Heeft jouw kind voldoende zelfvertrouwen?

door | 0 Reacties

Je onzekere, gevoelige kind heeft moeite met keuzes maken. Hij ziet beren op de weg: “Als ik het zus doe, kan dit gebeuren. Doe ik het zo, kan er dat gebeuren.” Hij piekert zich suf en blijft maar rondjes draaien. Hij durft de knoop niet door te hakken. Elke keuze heeft consequenties. Je kind voelt die verantwoordelijkheid en tilt er zwaar aan. Dat hij niet durft te kiezen, maakt hem nog onzekerder. Dit belemmert zijn groei, zijn zelfstandigheid en helpt hem niet bij het vergroten van zijn zelfvertrouwen. Heeft jouw kind voldoende zelfvertrouwen om eigen keuzes te maken? 

Wat levert zelfvertrouwen op bij jouw kind?

Wanneer je kind vol zelfvertrouwen is, durft hij keuzes te maken. Hij durft voor zichzelf te kiezen en vertrouwt erop dat hij de juiste keuze maakt. En dat alles, los van wat anderen ervan vinden. Wanneer je op jezelf vertrouwt, maakt het namelijk niet uit wat een ander ervan vindt. Dat maakt hem een zelfstandig en autonoom persoon die in zijn eigen kwaliteiten en talenten gelooft.

Je kind durft uit te spreken wat hij denkt en voelt. En kan daardoor ook zijn eigen grenzen benoemen. Hij is krachtig, blij en ontspannen.

Wanneer jouw kind vol zelfvertrouwen is:

  1. Maakt hij eigen keuzes
  2. Maakt het hem niet uit wat een ander ervan vindt
  3. Is hij een zelfstandig persoon
  4. Geloof hij in zijn eigen kwaliteiten en talenten
  5. Spreekt hij uit wat hij denkt en voelt
  6. Geeft hij zijn eigen grenzen aan
  7. Is hij krachtig, blij en ontspannen
Moeite met keuzes maken?

Begin klein door keuzes te laten maken over dagelijkse dingen zoals eten, drinken, kleding en spelletjes. Creëer veiligheid voor je kind door de keuzes af te bakenen. Laat je kind een keuze maken uit twee mogelijkheden. Als je hem uit meer dingen laat kiezen in het begin kan je kind zich overweldigd voelen door de hoeveelheid keuzes waardoor hij uiteindelijk geen keuze durft te maken.

Doe het stap voor stap. Als het nog heel moeilijk is voor je kind om te kiezen, help je kind hierbij. Wees een voorbeeld voor je kind. Betrek je kind bij een aantal keuzes die jij hebt gemaakt. En vertel ook als jij het zelf  lastig vindt om een bepaalde keuze te maken. Door er met je kind over te praten, laat je ook zien dat het niet erg is als je het even niet weet. En ook welk gevoel het geeft als je uiteindelijk wel de knoop hebt doorgehakt: trots. Dat geeft een boost aan het zelfvertrouwen van je kind.

En vindt jouw kind dat hij de verkeerde keuze heeft gemaakt? De volgende keer beter. Je hebt elke dag nieuwe kansen om te proberen. Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het wordt. Je maakt een inschatting; soms is die nog niet goed, maar door het te blijven oefenen wordt je hier steeds beter in. Blijf positief denken!

Ondersteun jouw kind bij het maken van keuzes met deze waardevolle tips:
  • Leg jij de kleren van je kind klaar? Heel goed voor zijn zelfredzaamheid zodat je kind zich ’s ochtends zelf kan aankleden. Heeft hij zijn kleren zelf mogen kiezen of heb jij ze klaargelegd zonder overleg? Betrek je kind bij de keuze voor zijn kleren zodat hij kan oefenen met keuzes maken.
  • Blijft je kind normaal gesproken over op school? Overleg met je kind wat hij op zijn brood wil. Het kan makkelijker en sneller gaan als je altijd hetzelfde op het brood doet. Of je varieert wel, maar kiest voor je kind. Betrek je kind bij de keuze van het beleg op zijn brood.
  • Verveelt jouw kind zich? Laat hem een lijstje maken met dingen die hij leuk vindt om te doen, waar hij blij van wordt. Om het moment dat hij zich verveelt, pak je het lijstje erbij en laat je je kind een keuze maken waar hij op dat moment zin in heeft.
  • Speel spelletjes met je kind en laat je kind kiezen welk spel jullie gaan spelen.

Door je kind te vragen wat hij wil, moet hij er over nadenken. Door de keuze bij hem te leggen, geef je hem regie. Dit vergroot zijn zelfstandigheid. Zorg voor een veilige omgeving om te oefenen met het maken van keuzes als je kind dit nog moeilijk vindt. Wanneer je de keuze bij je kind legt, houd je er ook aan. Dat is goed voor zijn zelfvertrouwen. Je kind zal ontdekken dat zijn stem er toe doet, dat hij gehoord wordt.

Bonustip

Laat je kinderen 1 dag in de week koken. Daarbij zoeken ze zelf een recept uit. Heel leerzaam. Onze kinderen koken om de beurt op zaterdag. Het leert ze niet alleen hoe je moet koken, maar ze leren ook keuzes maken en plannen. Het koken moet in een bepaalde volgorde anders is aan het eind niet alles tegelijk klaar. En soms kiezen ze een recept alleen op grond van een mooie foto die bij het recept staat en smaakt het toch niet zo lekker als ze dachten. Daar leren ze van; een volgende keer gaan ze beter lezen welke ingrediënten in het recept staan.

Oefen dagelijks

Heeft jouw kind voldoende zelfvertrouwen om eigen keuzes te maken? Je vergroot het zelfvertrouwen van je kind door inzicht in zijn talenten te geven en hem te ondersteunen bij het maken van keuzes. Dit vraagt om dagelijkse oefening. Hou het klein. Heeft je kind grote moeite om te kiezen, zorg dat je het voor hem afbakent. Alles draait om veiligheid. Laat je kind uit twee dingen kiezen. Het kan ook zijn dat je kind op een bepaald vlak direct weet wat hij wil en op een ander vlak niet. Blijf oefenen: hoe vaker je oefent, hoe beter het lukt. Hou het luchtig. Het hoeft niet in 1 x goed. Van proberen kun je leren.

Schrijf je vandaag nog in!

Gun jij jouw kind meer zelfvertrouwen zodat hij zijn eigen keuzes maakt en krachtig, blij en ontspannen is? Ik heb een prachtige tool voor je zodat jij je kind kan helpen zijn zelfvertrouwen te vergroten. Aanstaande donderdag geef ik om 10.00 uur een gratis webinar Schatgraven. In deze interactieve training geef ik je concrete tips waar je gelijk mee aan de slag kan. Schrijf je vandaag nog in! Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar.

Warme groet,

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *