Hoe kan mijn tiener zich weer beter voelen?
Jouw tiener zit niet zo lekker in zijn vel. Hij loopt rond met negatieve gedachten over zichzelf en heeft een laag zelfbeeld. Hij vraagt zich af wat het allemaal nog voor zin heeft. Je tiener ervaart geen grip op het leven, het overkomt hem allemaal. Hij heeft het gevoel dat hij er allemaal niets aan kan veranderen. Dat geeft jou een machteloos gevoel. Je wilt je kind graag helpen, dat hij wel grip ervaart en dat hij zich beter voelt in het algemeen en over zichzelf. Hoe pak je dat aan? Hoe kan mijn tiener zich weer beter voelen?
Waar te beginnen?
Zet de eerste stap. Kom in beweging. Het klinkt misschien wel heel simpel, maar dat is het niet. Als je ziet dat je niet meer uit die vicieuze cirkel komt en maar in kringetjes blijft lopen, is hulp zoeken vaak het beste. Je bent op zoek naar handvatten om je tiener op weg te helpen zodat hij weer blij met zichzelf kan zijn. Maar de stap om hulp te zoeken, is best groot. Je eigen gedachten en gevoelens hierover zitten je vaak in de weg; “Je wilt het graag op eigen kracht kunnen.” Of “Je schaamt je, omdat je het niet alleen kan.” Hulp zoeken is juist heel krachtig! Je durft je kwetsbaar op te stellen, omdat je je niet langer zo somber wilt voelen. Uiteindelijk zal je tiener zich gemotiveerd moeten voelen door te besluiten dat hij zich niet langer zo somber wil voelen. Ik wil me goed voelen!
Wat je zelf kan doen
Wees er voor je tiener, met oprechte aandacht. Maak tijd vrij om samen door te brengen. Onderneem leuke activiteiten met je tiener. Zorg dat je tiener zich uit. Dat hoeft niet altijd en alleen door te praten. Zelfs niet door met jou te praten, al zou je dat als ouder nog zo graag willen. Laat blijken aan je tiener dat het voor jou ook oké is als je tiener met iemand anders gaat praten bij wie hij zich veilig en vertrouwd voelt. Je tiener voelt namelijk haarfijn aan dat het jou raakt en kan zich ook schuldig of rot voelen over het gegeven dat hij niet gelukkig is. Geef je kind die ruimte. Daarnaast kan je uiten ook op creatief gebied door te tekenen, schrijven of met muziek. Laat je tiener iets kiezen waar hij plezier aan beleeft. Als het een “moeten” wordt, gaat het toch niet werken.
Wees een voorbeeld
Blijf, ondanks het verdriet en het machteloze gevoel dat je hebt, goed voor jezelf zorgen. Ik haal het voorbeeld van het vliegtuig nog maar eens aan: zet eerst bij jezelf het zuurstofmasker op en daarna bij je kind. Je kind heeft er niets aan als jij omvalt.
Hoe kun je goed voor jezelf zorgen? Door voldoende te slapen en door gezond te eten en drinken. Door te zorgen voor voldoende beweging; dat kan door dagelijks te wandelen of door yoga te doen. Neem de tijd om stil te staan. Zo blijf je in contact met wat er in jou leeft en waar jij behoefte aan hebt. Dit kan door te mediteren, maar je kunt je dag ook beginnen door een intentie uit te spreken. Dit kan je doen door een kaart te trekken; bijvoorbeeld De lessen van Abraham – Wel-Zijnskaarten van Esther en Jerry Hicks, zie afbeelding. Op deze kaart staat: “Ik wil me goed voelen.” Je kunt de kaart in een houder in het zicht zetten zoals op de eettafel of op je bureau. Zo kun je er gedurende de dag meerdere keren naar kijken. Het ondersteunt jou bij wat je die dag hebt voorgenomen ook te ervaren. Je neemt je voor je goed te voelen, terwijl het nog niet zo is. Hiermee geef je sturing aan jezelf en je leven. De Wet van Aantrekking. Al geloof je het nog niet, vertrouw erop dat het komt. Het geeft je houvast om vol te houden.
Oefening
Het belangrijkste bij goed voor jezelf zorgen, is dat je iets kiest wat bij je past. Kies iets waar jij blij van wordt zodat je het kan volhouden. Maak voor jezelf een lijstje waarop je schrijft hoe jij goed voor jezelf kan zorgen. Kies alleen dingen die je leuk vindt, anders gaat het niet werken. Zorg voor balans in alles: tussen inspanning en ontspanning, tussen drukte en rust, tussen samen en alleen. Zo blijf jij in balans en kan jij je tiener beter ondersteunen om weer in balans te komen. Blijf je herinneren dat wanneer je goed voor jezelf zorgt, je beter voor je kind kan zorgen. Het is dus niet egoïstisch, zelfzorg is van noodzakelijk belang om in balans te blijven.
Samen op weg
Zet je schroom opzij en stap uit die vicieuze cirkel. Ik reik je tiener en gezin handvatten aan zodat het weer beter gaat. Zodat je tiener zich beter voelt over zichzelf en weer blij is met wie hij is. Doe het vandaag nog zodat je weer grip op je leven ervaart. Reserveer hier een Krachtsessie.
Warme groet,
Simone
0 reacties