Blijft jouw kind stappen zetten?

door | 0 Reacties

Durft jouw kind nieuwe stappen te zetten of wordt hij verlamd door angst? Vindt hij het zo spannend dat hij geen stap meer durft te zetten of heeft hij voldoende vertrouwen om door te gaan? Een beetje gezonde spanning kan geen kwaad, maar als de balans zoek is en het vertrouwen weg is, overwint de angst. Blijft jouw kind stappen zetten?

Vertrouwen in jezelf

Het is belangrijk dat jouw kind stappen blijft zetten. Door stappen te zetten, kom je verder. Door stappen te zetten, blijft je kind groeien en zich ontwikkelen. Daarvoor heeft je kind vertrouwen nodig: vertrouwen in zichzelf. Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, voel je veiligheid in jezelf. Je vertrouwt op jezelf dat je het wel kan, dat het je wel gaat lukken. Wanneer dat vertrouwen achterwege blijft, zal het groeien minder snel gaan: je kind heeft veiligheid en vertrouwen van anderen nodig, waaronder jou als ouder. Belangrijk is dat er eerst aan het vertrouwen in zichzelf wordt gewerkt voordat je kind weer stappen kan gaan zetten. Blijft jouw kind stappen zetten?

Spannend

Gezonde spanning is oké. Zolang je kind zijn stappen blijft zetten, ondanks dat hij het spannend vindt. Dit is juist goed voor zijn zelfvertrouwen. “Ik heb het toch gedaan, ondanks dat ik het spannend vond.” Dan kan je kind trots zijn op zichzelf; hij heeft het geprobeerd en dan lukt het ook nog vaak. Het geeft hem vertrouwen dat het toch gelukt is en zal, wanneer hij opnieuw iets spannend vindt, ertoe bijdragen dat hij het toch zal proberen. Dit leidt tot positieve gedachten over zichzelf: “De vorige keer vond ik het ook spannend en toen is het ook gelukt. Nu gaat het me vast weer lukken.” Daarom is het zo belangrijk dat kinderen positieve ervaringen opdoen zodat ze zich kunnen blijven ontwikkelen. Op deze manier zullen zij hun stappen durven blijven zetten.

5 Tips om stappen te blijven zetten voor je kind

Durft jouw kind stappen te blijven zetten? Als je kind daar nog een beetje hulp bij kan gebruiken, helpen onderstaande tips:

  1. Heb vertrouwen in jezelf: oftewel wanneer jij vertrouwen in je kind laat blijken, zal je kind ook eerder op zichzelf durven te vertrouwen. Wanneer jij zorgt dat je kind positieve ervaringen kan opdoen als hij iets nieuws gaat leren, vergroot je zijn vertrouwen. Zorg voor kleine stappen zodat je kind succeservaringen opdoet.
  2. Wees mild en zonder oordeel. Help je kind zichzelf toe te staan om af en toe een baaldag te hebben. Dat is oké. Doordat je kind kan accepteren dat het erbij hoort, is het ook vol te houden. Wanneer je kind streng is voor zichzelf en zichzelf veroordeelt, maakt ook dat hij een negatief oordeel over zichzelf heeft waardoor hij sneller de handdoek in de ring gooit.
  3. Verander moeten in willen. Vraag aan je kind wat hij zelf wil. Wanneer het vanuit hemzelf komt, is hij gemotiveerder om het vol te houden. Hij doet het ook niet voor een ander, maar voor zichzelf om te groeien en daardoor verder te komen.
  4. Geef complimenten over het proces, niet over het resultaat. Een voorbeeld hiervan is: “Wat knap dat je het volhoudt, ook al vind je het moeilijk.”
  5. Vier je successen. Daarbij hoef je niet te wachten tot je bij het einddoel bent. Dit kan ook tussentijds: “Kijk eens welke stappen ik al heb genomen om hier te komen!” Daar mag je trots op zijn. Dus sta af en toe even stil naar de weg die je al hebt afgelegd en dus niet alleen naar waar je nog naar toe gaat. Zorg dus voor kleine, overzichtelijke stappen.
Word Je Krachtige Zelf

Heeft jouw kind weinig zelfvertrouwen en negatieve gedachten over zichzelf? Speciaal voor jouw kind heb ik de nieuwe training Word Je Krachtige Zelf ontwikkeld. Je kind leert in een klein groepje dat hij negatieve gedachten kan ombuigen naar positieve. Daarnaast leer ik je kind dat hij ook invloed heeft op zijn eigen gedrag. Deze vaardigheden zorgen ervoor dat jouw kind zijn krachtige zelf wordt. De training start aanstaande maandag. Geef je kind hier op.

Warme groet,

Simone 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *