Weet jij hoe je je gevoelige kind kunt helpen?

door | 0 Reacties

Je gevoelige kind is onzeker. Hij trekt zich terug. Hij huilt veel. Is snel van slag, waarschijnlijk speelt overprikkeling een rol.

Of hij is boos, heel boos. Stampvoetend. Hij gooit zich op de grond.

Hij weet het even niet meer. Jij weet het even ook niet meer.

Wat doe je dan? Weet jij hoe je je gevoelige kind kunt helpen?

 

Onmacht

Als je kind een flinke huilbui of driftbui heeft, staat het huilen je nader dan het lachen. Je kind voelt onmacht om om te gaan met al die emoties en prikkels. Jij voelt ook die onmacht. Die machteloosheid maakt je onzeker.

Je wilt je kind zo graag helpen. Je wilt niets liever dan je kind gelukkig zien. Je maakt je zorgen: je staat er mee op en gaat er mee naar bed.

Vaak ontbreekt het aan afstand: je zit er zo dicht op dat je niet meer objectief kunt kijken. Doordat je niet ziet hoe je je kind kunt helpen, maak je je zorgen. Die zorgen maken je onzeker en onrustig.

 

Regie

Geen regie nemen betekent geen oplossing vinden als je onzeker blijft. Je blijft twijfelen wat je gevoel van eigenwaarde niet ten goede komt. Je durft geen beslissingen te nemen, omdat je twijfelt of het de juiste beslissing is. Hierdoor blijft het probleem bestaan en wordt het juist erger. En er zullen alleen maar meer problemen bij komen.

 

Vicieuze cirkel

Tobben blijf je als je onzeker blijft. Problemen blijven voortbestaan, verergeren, doen zich voor op alle vlakken. Het is en blijft een vicieuze cirkel als je dit niet doorbreekt. Zo vind je geen oplossing voor het probleem. In plaats van een oplossing komt er een probleem bij. Het gaat maar door en zal niet veranderen als jij niet verandert. Weet jij hoe je je gevoelige kind kunt helpen?

Tip 6: Vind zekerheid in jezelf

Zorg goed voor jezelf! Jij bent de sleutel tot de oplossing. Kies bewust voor jezelf door bijvoorbeeld de stilte op te zoeken.

Ga bij jezelf na hoe jij goed voor jezelf kan zorgen. Daardoor voel je je rustiger en zekerder over de stappen die je kunt nemen. Zorg eerst voor verbinding met jezelf, pas daarna maak je de verbinding met je kind. Zorg dat jij voldoende ontspanning hebt zodat je vanuit rust en zekerheid op zoek kunt naar het eerste stapje dat je met je kind kan zetten.

De oplossing van het probleem van je kind begint bij jou.

 

Oefening

Bewustwording van je onzekerheid is de eerste stap voor verdere verdieping en ontwikkeling. Wanneer je weet dat jouw onzekerheid hier aan ten grondslag ligt, kun je met dit inzicht aan de slag. Je hebt dit inzicht nodig om te kunnen veranderen en groeien. Zo kun je dus zelf invloed uitoefenen op het probleem. Neem de regie over je onzekerheid en ga er mee aan de slag zodat je kan hierin kan groeien, ten gunste van het probleem van je kind en je gezin. Neem de tijd om stil te zijn, schrijf je eigen intenties, beweeg, eet gezond. Besteed tijd en aandacht aan jezelf. Zorg eerst voor jezelf om daarna goed voor je kind en je gezin te zorgen. Wanneer jij in balans bent, kun je er pas zijn voor een ander. De verandering begint dus bij jezelf.

 

Zorg goed voor jezelf

Neem de regie door goed voor jezelf te zorgen. Zoek de stilte op en laad je batterij op. Dan voel jij je rustig en zeker om je kind te ondersteunen. En soms heb je daar hulp bij nodig. Dat geeft niet.

Hoe fijn is het dat er even iemand objectief met je meekijkt en meeleeft zodat jullie daarna weer samen als gezin verder kunnen. Ik loop graag een stukje met je mee op jullie weg. Hierdoor komt er bewustwording en krijg je inzicht in de situatie. Ik geef je praktische handvatten mee zodat jullie samen weer verder kunnen gaan.

Plan hier een afspraak in mijn agenda voor de gratis sessie Jouw Krachtige Kind. Doe het meteen zodat je snel een begin kunt maken met het zetten van jullie eerste stap.

 

Ik zie je graag.

 

Warme groet,

 

Simone

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *