Hoe communiceer jij met je kind?

door | 2 reacties

Reageer jij direct op het gedrag van je kind? Of probeer je te achterhalen waarom hij dit gedrag laat zien? Wat zit er achter het gedrag van je kind? Ben je daar nieuwsgierig naar of heb je gelijk je oordeel klaar? Hoe pak jij dat aan? Wees eens eerlijk. Hoe communiceer jij met je kind?

Kijk achter het gedrag van je kind

Je kind doet iets wat niet mag. Je hebt de neiging je kind direct straf te geven: hij doet iets wat niet mag én hij weet het dondersgoed! Omdat je kind weet dat het niet mag, verwacht je dus van hem dat hij het niet doet. Je wilt je kind bepaalde waarden en normen bijbrengen. Je vindt het belangrijk dat je kind zich aan de afspraken en regels houdt.

Maar juist als je kind dondersgoed weet dat iets niet mag en het wel doet, zou je je kunnen afvragen waarom hij het dan doet. Wat was de aanleiding voor dit gedrag? Wat is er aan vooraf gegaan dat je kind zo reageert? Vaak is zijn gedrag een reactie op iets of iemand anders. Is dat bij jouw kind aan de orde? Als je het niet weet, vul het niet in voor je kind maar vraag het hem.

Een goed voorbeeld

Kinderen luisteren niet naar wat je zegt, maar kijken naar wat je doet. Kijk vooral ook naar wat je doet met je mimiek, je houding en je stemgebruik. Als jij boos naar je kind reageert, zal je kind ook boos terug reageren. Wanneer jij je aanvallend of bestraffend opstelt, zal je kind zich aangevallen voelen en in de verdediging schieten. Wanneer jij je open en eerlijk durft op te stellen, krijg je meestal ook een open en eerlijk antwoord terug. Hoe communiceer jij met je kind?

Jouw manier van communiceren

Reageer jij direct op het gedrag van je kind? Of probeer je te achterhalen waarom hij dit gedrag laat zien? Hoe communiceer jij met je kind? Wanneer jij je bewust bent van hoe jij met je kind communiceert, kun je vaak strijd voorkomen en je kind het goede voorbeeld geven. Je kind leert van jou hoe hij kan communiceren. Met je communicatie druk je een stempel op de sfeer in huis. Negatieve communicatie stimuleert een negatieve sfeer. Positieve communicatie stimuleert een positieve sfeer. Voor welke sfeer in huis kies jij? 

Tip: Word je bewust van hoe je met je kind communiceert

Kijk eens in de spiegel en neem je communicatie onder de loep. Het volgende handvat helpt jou om de sfeer in huis ten positieve te keren en de strijd achter je te laten. Maak verbinding met elkaar en ga open in gesprek. Bespreek met elkaar je gevoelens en behoeften zodat je je allebei gezien en gehoord voelt. Het resultaat van deze manier van communiceren met elkaar werpt direct zijn vruchten af.

Gebruik hiervoor de vier elementen van het Geweldloze Communicatieproces van Marshall Rosenberg. Hierbij is het belangrijk dat je een basishouding ontwikkelt waarbij je je eerlijk uitdrukt zonder te beschuldigen of kritiek te geven. En wanneer jij de ontvanger bent, ontvang de boodschap zonder een beschuldiging of kritiek te horen, maar sta open voor wat de ander jou wil vertellen. Het Geweldloze Communicatieproces bestaat uit de volgende vier elementen: waarneming, gevoel, behoefte en verzoek.

Blijf rustig. Onderzoek je veroordelende gedachten. Ontdek welke behoefte je hebt, die nu niet is vervuld. Wanneer je je gedachten en behoefte hebt onderzocht en ontdekt, kun je hierover rustig communiceren, zonder de ander te beschuldigen.

Oefening

Neem bij al je gesprekken de vier elementen van het Geweldloze Communicatieproces mee. Begin hiermee te oefenen binnen jouw gezin. Dat is in het begin best even wennen. Begin een gesprek dus niet direct vanuit je gevoel, maar begin met het benoemen van wat je hebt waargenomen.

  1. Waarneming: Begin bijvoorbeeld met: “Als ik zie/hoor……”
  2. Gevoel: Vertel wat je voelt in samenhang met wat je hebt waargenomen: “Ik voel (me)…..”
  3. Behoefte: Vertel wat jouw behoefte is. Dit is de oorzaak van je gevoel.
  4. Verzoek: Bij het verzoek benoem je concrete handelingen die je graag zou zien.

Oefening baart kunst, dus blijf oefenen. Het levert direct een positieve sfeer in huis, zonder strijd en beschuldigingen over en weer. En mocht het een keer niet lukken; je kunt altijd sorry zeggen en opnieuw beginnen.

Het vier stappenplan

Wil jij het vier stappenplan van de Geweldloze Communicatie ontvangen? Ga direct naar mijn website en laat een reactie achter op dit blog. Geef aan dat je het stappenplan graag ontvangt en ik stuur je het gratis als pdf.

 

Warme groet,

 

Simone

2 Reacties

  1. Renate

    Thanks Simone,

    Ik merk dat ik ook wel eens te aanvallend reageer. Ik word nu terug aangevallen met een grote mond (bijna 13 jarigen). Nu ik dat door heb, kan ik het nog niet altijd voor zijn, maar zeker oefenen baart kunst.

    De 4 stappen zouden mij zeker verder brengen.

    Antwoord
    • Simone Evers

      Hi Renate,

      Wat mooi dat je er mee aan de slag wil nu je dit doorhebt!
      Het vraagt wat oefening, maar het brengt je zeker verder.
      Succes met de 4 stappen. Ik stuur je het pdf toe.

      Warme groet,

      Simone

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *