Geef je grenzen aan door inzicht in jezelf

door | 0 Reacties

Je onzekere, gevoelige kind vindt het lastig om zijn grenzen aan te geven. Er gebeurt iets tegen zijn wil en toch zegt hij er niets van. Kan hij onder woorden brengen wat hij wil, is hij overweldigd? Durft hij het wel te zeggen of heeft hij een negatief zelfbeeld? Je kunt er nog niet precies je vinger opleggen. Hij vindt het lastig om voor zichzelf op te komen. Meestal komt je kind er te laat achter dat hij over zijn grenzen heen heeft laten gaan. Je voelt zijn onmacht. Je wilt je kind graag helpen zodat hij op tijd zijn grenzen aangeeft. Hoe kan je dat doen? Geef je grenzen aan door inzicht in jezelf.

Inzicht in je gevoelens en behoeften

Sommige onzekere kinderen lopen weg als ze de situatie niet prettig is, in de hoop dat het dan stopt. Meestal werkt dit juist averechts. Andere kinderen hebben geleerd te zeggen: “Stop, hou op”, maar vaak heeft ook dat niet het gewenste resultaat. Leer je kind te zeggen wat hij wel wil in plaats van wat hij niet wil. Leer je kind woorden te geven aan wat hij voelt en waar hij behoefte aan heeft. Begin de zin met IK: “Ik vind dit niet fijn en wil dat je ermee stopt.” Door te beginnen met ik blijf je dicht bij jezelf en hoeft een ander zich niet aangevallen te voelen. Zo houdt de ander eerder rekening met jouw gevoelens. Geef je grenzen aan door inzicht in jezelf.

5 Tips die je kind ondersteunen bij het opkomen voor zichzelf

Geef je grenzen aan door inzicht in jezelf. Wanneer je kind zicht heeft op wat hij voelt en welke behoeften hij heeft, zal hij beter zijn grenzen durven aangeven. Om je kind te ondersteunen bij het opkomen voor zichzelf helpen onderstaande tips:

Ga met je kind in gesprek:

Door met je kind in gesprek te gaan, maak je verbinding met elkaar. Wanneer je aandachtig naar elkaar luistert, begrijp je elkaar beter en kom je dichter tot elkaar. Benoem wat je ziet, wat je is opgevallen. Bijvoorbeed: “Ik zie dat je het lastig vindt om aan te geven dat je dat niet wil. Klopt dat?” Check altijd bij je kind of het klopt wat je hebt waargenomen en vraag daarna door.

 

Wees open:

Door open en zonder oordeel naar je kind te luisteren, kom je tot inzicht. Je creëert voor je kind een veilige omgeving waardoor hij zich gehoord voelt. Je kunt je kind helpen om woorden te vinden voor wat hem overkomt. Hierdoor voelt hij zich beter. Laat je kind benoemen wat hij voelt en waar hij behoefte aan heeft. Zo krijg jij inzicht in de gevoelens en behoeften van je kind. Wanneer jij je kind hier bewust van maakt, snapt hij beter hoe hij door het benoemen van zijn gevoelens en behoeften zijn grenzen kan aangeven. Zo kun je samen op zoek naar oplossingen die bij jouw kind aansluiten. Geef je grenzen aan door inzicht in jezelf.

 

Doe het samen:

Wanneer je je kind helpt, voelt hij zich gesteund doordat je het samen doet. Steun hem door te benoemen wat je ziet. Je kunt samen oefenen door een rollenspel te doen. Door te “doen alsof”  creëer je een veilige oefenomgeving. Of doe samen de oefening die ik hieronder beschrijf.

Geef je kind complimenten:

Moedig je kind aan met complimenten over inzet en het proces. Bijvoorbeeld: “Wat goed dat je het blijft proberen.” Bij deze complimenten kun je ook vaak beginnen met benoemen wat je ziet: “Ik zie dat je goed je best doet.”

Denk positief:

Je kind wil leren opkomen voor zichzelf. Hij wil een vaardigheid leren die hij nog niet onder de knie heeft. Blijf dus oefenen en fouten maken mag. Blijf doorzetten tot je het kan! Je kind kan een positieve gedacht op een kaartje of briefje schrijven en in zijn broekzak stoppen. Dan heeft hij een fijn geheugensteuntje bij de hand!

Oefening

Je kunt het zelfvertrouwen van je kind vergroten door ervaringsgerichte oefeningen met je kind te doen. Het is leuk om de oefeningen samen met je kind te doen. Door het samen te doen, heb je gelijk een moment van extra aandacht. Begin met een kleine stap. Als je te veel van je kind vraagt, bestaat de kans dat hij gelijk afhaakt. En dat wil je natuurlijk niet.

Een leuke oefening is de oefening Fietsen. Ga samen met je kind op de grond liggen of op een lekkere zachte mat. Ga tegenover elkaar liggen met opgetrokken knieën. Zet de onderkant van je voeten tegen elkaar en begin met fietsen. Begin als ouder met fietsen. Zeg dat jullie een gezellig fietstochtje gaan maken met z’n tweeën. Jullie bepalen om de beurt welke route jullie gaan fietsen. Jullie wisselen dus met beurt nemen. Gebruik je fantasie. Wat voor weer is? Is het zonnig of juist winderig? Fiets je tegen de heuvel op of fiets je er al weer af? Merk je het verschil in harder en zachter trappen? Vraag je kind hoe hij de verschillen ervaart. Zo maak je je kind bewust van de verschillen. En leert je kind in een veilige omgeving initiatief te nemen. 

Wat levert zelfvertrouwen op bij jouw kind?

Wanneer je kind vol zelfvertrouwen is, durft hij keuzes te maken. Hij durft voor zichzelf te kiezen en vertrouwt erop dat hij de juiste keuze maakt. En dat alles, los van wat anderen ervan vinden. Wanneer je op jezelf vertrouwt, maakt het namelijk niet uit wat een ander ervan vindt. Dat maakt hem een zelfstandig en autonoom persoon die in zijn eigen kwaliteiten en talenten gelooft.

Je kind durft uit te spreken wat hij denkt en voelt. En kan daardoor ook zijn eigen grenzen benoemen. Hij is krachtig, blij en ontspannen.

Wanneer jouw kind vol zelfvertrouwen is:

  1. Maakt hij eigen keuzes
  2. Maakt het hem niet uit wat een ander ervan vindt
  3. Is hij een zelfstandig persoon
  4. Geloof hij in zijn eigen kwaliteiten en talenten
  5. Spreekt hij uit wat hij denkt en voelt
  6. Geeft hij zijn eigen grenzen aan
  7. Is hij krachtig, blij en ontspannen
Geef je kind inzicht in zichzelf!

Wanneer je kind inzicht in zichzelf heeft, wordt zijn zelfvertrouwen vergroot. Hierdoor kan je kind beter zijn grenzen aangeven en is hij krachtig, blij en ontspannen.

Ik heb een prachtige tool voor je zodat jij je kind kan helpen zijn zelfvertrouwen te vergroten. Aanstaande donderdag geef ik om 10.00 uur een gratis webinar Schatgraven. In deze interactieve training geef ik je concrete tips waar je gelijk mee aan de slag kan. 

Schrijf je vandaag nog in! Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar.

Warme groet,

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *