Je twijfelt. Jij bent bang dat je de verkeerde keuze maakt. Je wilt het zo graag goed doen als hooggevoelig persoon. Dus je blijft twijfelen en kiest niet. Herkenbaar voor jou en je hooggevoelige kind? Ga Van Twijfel Naar Blijdschap!
Kiezen als hsp-er
Keuzes maken kan lastig zijn. Als hooggevoelig persoon wil je een weloverwogen keuze maken. Je bent zorgvuldig dingen aan het afwegen. Jouw hooggevoelige brein maakt dat je diep nadenkt over een situatie en je weegt verschillende opties af. Alle voor- en nadelen ga je langs. Hierdoor lijkt het voor een ander dat je twijfelt, maar jij hebt gewoon meer tijd nodig om die weloverwogen keuze te maken. Neem die tijd ook.
Wanneer jij je onder (tijds-)druk voelt staan, voel je je gedwongen om sneller tot een keuze te komen. Maar daardoor voel jij minder tijd om die weloverwogen keuze te maken die jij graag wil maken. Dat maakt dat je bang bent om de verkeerde keuze te maken. Dit kan tot gevolg hebben dat je misschien de verkeerde keuze maakt of dat je blijft twijfelen. Wanneer jij niet langer twijfelt, maak je de keuze. En wat is het ergste wat je kan overkomen als het niet de goede keuze zou zijn? Precies, hooguit ga je een keertje onderuit. Maar daar kan je van leren. Blijf oefenen en ga ervoor. Ga Van Twijfel Naar Blijdschap!
Perfectionisme
Veel hooggevoelige personen zijn perfectionistisch. Als jij graag alles goed wilt doen, het liefst ook nog in 1 keer, leg je de lat wel hoog voor jezelf. En hoe hoger jij de lat voor jezelf legt, hoe groter de kans op falen. Perfectionisme en faalangst gaan dan ook hand in hand.
Je perfectionisme kan er voor zorgen dat je er niet aan begint. Je denkt van te voren dat het niet gaat lukken zoals jij het in je hoofd hebt. Door niet te beginnen stagneer je, sta je stil. Blijf in beweging en blijf stappen zetten.
Kritisch
Hooggevoelige mensen zijn vaak kritisch op zichzelf. Doordat ze informatie diepgaand verwerken en analyseren, merken ze ook hun eigen fouten snel op. Door dit op te merken, kan dit leiden tot zelfkritiek. En als je de lat hoog legt, is de kans op zelfkritiek ook groter. Veroordeel jezelf niet, maar wees zacht voor jezelf. Heb begrip voor jezelf, dat zou je namelijk ook hebben voor een ander. Wees je eigen beste vriend of vriendin.
Het diepgaand verwerken en analyseren is een talent. In elk talent schuilt wel een valkuil. Vergeet echter niet het talent te zien. Wanneer je alleen je valkuil ziet, haal je jezelf naar beneden. En schat je jezelf niet op waarde. Eigenwaarde en zelfbeeld gaan hand in hand.
Je eigen behoefte
Stop met je telkens aan anderen aan te passen en het iedereen naar de zin te maken. Luister naar je eigen behoeften. De beste tip om naar je eigen behoeften te luisteren, is de stilte op te zoeken. Maak ruimte in je agenda voor jezelf. Door goed voor jezelf te zorgen, blijf jij in balans. Wanneer jij in evenwicht bent, kun je beter omgaan met keuzestress en prikkels. Het gaat om de balans tussen geven en nemen. Wanneer jij alleen geeft en niet neemt, ben je niet in evenwicht. Hierdoor kosten dingen je meer energie dan dat ze jou energie opleveren en zo raakt jouw batterijtje leeg. Zorg dus goed voor jezelf en laad je batterij op tijd op door dagelijks de stilte op te zoeken. Zelfzorg is noodzakelijk en de beste remedie. Het is dus belangrijk om goed je eigen grenzen te bewaken en daarover duidelijk te communiceren. Het gaat niet zo zeer om je eigen grenzen te stellen, maar meer om je eigen ruimte in te nemen. Door “nee” te zeggen tegen de ander, zeg je “ja” tegen jezelf.
5 Tips om Van Twijfel Naar Blijdschap te gaan:
- Maak een keuze en neem de tijd die jij nodig hebt: hooggevoeligheid is een karaktereigenschap. Dit hoort bij jou en kan je niet veranderen. Zorg voor aanvaarding van deze eigenschap en daarmee van jezelf. Wanneer je niet meer twijfelt en een keuze maakt, groeit ook je zelfvertrouwen.
- Gun jezelf de mogelijkheid om te leren: leg de lat niet te hoog en leg jezelf niet op dat iets in 1 keer goed moet. Blijf realistisch; nieuwe dingen leren kost tijd.
- Luister naar je eigen behoeften: wanneer je naar je eigen behoeften luistert, blijf je dicht bij jezelf. Als je je telkens blijft aanpassen aan de ander, ga je steeds verder af van wat jij nou wil. Luisteren naar je eigen behoeften zorgt ervoor dat je in balans blijft en voorkomt een kort lontje.
- Neem de tijd om de stilte op te zoeken: om naar je eigen behoeften te luisteren, is het belangrijk om dagelijks de stilte op te zoeken. Zo blijf je in contact met wat jij wil. Plan dit in en zorg dat het een nieuwe gewoonte wordt.
- Zorg voor helpende gedachten: zoals bijvoorbeeld “Iets nieuws leren gaat met vallen en opstaan.” Wanneer je jezelf toestaat dat fouten maken erbij hoort, zal je zelfkritiek verminderen.
Bonustip: Wees tevreden met de kleine stapjes die je zet. Wees en blijf in beweging en wees daar trots op. Een mooie intentie die ik hierbij vind aansluiten is: “Ik ben onderweg.” Je bent lerende en dat kost nou eenmaal tijd. Gun jezelf die ook.
Opdracht: Verdiep je in je talenten
Als hooggevoelig persoon heb je een groot inlevingsvermogen. Wanneer jij dit talent leert te waarderen, zul je inzien dat niet iedereen dit talent heeft. Wees je ervan bewust dat niet iedereen denkt en voelt zoals jij dat doet.
Verdiep je in hooggevoeligheid en zie jouw talenten. Je kunt je hierin verdiepen door boeken over hooggevoeligheid te lezen.
Wanneer je inzicht in je talenten hebt, vergroot je je zelfwaardering en zelfvertrouwen. Je begrijpt waar dingen vandaan komen en dat zorgt voor verbinding.
Stop met twijfelen
Wil jij handvatten om meer zekerheid en blijdschap in jouw gezin te brengen? Geef je direct op voor het Webinar Schatgraven. Ik geef dit webinar nog maar 2 keer voor de zomer. Wees er snel bij. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Ik geef je een prachtige tool waardoor je inzicht in je talenten krijgt. En dat vergroot het zelfvertrouwen!
Warme groet,
Simone
PS Wist je dat je ook mijn e-book Jouw Krachtige Kind kunt downloaden? Hierin staat 7 verrassende tips om Van Twijfel Naar Blijdschap te gaan! Gebruik deze link. Ik hoor graag welke inzichten het jou oplevert.
0 reacties