Ziet jouw kind zichzelf staan?

door | 0 Reacties

Je kind voelt zich kwetsbaar. Zij voelt zich anders dan anderen. Hierdoor voelt ze zich buitengesloten. “Hoor ik er wel bij? Zien ze me wel? Ik voel me niet begrepen.” Haar lichaamshouding straalt één en al onzekerheid uit. Ze durft je haast niet aan te kijken en maakt vluchtig oogcontact. Ook maakt ze zich onnodig kleiner dan ze is: ze loopt met gebogen hoofd, kijkt naar de grond en haar schouders hangen naar beneden. Ziet jouw kind zichzelf staan?

Onzichtbaar

Je kind past zich voortdurend aan. Ze wil graag aardig gevonden worden en denkt dat ze haar eerder aardig vinden als zij zich aanpast naar anderen. We verlangen allemaal naar verbinding. We willen er graag bij horen. Je kind doet zo haar best bij de groep te horen. Haar strategieën zijn: aanpassen en bescheiden zijn. Maar eigenlijk maakt ze zichzelf hiermee onzichtbaar. Terwijl ze zichzelf onzichtbaar maakt, voelt ze zich buitengesloten. Ze vraagt zich af of ze haar wel zien. Wie is zij zelf? Wat wil zij? Ziet jouw kind zichzelf staan?

Talenten

Als je kind wil dat anderen haar zien staan, moet ze eerst zichzelf zien staan. Dat ze goed is zoals ze is. Dat ze het waard is. Zichzelf zien zoals ze is, gaat over zelfacceptatie. Dat jouw kind ziet wat haar prachtige talenten zijn. Dat die talenten haar uniek maken. Zij is zij, met haar kracht. Dat ze goed is zoals ze is. Ze kan stoppen met zichzelf te vergelijken met anderen. Zij hoeft ook niet te zijn zoals een ander is. Alleen zichzelf te zijn, zonder zich te hoeven aanpassen. Zichzelf te zien. Daarvoor heeft ze de acceptatie van jou als ouder nodig en jouw onvoorwaardelijke liefde.

Acceptatie

Wanneer je jezelf accepteert en helemaal jezelf kan zijn, ben je je eigen vriend. Wees je eigen beste vriend. Je hoeft niet met iedereen bevriend te zijn. Kies mensen uit waar jij je prettig bij voelt, die jou accepteren om wie je bent. Daar wordt je blij van en krijg je energie van.

Jouw kind wil jouw aandacht. Dat je haar ziet zoals ze is. Dat je haar accepteert zoals ze is. Zonder dat daar voorwaarden aan worden gesteld. Ze hoeft niet ergens in uit te blinken zodat je trots op haar bent. Je bent trots op je kind om wie ze is. Je kind wil zichzelf kunnen zijn en geaccepteerd worden om wie ze is.

Weerbaarheid

Als je kind zich telkens aanpast om aan andermans wensen te voldoen, heeft ze zoveel spanning in haar lijf. Alsof ze haar adem inhoudt. Haal adem, ontspan, wees jezelf. Laat haar haar grenzen aangeven. Ze mag duidelijk zijn. Laat haar nee echt een nee zijn. Het is zo belangrijk dat jouw kind haar grenzen aangeeft. Jouw kind bepaalt zelf haar grenzen, niemand anders. Daar mag niemand overheen. Als je dat niet gewend bent, kost dat tijd en oefening en daar heeft je kind jouw hulp bij nodig. Kom er samen achter waar haar grenzen liggen. Grenzen aangeven is niet egoïstisch: jouw kind is een persoon waar rekening mee gehouden dient te worden. Dat is jouw kind waard.

3 Tips om je kind te helpen zichzelf te zien

Hieronder geef ik je 3 waardevolle tips die jou helpen om je kind te ondersteunen om zichzelf te zien staan:

Neem je kind serieus: het gaat erom hoe je kind iets ervaart. Dat kan voor je kind anders zijn dan voor jou. Als ze iets spannend vind, geef haar erkenning voor het gevoel dat ze heeft. Haar gevoel mag er zijn. Het hoeft niet groter of kleiner worden gemaakt; het mag er zijn.

Wees bescheiden: denk niet dat je weet hoe je kind zich voelt, vul het niet voor haar in. Jouw kind is uniek. Laat het haar zelf vertellen. Vraag ernaar en luister zonder oordeel en met respect.

Geef je kind complimenten: schenk aandacht aan de dingen die goed gaan. Laat blijken dat het compliment oprecht gemeend is. Een compliment geef je over het proces, niet over het resultaat. Bijvoorbeeld: “Ik vind het knap dat je het blijft volhouden ondanks dat je het moeilijk vindt.” Waardeer haar inspanningen.

 

Bonustip: wees er voor je kind. Geef je kind aandacht en zoek verbinding met haar. Je kent je kind als geen ander. Vaak heb je aan één blik of woord genoeg om te zien hoe het met haar gaat. Breng samen tijd door zodat je kind zich veilig voelt om jou in vertrouwen te nemen over waar ze mee worstelt.

Verbinding

Je kind zoekt verbinding. Ze wil er graag bij horen. Ze denkt dat ze erbij hoort als ze hetzelfde doet als die anderen. Het is de kunst om, in verbinding met anderen, ook in verbinding met jezelf te blijven. Laat je kind niet de verbinding met zichzelf verliezen.

Voelt jouw kind geen verbinding meer met zichzelf? Ziet jouw kind het niet meer zitten? Ik kan haar helpen als professional en ervaringsdeskundige. Blijf niet langer wachten en voorkom dat het erger wordt. Plan direct een gratis sessie Jouw Krachtige Kind in mijn agenda. Doe het meteen.

Warme groet,

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *