Geeft jouw tiener erkenning aan al zijn gevoelens?

door | 0 Reacties

Gelukkig zijn, willen we allemaal. En met geluk nastreven, is niets mis. Alleen zit het in het leven soms mee en soms zit het tegen. Het leven is niet 100% maakbaar. Het bestaat uit hoogte- en dieptepunten. Het is de kunst om daarmee te leren omgaan, om daarmee te kunnen zijn. En niemand zegt dat dat makkelijk is, zeker niet als je een tiener bent. Begin met erkenning te geven aan al jouw gevoelens. Geeft jouw tiener erkenning aan al zijn gevoelens?

 

Positieve én minder positieve gevoelens 

Als jouw tiener zich bewust is dat het niet altijd blij kan zijn én hoeft te zijn, kan het zijn minder blije gevoelens beter toelaten. Ze mogen er zijn. Het houdt je in evenwicht.

Er is blijdschap én verdriet. Er is licht én donker. Mogen al die gevoelens er van jouw tiener zijn? Laat jouw tiener ook de minder positieve gevoelens toe of probeert het deze gevoelens te vermijden? Geeft jouw tiener erkenning aan al zijn gevoelens?

 

In de praktijk

We zijn aan de slag met de Gevoelsverkenner. Ik zie je worstelen met je verdriet, de Waterlander. Je vindt het moeilijk om het er te laten zijn. Je wil het liever niet. “Zolang we het er niet over hebben, is het er niet.” We hebben het over je innerlijke kracht. Welke Gevoelsverkenners zijn ook in jou aanwezig naast de Waterlander? Daar is de Hartopener. Wat kan de Hartopener betekenen voor jouw Waterlander? Kan je erkenning geven aan jouw verdriet? Mag dat er zijn van jou? De Hartopener ondersteunt de Waterlander door er te zijn. De Waterlander leert een beetje te leunen. Een zucht volgt. Opluchting. Het is oké. Het verdriet mag er even zijn, maar niet te lang hoor. Het begin is er. Je durft je verdriet toe te laten en erop te vertrouwen dat je het aan kan. Even kan je mild zijn voor jezelf.

Heb vertrouwen. Je kan het aan. Je bent zoveel sterker dan je denkt. Vind de kracht in jezelf!

 

3 Krachtige tips om met je tiener te zijn

Het is voor je tiener niet makkelijk om erkenning te geven aan alle gevoelens die het ervaart. Jij kunt daar als ouder aan bijdragen om het iets makkelijker te maken. Deze krachtige tips helpen jou daarbij:

  1. Wees er voor je kind. Wees in het moment. Er zijn voor je tiener is alles wat nodig is. Leg je eigen dingen waar je mee bezig bent even opzij om er voor je kind te zijn.
  2. Heb een luisterend oor. Hoor je kind aan en luister zonder oordeel. Je kind wilt gehoord worden, dus draag geen oplossingen aan. Laat blijken dat je je kind hoort.
  3. Geef je kind erkenning voor zijn gevoelens. Je kind wilt graag gezien worden. Wanneer jij je kind erkenning geeft, ook voor de minder positieve gevoelens, is het voor jouw kind ook makkelijker om zelf erkenning aan al zijn of haar gevoelens te geven. Je kind mag boos en verdrietig zijn. Wanneer je die gevoelens van je kind erkent en er gewoon laat zijn, ervaart hij of zij dat deze gevoelens er ook bij horen en aanvaard worden. Daardoor kan het de minder positieve gevoelens zelf ook beter aanvaarden. Heb compassie met je kind. Als jij mild en zacht naar je kind kan kijken, leert je kind dat ook. 

 

Bonustip: Laat je tiener werken met de methodiek van de Gevoelsverkenner. Deze prachtige methodiek laat je kind op beeldende wijze zijn of haar gevoelens verkennen.

 

Opdracht

Creëer één of meerdere momenten in de week om samen met je tiener te zijn. Als je deze afspraak maakt met je kind zorg dan dat je ook doet wat je belooft. Ga samen wandelen (met of zonder hond), drink samen een kop thee of warme chocolademelk. Doe iets wat je kind leuk vindt, bijvoorbeeld een spelletje en ga tijdens de activiteit met je kind in gesprek. Vraag hoe het gaat, wat je kind voelt en of het daar oké mee is. En als je kind aangeeft dat het ergens moeite mee heeft, geef dan aan dat jij er oké mee bent. Wees er voor je kind, hoor het aan en geef erkenning voor al zijn of haar gevoelens.

 

Samen op verkenning

Laat de minder positieve gevoelens er zijn. Ga ze niet uit de weg. Ga er doorheen. En weet dat je het niet alleen hoeft te doen. Is het te zwaar om alleen te dragen, deel het dan zodat je je gedragen weet. Als ouder ben je er voor je kind. Ik ben er voor jullie als coach, ouder en kind. Voel je gesteund: jullie hoeven het niet alleen te doen.

Kan jouw tiener zijn met al zijn gevoelens? Heeft het nog moeite om de minder positieve gevoelens toe te laten? Gun jij als ouder dat je tiener leert omgaan met al zijn gevoelens?

Reserveer een Krachtsessie zodat we samen kunnen kijken hoe jouw tiener weer verder op weg kan worden geholpen: https://jouwkrachtigekind.nl/krachtsessie/

Warme groet,

Simone

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *