5 Tips om te blijven volhouden

door | 0 Reacties

Wanneer het leven je raakt, lijkt het alsof je geen keuze hebt. Soms lijkt het makkelijker om in je ellende te blijven zitten dan om te veranderen. Je wilt vaak wel veranderen, maar je weet niet meer hoe je die vicieuze cirkel kunt doorbreken. Is jouw kind vaak boos? Of huilt jouw gevoelige kind regelmatig en trekt het zich steeds meer terug? Weet je niet hoe het komt en hoe je het kunt veranderen? Jij en je partner zitten niet altijd op een lijn over hoe je dit gedrag moet aanpakken. Dat brengt spanningen met zich mee. Door het te blijven negeren, los je het niet op. Perspectief helpt je om door te gaan, om vol te houden. Maar wat als je even geen perspectief ziet? Hoe blijf jij volhouden?

Vicieuze cirkel

Hoe pijnlijk je situatie ook kan zijn, je weet wat je kan verwachten. Op een bepaalde manier voelt het vertrouwd. Je weet wat je hebt en niet wat je krijgt. Het lijkt alsof je geen keuze hebt, maar die heb je altijd. Zit jij met je handen in je haar, ben je moedeloos en blijf je bij de pakken neerzitten? Of kies je ervoor te investeren in tijd, aandacht en geld? Hoe blijf jij volhouden?

Kies voor verandering

Maak de keuze en kies voor verandering. Soms wordt de pijn eerst even erger voordat het beter gaat. Maar stap voor stap boek je vooruitgang. Door te zien dat je vooruit gaat, blijf je perspectief zien. En dat geeft vertrouwen. Je houdt hoop zodat je kunt blijven volhouden.

Zie je even geen perspectief? Schakel hulp in. De ander kan je helpen de moed erin te blijven houden en de kleine stappen te zien die jij wellicht over het hoofd ziet. Kijk of je samen een nieuw perspectief kunt creëren door een haalbaar doel te stellen. Je hoeft het niet alleen te doen. Door hulp te accepteren, zorg je ook goed voor jezelf. Dat is noodzakelijk als jij je kind wil helpen bij verandering. Wanneer jij hulp accepteert, help je je kind ook. Doe het samen en steun elkaar; dat versterkt de verbinding.

 

5 Tips om te blijven volhouden

Blijf niet bij de pakken neerzitten en kies voor verandering. De verandering bij je kind begint bij jou als ouder. Hieronder volgen 5 tips die jou als ouder helpen om te blijven volhouden:

  • Oefenen, oefenen, oefenen: om iets nieuws te leren, moet je veel oefenen. Patronen die al jaren bestaan, zijn niet in een paar keer om te buigen. Gun jezelf en je kind die tijd om iets nieuws onder de knie te krijgen.
  • Vier je overwinningen: elke stap die je zet, is er 1 in de goede richting. Noteer alle mijlpalen in een schriftje. Zo wordt je vooruitgang ook zichtbaar. Kijk soms even terug waar je vandaan komt om te zien waar je nu staat. Leg de focus op wat al goed gaat. Vieren kan door het benoemen van het stapje dat je kind zet, het geven van een compliment of door samen iets leuks te doen.
  • Zorg goed voor jezelf: wanneer jij uitgerust en ontspannen bent, kun je beter omgaan met bijvoorbeeld het boze gedrag van je kind. Zorg dus dat je me-time inplant. Door goed voor jezelf als ouder te zorgen, kun je beter voor je kind zorgen. Dat is niet egoïstisch, maar broodnodig om je eigen batterij op te laden. Dus zet jezelf niet langer op de laatste plaats, maar op de eerste. Zo houd jij het langer vol en blijft het gezellig thuis.
  • Vraag om hulp: alleen kom je ver, samen kom je verder. Wees ontvankelijk voor hulp. Je hoeft het niet alleen te doen. Anderen willen je graag helpen. Wanneer jij je kind kan helpen, voel jij je ook goed. Gun anderen dat ook wanneer ze jou helpen. Wanneer je kind een nieuwe vaardigheid wil leren, kan hij naast hulp van jou als ouder ook hulp van de juf, een vriendje of familielid inschakelen. It takes a village to raise a child.
  • Houd vertrouwen: wanneer jij kiest voor verandering, neem jij de regie in handen. Je besluit dat je je kind gelukkig wilt zien en daar wil je alles aan doen. Wanneer je vooruitgang ziet, blijf je perspectief zien. Met elke stap die je vooruitgaat, wordt je vertrouwen versterkt. Je gaat de goede kant op. Blijf volhouden. Blijf stappen zetten dan kom je er wel. 

 

Oefening

Ga samen met je kind in gesprek. Vraag hoe hij vindt dat het gaat. Geef erkenning aan de gevoelens van je kind. Vraag of hij iets wil veranderen en zo ja, wat hij zou willen leren. Formuleer dit tot een haalbaar doel. Bespreek met elkaar hoe jullie hier samen aan kunnen werken. Maak een stappenplan waarin jullie kleine stappen beschrijven. Beschrijf bijvoorbeeld wie je kind zou kunnen helpen. Vraag je kind ook hoe hij het wil vieren als het doel is bereikt. Maak er echt een feestje van en laat je kind mensen uitnodigen die hem geholpen hebben om de nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen. Het vooruitzicht van een feestje biedt je kind perspectief. 

Bouw samen aan perspectief

Wil jij de vicieuze cirkel doorbreken en weet je niet hoe? Naast deze 5 tips om te blijven volhouden, geef ik je nog meer waardevolle tips in mijn gratis e-book Jouw Krachtige Kind. Download mijn e-book direct zodat je vandaag kunt beginnen met het toepassen van de concrete tips. Bouw samen aan perspectief vanuit vertrouwen en verbinding zodat jullie in je kracht staan en zelfverzekerd en blij zijn!

Warme groet,

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *