beter begrijpt en daardoor kan accepteren. Help jouw kind om blij te zijn met zichzelf.

Jouw les blijft zich herhalen tot je hem geleerd hebt. Dus ga samen met je kind de uitdaging aan. Door van inzicht naar begrip te gaan, zul je je meer verbonden voelen met je kind. Dit geeft rust, harmonie en ontspanning.

Mijn missie

Het is mijn missie om hooggevoelige kinderen te ondersteunen bij het blij zijn met zichzelf. Door deze kinderen en hun gezinnen inzichten en handvatten te geven, krijgen ze zicht op hun talenten en leren ze die te waarderen. Hierdoor komen ze in hun kracht en zijn ze zelfverzekerd.

Wil je meer weten over hooggevoeligheid of wil je weten of jouw kind hooggevoelig is? Plan direct een online afspraak in mijn agenda. Als toegewijde coach luister ik naar jouw verhaal en geef je concrete tips waar jij gelijk mee aan de slag kan.

Warme groet,

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *