Helemaal waar
Alles wat je aandacht geeft, groeit! We kennen deze uitspraak allemaal wel. Wat mij betreft klopt het helemaal. Ik bekijk dit namelijk vanuit het oogpunt als ouder, hoe je met je kinderen omgaat. Dat kan opgaan voor jou als opvoeder, maar ook als je als professional met kinderen werkt.
Geef je kind positieve aandacht en hij groeit!
Wat is aandacht?
Aandacht is contact tussen twee personen, in dit geval tussen ouder en kind. Samen qualitytime hebben. Samen tijd doorbrengen, er zijn voor je kind. Aanwezig zijn. Luisteren naar je kind. Een aai over zijn bol. Samen praten, samen lachen, samen huilen, samen spelen, samen bewegen, samen zijn. Hoeveel tijd breng jij samen met je kind door? Is dat ook precies wat je wil of zou je graag meer tijd en aandacht aan je kind willen geven?
Waarom is aandacht geven aan je kind zo belangrijk?
Door je kind aandacht te geven, kan hij zijn verhaal vertellen. Wat hij heeft beleeft, hoe hij dat heeft ervaren en wat hij daarbij voelde. Je kind maakt genoeg mee op een gemiddelde schooldag. Alle indrukken die je kind opdoet, moeten ook “verwerkt” worden. Bij het samen werken met andere kinderen of buiten spelen gaat er wel eens iets anders dan je kind zou willen of ontstaat er ruzie. Wanneer je kind dan boos of verdrietig is en je kind deze emoties niet kan of durft te uiten, stapelt dit zich op. Als je je kind voldoende positieve aandacht geeft, kan hij deze emoties goed uiten. Wanneer je te weinig aandacht geeft en alle gebeurtenissen zich hebben opgestapeld, kan zich dit in een driftbui ontladen.
Geef dus regelmatig aandacht zodat je kind zijn emoties kan uiten. Hij kan zichzelf zijn en voelt zich gehoord, wat goed is voor zijn zelfvertrouwen.
Hoe geef je aandacht?
Aandacht geven, hoe doe je dat? Wees vooral open, eerlijk en oprecht. Zorg vooral dat, wanneer je aandacht geeft, het gemeend is. Laat je kind blijken dat je hem onvoorwaardelijk lief hebt.
Hieronder een aantal waardevolle tips hoe je aandacht kunt geven:
TIP 1: MAAK ER EEN VASTE GEWOONTE VAN: geef aandacht op vaste tijden, zodat het een terugkerend ritueel wordt. Dit kan bijvoorbeeld tijdens vaste eet- en drinkmomenten zoals uit school eerst even drinken met iets lekkers. Je kunt ook samen een spelletje doen. En niet te vergeten bij het naar bed brengen samen even de dag doornemen. Dit kan bijvoorbeeld met een Smoeltjesschrift. Dit is ook voor jonge kinderen geschikt doordat ze zelf een rondje kunnen zetten om de smiley die het beste bij hun gevoel past die dag.
TIP 2: GEEF AANDACHT OP ONVERWACHTE MOMENTEN: dit kan bijvoorbeeld als je kinderen lief samen aan het spelen zijn. We zijn vaak geneigd alleen te reageren als ze om negatieve aandacht vragen doordat je kinderen bijvoorbeeld ruzie maken. Geef ze dus positieve aandacht als ze het niet verwachten. Ze zijn dan echt verrast en ontvangen de positieve aandacht dan ook als een compliment.
TIP 3: GEEF JE KIND OOK ÉÉN OP ÉÉN AANDACHT: wanneer je meerdere kinderen hebt, probeer met je kinderen af en toe een één op één moment te hebben, hoe lastig dat soms ook kan zijn. Ook dit kan je doen door even met één van je kinderen een spelletje te doen, samen te bewegen door een wandeling te maken. Het hoeft allemaal niet lang te duren, maar laat je kind blijken dat je hem ziet en liefhebt voor wie hij is. Je kinderen zijn stuk voor stuk uniek.
Wil je meer tips van mij ontvangen? Ga naar mijn website www.jouwkrachtigekind.nl/home en download mijn e-book. Hierin staan nog meer waardevolle tips.
0 reacties