Is jouw tiener mentaal gezond?

door | 0 Reacties

Het is de Week van de Mentale Gezondheid. Maar wat betekent het nou eigenlijk om mentaal gezond te zijn? En hoe weet je of jouw tiener mentaal gezond is? Is jouw tiener mentaal gezond?

Wat is mentale gezondheid?

Volgens Wikipedia is mentale gezondheid een concept dat verwijst naar het emotionele, sociale en psychologische welzijn van het individu. Volgens de WHO is er geen officiële definitie van geestelijke gezondheid. Mentaal wil zeggen dat het gaat om alles wat met denken en voelen te maken heeft. Andere woorden voor mentaal zijn psychisch of geestelijk. Dus als je mentaal gezond bent, wil dat zeggen dat je lekker in je vel zit, Je voelt je dan gelukkig en tevreden. Je kan genieten én je kan ook omgaan met tegenslag. Met andere woorden; je aanvaard dat je leven bestaat uit hoogte- en dieptepunten. Je kan niet alleen maar gelukkig zijn, de hobbels horen ook bij je leven. Het leren omgaan met die hobbels en aanvaarden dat ze erbij horen, hoort dus ook bij mentale gezondheid. Is jouw tiener mentaal gezond?

Zie jij de signalen?

Je kent de volgende uitspraak wel: een gezonde geest in een gezond lichaam. Wanneer je uit balans raakt, bijvoorbeeld door een heftige gebeurtenis of doordat je te lang over je grenzen bent heengegaan, gaat je lichaam signalen afgeven. Wanneer je die signalen onderdrukt of negeert, kan je op een gegeven moment ook fysiek in onbalans raken. En meestal is het zo dat wanneer je lichaam signalen afgeeft, je de mentale signalen over het hoofd hebt gezien.

Hoe blijf je mentaal gezond?

Het is dus belangrijk om te onderzoeken waar je grenzen liggen. Dit kan je alleen ervaren door te voelen. In mijn individuele coaching pas ik daarom ook lichaamsoefeningen toe. Wanneer je dit voelen spannend vindt, doe het dan samen met iemand die je vertrouwt, bij wie je je veilig voelt.

Jezelf uiten is hierbij ook heel belangrijk. Voel jij al een tijdje dat je niet lekker in je vel zit of tijdelijk even in onbalans bent, trek dan aan de bel. Voor een ander is niet altijd zichtbaar hoe het met je gaat. De eerste stap is om het zelf aan te geven. Het lucht op om het te delen en samen te kunnen zoeken naar wat bij jou past.

En goede zelfzorg is heel belangrijk. Eet en drink gezond, beweeg en slaap voldoende en neem op tijd en voldoende ontspanning. De boog kan niet altijd gespannen staan. Zorg dat jouw batterij zich voldoende kan opladen. Dan beschik je over meer veerkracht wanneer er iets op je pad komt dat tegenzit. Dan kun je beter met deze uitdaging omgaan.

5 Tips om mentaal gezond te blijven

Hieronder vind je 5 tips om ervoor te zorgen dat je mentaal gezond blijft:

  1. Uit jezelf: zorg dat je uit wat in je zit. De gevoelens en gedachten die in jou leven, moeten naar buiten. Dat is belangrijk. Hoe je dat doet, dat bepaal je zelf. Schrijf (in een dagboek), dans, teken of maak muziek. Kies iets wat bij jou past.
  2. Blijf er niet alleen mee: naast zelfexpressie is het ook belangrijk dat je met iemand anders deelt wat je bezig houdt. Vooral natuurlijk als je telkens in hetzelfde kringetje loopt en niet verder komt. Zet die eerste stap om samen te komen waar jouw behoeften liggen en wat bij jou aansluit.
  3. Zorg goed voor jezelf (én soms met wat hulp): zorg dat je gezond eet en drinkt en voldoende slaapt en beweegt. Heb je moeite om de deur uit te komen? Spreek af met een vriend of vriendin om samen te sporten of te wandelen. Dat geeft houvast, net als vaste routines. Het zorgt ervoor dat je lijf in beweging is en je hoofd minder vol.
  4. Zorg voor voldoende ontspanning: hoe ziet ontspanning eruit voor jou? Waar laad jij van op? Misschien past yoga of mediteren bij jou. Of zit je graag met een kop thee op de bank een boek te lezen. Of ga je er graag samen op uit met vrienden. Een lekker warm bad of douche kan ook heel ontspannend werken.
  5. Doe een spel met je gezinsleden of vrienden: door samen te ontdekken en plezier te maken, word je ook ontspannen. Leuke spellen hiervoor zijn: het Mindsetkwartet (Platform Mindset). Met Okidootjes ontwikkel je meer veerkracht door positief te denken én te doen. Het lekker-in-je-vel spel blijft ook altijd leuk. Met de Pubercoachkaarten (Pica) ontdek je je talent. En natuurlijk mag Schatgravers niet ontbreken (verkooppunt Kindercoach Simone). Door het ontdekken van talenten krijg je meer zelfvertrouwen waardoor je mentaal weerbaar bent en dus ook mentaal gezond blijft! 

Bonustip: aanvaard dat er dagen zijn waarop het minder gaat. Niet alle dagen zijn goed, maar er zit iets goeds in elke dag! Acceptatie geeft rust waardoor je niet constant strijd ervaart! Het is oké om je niet oké te voelen!

Oefening

Maak voor jezelf een oplaadlijst. Neem even de tijd om stil te staan bij dingen waar jij energie van krijgt. Schrijf dit op papier. Laat alle zintuigen de revue passeren. 

Luister je graag naar muziek waardoor jij je weer kan opladen? Of houd je erg van geuren die jou helpen te ontspannen? Het gaat dus om prikkels waardoor jij meer energie krijgt. 

Vind je het lastig om een leeg wit vel in te vullen? Ik heb een oplaadlijst voor je klaar liggen als pdf. Als je die wilt hebben, reageer dan onderaan dit artikel en ik mail het naar je toe.

Je bent niet alleen!

Weet dat je niet alleen bent. Er zijn meer tieners die moeite hebben met het omgaan van de uitdagingen in het dagelijks leven. Samen ben je sterker. Wil jouw tiener andere tieners ontmoeten én op een creatieve en speelse manier werken aan veerkracht en mindset en met emoties leren omgaan? Geef jouw tiener op voor de laatste training Word Je Krachtige Zelf van dit schooljaar. Doe het vandaag nog. Vanwege de Week van de Mentale Gezondheid krijg je eenmalig €30,- korting. Reserveer hier de plek voor jouw tiener: https://bit.ly/TrainingWordJeKrachtigeZelf-12juni2023.

Warme groet,

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *