Hoe goed ken jij jezelf?

door | 0 Reacties

Met mijn inmiddels 46 jaar jong heb ik genoeg levenservaring opgebouwd en aan zelfonderzoek gedaan. Ik durf te zeggen dat ik mezelf inmiddels goed ken, al blijven er altijd van die momentjes: “oh ja” en “aha”. Want soms was ik me er wel van bewust, maar was het naar de achtergrond verdwenen. En er is altijd ruimte voor groei en ontwikkeling.

Hoe goed ken jij jezelf?

 

Je kind als spiegel

De momenten van bewustwording komen vaak naar boven als ik in contact ben met (één van) mijn kinderen. Mijn zoon is in tranen, maakt zich druk over van alles waardoor hij de slaap niet kan vatten. Volgende week starten hier de scholen weer en daarnaast ook meteen de clubjes. Help, alles in één keer. Wat veel en druk.

En wat herken ik zijn gepieker! Ik kon me als kind ook heel druk maken over van alles en nog wat. Ik wilde het liefst alles op mijn kleine schouders dragen zodat er vrede was in plaats van oorlog en dat iedereen lief deed tegen elkaar zodat er geen ruzie zou zijn.

En soms nog vraag ik me hoe we het allemaal gaan doen als we bijvoorbeeld een druk weekend voor de boeg hebben. Maar door mijn zelfkennis en ervaring weet ik hoe ik bijvoorbeeld rust kan inbouwen zodat ik me niet druk hoef te maken. Dus dan zorg ik extra goed voor mezelf door stilte op te zoeken, te ontspannen, te bewegen en minder van mezelf te vragen.

 

Bewustwording

Bewustwording geeft inzicht die naar een oplossing leidt. Wanneer je geen inzicht hebt, weet je ook niet hoe je het probleem moet aanpakken. Je weet niet waar het gedrag van je kind vandaan komt waardoor je niet weet hoe je het aanpakt. Zolang het inzicht ontbreekt, kun je niet bewust handelen waardoor de oplossing verder weg lijkt dan hij is. Zonder begrip weet je niet wat er nodig is.

 

Inzicht in jezelf, inzicht in je kind

Onbewust zijn van waar het probleem van je kind vandaan komt, zorgt dat er geen oplossing komt. Bewustwording geeft inzicht waardoor je naar een oplossing kunt toewerken. Geen inzicht, geen oplossing, geen verbinding. Als je je niet begrepen voelt, voel je je ook niet verbonden met elkaar en leef je vaak langs elkaar heen. Je vermijdt de pijn of het conflict. Het ontbreekt aan oprechte belangstelling. Je voelt je machteloos, omdat je het gevoel hebt dat je je kind niet kan helpen, terwijl als je inzicht hebt in het probleem van je kind je hem veel beter kan helpen. Wanneer je inzicht in jezelf hebt, krijg je veel beter inzicht in je kind. Hoe goed ken jij jezelf?

 

Tip 7: Verkrijg inzicht in het probleem

Mijn ene zoon lijkt meer op mij. Mijn andere zoon lijkt meer op zijn vader. Mijn zelfkennis en ervaring helpt mij, samen met mijn inlevingsvermogen, om mijn kinderen te ondersteunen bij waar ze tegenaan lopen. Want als je kind moet slapen en hij ligt te piekeren, kan hij de slaap natuurlijk niet vatten. Dus ga ik met hem in gesprek en zet mijn eigen plannen voor dat moment in de koelkast.

Ik stel hem vragen, vraag wat hij denkt dat helpt. Ik geef tips aan de hand van mijn eigen voorbeelden. Ik geef hem mijn volledige aandacht en liefde en ik zie hem langzaam rustiger worden.

We hebben een plan gemaakt hoe we het samen aan gaan pakken. Dat plan geeft hem ook rust. We zoeken naar een oplossing die hem kan helpen en doen dit samen. Hooggevoelige kinderen voelen zich vaak anders en dat maakt dat je je ook vaak alleen voelt. Dat herken ik ook van vroeger.

Ik nodig mijn zoon uit te blijven praten over wat hij voelt en dit te blijven delen met mij. Samen gaan we kijken wat hem helpt en zoeken naar een oplossing.

Alleen al door zijn gepieker met mij te delen, voelt hij zich minder alleen. Ik zie en hoor hem. Ik geef hem erkenning voor wat hij voelt. Ik wuif het niet weg. Zijn gevoel is er en mag er zijn. En ook door de herkenning bij mij voelt hij zich gesteund en minder alleen.

 

Opdracht

In gesprek gaan met je kind, geeft je inzicht in hoe je kind het probleem ervaart. Lees veel over het probleem van je kind om op zoek te gaan naar tips en oplossingen. Je begrijpt zo steeds beter waarom je kind zo reageert zoals hij doet. Wanneer je er veel over leest, voel je je ook zekerder worden over een juiste aanpak. Het geeft je veel herkenning en steun. Je bent niet de enige met dat probleem. Er over praten met anderen helpt ook. Anderen herkennen je probleem en hebben misschien al een oplossing toegepast die jouw kind en gezin ook kunnen helpen. Wees er open over, dat maakt dat je je hierin minder alleen hoeft te voelen en je je gedragen kunt voelen door anderen. Bij twijfels over een goede oplossing, kun je ook hulp zoeken.

 

Ga in gesprek

Wanneer je kind problemen ervaart, ga met hem in gesprek. Word je bewust van het probleem en luister naar hoe hij de dingen ervaart. Bewustwording geeft inzicht zodat je samen op zoek kunt gaan naar oplossingen.

Heb jij hulp nodig bij bewustwording van het probleem van je kind? Ben je op zoek naar handvatten? Ik help je hierbij graag. Plan een gratis sessie Jouw Krachtige Kind in mijn agenda. De oplossing is vaak dichterbij dan je denkt.

 

Ik zie je graag.

 

 

Warme groet,

 

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *