7 Tips om met het boze gedrag van je kind om te gaan

door | 0 Reacties

Je kind maakt zijn huiswerk aan de keukentafel. Je zit er bij om hem te begeleiden, terwijl jij je eigen werk aan het doen bent. Je andere kind is rustig aan het werk. Opeens loopt je kind stampvoetend en met veel kabaal van tafel. Hij loopt de kamerdeur uit en smijt de deur dicht. Wat is hier aan de hand? Doordat hij met veel kabaal en stampvoetend van tafel gaat, lijkt hij boos. Hij vraagt in ieder geval om aandacht aangezien het met kabaal gepaard gaat. Wat doe je? Ik geef je 7 tips om met het boze gedrag van je kind om te gaan.

Helpende reacties

Geef hem even de tijd zodat de heftigheid van de emotie kan zakken. Wanneer hij nog midden in de emotie zit, kan hij nog niet logisch nadenken en een gesprek voeren. Hij reageert dan vanuit zijn reptielenbrein. Vanuit je reptielenbrein kun je op 3 manieren reageren: vechten, vluchten of bevriezen. In bovenstaande situatie gaat het om vluchtgedrag.

Wacht niet te lang. Je kind vraagt duidelijk om aandacht. Wanneer je niet met je kind in gesprek gaat, wordt het erger. Dan kan het een flinke driftbui worden.

Let dus goed op de signalen die je kind met zijn gedrag afgeeft. Wanneer je je kind te lang alleen laat met zijn emotie kan het blijven sudderen waardoor het uiteindelijk erger wordt.

Zoek een goede balans tussen niet direct met je kind in gesprek gaan en niet te lang wachten. Wanneer dit gedrag regelmatig voor komt, kun je ook met je kind afspreken wat hij fijn vindt: dat hij zelf naar je toe komt als hij rustiger is of dat jij na zoveel minuten bij hem komt. Door hem de keuze te geven, geef je hem de regie. Bespreek dit op een rustig moment met je kind.

Benoem wat je ziet en hoort bij je kind. “Ik zie/hoor dat je……….. .” Door dit te benoemen, voelt je kind zich gelijk gezien en gehoord. Luister, vat samen en vraag door. Zorg dat je er voor je kind bent.

 

7 Tips om met het boze gedrag van je kind om te gaan

Ik heb het bovenstaande voor je samengevat tot de volgende waardevolle tips:

  1. Ga niet direct naar je kind toe. Geef hem even tijd om de emotie te laten zakken.
  2. Wacht niet te lang om met je kind in gesprek te gaan. Wanneer je je kind geen aandacht geeft, kan zijn emotie verergeren in plaats van verminderen.
  3. Bespreek op een rustig moment wat je kind prettig vindt: dat hij naar je toe komt of dat jij na een aantal minuten naar hem gaat. Het is prettig dat je kind hier regie in heeft binnen jouw grenzen.
  4. Benoem wat je ziet en hoort. Je geeft je kind het gevoel dat hij gezien en gehoord wordt.
  5. Kijk achter het gedrag dat je kind laat zien: uiteindelijk wil hij gehoord en gezien worden. Hij wil zijn verhaal kwijt, dat je even naar hem luistert. En wanneer hij even vastloopt, kun je van daaruit samen op zoek naar een oplossing.
  6. Blijf zelf rustig. Wanneer je kind op een negatieve manier aandacht vraagt, wil je zijn gedrag begrenzen. Begin eerst met benoemen, geef erkenning aan het gevoel van je kind. Daarna kun je alsnog aangeven dat iets niet mag.
  7. Wanneer je het gedrag van je kind wil begrenzen, doe dit dus nadat je zijn gedrag hebt benoemd. Wanneer je aangeeft dat iets niet mag, bied je kind dan twee alternatieven aan die wel mogen. Wanneer je twee alternatieven aanbiedt, geef je je kind de keuze uit de mogelijkheden die jij aanbiedt.

 

Heel veel succes. Laat me weten hoe deze tips bij jou thuis werken door een reactie achter te laten.

Adem in, adem uit. Je bent op de goede weg!

 

Warme groet, Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *