De blaadjes zijn aan het verkleuren en vallen steeds meer van de bomen. Het is echt herfst, al zou je het qua temperatuur nog niet zeggen. Veel mensen hebben last van de overgang van de zomer naar de herfst; ze hebben een dip doordat ze naar binnen moeten. Ze voelen zich opgesloten. Van het vooruitzicht dat ze een lange winter moeten binnen blijven, worden ze niet blij. Bij de meeste mensen verdwijnt dat gevoel na een tijdje en kunnen ze door acceptatie dat het is zoals het is zich overgeven aan deze nieuwe fase. Hoe is dat voor jouw kind? Heeft jouw kind wel eens een dip? Hoe komt jouw kind van stilstaan naar vooruitgaan?
Introspectie
Stilstaan is zo passend bij dit jaargetijde en zeker ook ten tijde van de Coronacrisis. We worden meer en meer op onszelf teruggeworpen. We keren steeds meer naar binnen en nemen tijd om naar binnen te kijken bij onszelf. Dit heet met een mooi woord introspectie. Een bekender woord hiervoor is zelfreflectie. Zelfreflectie is een activiteit waarbij de eigen gedachten, gevoelens en herinneringen tot onderwerp van overdenking worden gemaakt. Bij reflectie gaat het om het doorgronden en herkennen van processen die bewust en onbewust plaatsvinden binnen de eigen psyche.
Van reflecteren kun je leren
We kennen allemaal wel de uitdrukking “van proberen kun je leren”. Eigenlijk geldt dit ook voor reflecteren. Door te reflecteren blik je terug op je handelen. Door dit terugblikken, ontstaat bewustwording van essentiële aspecten. Hoe is iets gegaan? Hoe zou je in het vervolg willen dat het gaat? Op deze manier kun je alternatieven ontwikkelen en daar een keuze uit maken. Deze alternatieven ga je dan uitproberen. Wanneer je het alternatief hebt uitgeprobeerd, kun je daar weer op reflecteren. Dit is een oneindig proces. De kern is voor mij dat je door te reflecteren je bewust wordt van je handelen en daar je lessen uit kunt trekken. Een heel leerzaam proces, juist ook voor jouw kind. Hoe komt jouw kind van stilstaan naar vooruitgaan?
Stel de juiste vragen
Als het even niet zo lekker gaat, is het heel makkelijk om hierin te blijven hangen. Dit is niet helpend. Neem tijd om stil te staan bij wat er niet zo lekker gaat. Wanneer je reflecteert op je handelen, kun je bepaalde patronen herkennen en alternatieven ontwikkelen die wel helpend zijn. Door dit samen met je kind te doen en de juiste vragen te stellen, help je je kind te leren reflecteren op zijn handelen. Zorg dat er een positief gesprek ontstaat; wees nieuwsgierig en vraag door. Zo kom je van stilstaan (tijd nemen om te reflecteren) naar vooruitgaan (blijven leren). Hoe mooi is dat!
Tip: Ga van stilstaan naar vooruitgaan door de juiste vragen te stellen
De juiste vragen stellen: hoe doe je dat dan? Gebruik hiervoor de 50 vragen voor een positieve mindset van Het Talentenlab. Zij hebben inspirerende vragen opgesteld die helpen bij het ontwikkelen van een positieve mindset. Deze vragen zijn gebaseerd op de positieve psychologie. De grondlegger van de positieve psychologie, Martin Seligman, ontwikkelde hiervoor het PERMA-model. PERMA staat voor Positive emotions (positieve emoties), Engagement (betrokkenheid), Relations (relaties), Meaning (betekenis) en Accomplishment (succeservaring). Ze helpen je stil te staan bij wat al goed gaat en wat je graag anders zou willen. Door het inzicht dat je krijgt, kun je vooruit komen door alternatieven te bedenken. Wat is je plan, hoe pak je het aan, wat is je allereerste stapje?
Dus kom vooruit door stil te staan en de juiste vragen te stellen.
Oefening
Ga samen met je kind stilstaan bij hoe het nu gaat. Ga hierover met elkaar in gesprek en stel vragen die je kind helpen bij het reflecteren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de 50 vragen voor een positieve mindset. Stel je kind vragen die betrekking hebben op het gebied van positieve emoties, betrokkenheid, relaties, betekenis en succeservaring. Hieronder geef ik enkele voorbeeldvragen:
Welke drie dingen gingen goed vandaag? Wat was jouw aandeel hierin? (positieve emoties)
Wat kan of snap je al heel goed? Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? (succeservaring)
Wat was deze week moeilijk voor je? Hoe kun je dit gemakkelijker maken? (betrokkenheid)
Door stil te staan bij het handelen van je kind leer je je kind te reflecteren. Door deze inspirerende vragen krijgt jouw kind inzichten. Samen kunnen jullie alternatieven bedenken. Het geeft je een krachtig gevoel doordat je inziet dat je de situatie zelf kan veranderen door de regie te nemen en alternatieven te gaan uitproberen. Hierdoor is je kind weer zeker en blij.
Ik stel jou de juiste vragen
Ik help jouw kind en gezin graag vooruit door de juiste vragen te stellen. Sta stil bij wat even niet zo lekker gaat. Door de juiste vragen te stellen, krijg je inzicht in de situatie en kunnen we samen tot alternatieven komen. Wil jij je kind vooruit brengen? Boek direct een gratis Krachtsessie. Tijdens deze sessie maak je kennis met mij en mijn manier van werken en kun je ervaren of dit aansluit bij jouw gezin. Ik stel jou de juiste vragen om jouw gezin weer op weg te helpen en te ondersteunen bij het in je kracht komen. Hierdoor wordt iedereen in jouw gezin gelukkig.
Laat dit waardevolle aanbod niet liggen en maak gelijk een afspraak.
Warme groet,
Simone
0 reacties