Hoe leer jij je kind ergens anders naar te kijken?

door | 0 Reacties

“Je had huiswerk voor school, een tekenopdracht. Dat pak je altijd op dezelfde manier aan. Je denkt er goed over na en weet precies wat je wilt gaan tekenen. Je  ging er alleen nog even een plaatje bij zoeken. En daar ging het mis. Je kon niet het juiste, perfecte plaatje vinden. Ze voldeden geen van allen aan het plaatje in je hoofd. Je bleef zoeken tot je het juiste plaatje zou vinden en de tijd tikte door. De tijd die je in je voorbereiding stopte, werd steeds meer. Er bleef steeds minder tijd over voor de opdracht zelf. Je had je tekening al afgekeurd voordat er iets op papier stond. Die strengheid voor jezelf. Je haalde er nog meer negatieve gedachten bij en ging je met anderen vergelijken. Je moeder werd er verdrietig van.” Hoe leer jij je kind ergens anders naar te kijken?

 

Omgaan met onzekerheid

“Je leek op zoek naar het perfecte plaatje. Maar wat bleek? Eigenlijk vind je dat je niet zo goed kan tekenen en ben je daar onzeker over. Door het telkens op dezelfde manier aan te pakken, geeft je dat houvast en ben je tevreden over het eindresultaat. Dus wat dat betreft heb je een mooie strategie gevonden om met je onzekerheid om te gaan. Doordat je het niet op dezelfde manier als anders kon uitvoeren, kwam je onzekerheid in alle hevigheid naar boven. En door je dan met anderen te gaan vergelijken, bevestig je eigenlijk alleen je onzekerheid. De tekening van je klasgenoten is natuurlijk stukken beter volgens jou, zelfs zonder dat je die gezien hebt.

Stop met vergelijken met andere kinderen. Als je wilt vergelijken, doe het dan met je vorige tekening, met jezelf in plaats van met een ander. Je doet je best en probeert deze tekening mooier te maken dan je vorige tekening. En leer tevreden te zijn met het eindresultaat.” Hoe leer jij je kind ergens anders naar te kijken?

 

Hoofd versus hart

Veel gevoelige kinderen zitten in hun hoofd. Ze zijn bezig met wat anderen ervan vinden. Ze willen het graag goed doen. Het gaat dan veel meer over de “buitenwereld” in plaats van dat ze stilstaan bij hun eigen gevoel. “Wat wil ik eigenlijk zelf? Wat vind ik daarvan? Waarom wil ik het perfect? Wat gebeurt er als het niet aan mijn eigen eisen voldoet?”

Niet te veel laten nadenken, maar vooral ook laten voelen. Laat deze gevoelige kinderen vooral goed contact maken met hun lijf door ze te laten bewegen en ze ook voldoende te laten ontspannen. Door ze goed contact met hun lijf te laten maken door beweging, voelen ze hun lijf beter en blijven ze minder in hun hoofd. Het helpt je kind om dichter bij zijn eigen gevoel te blijven. En laat je kind zijn hoofd vullen met positieve gedachten bijvoorbeeld tijdens ontspanning.

Tip: Leer anders te kijken door anders te denken

De wereld vergaat niet als je een fout maakt, maar vaak is dat wel de gedachte van je kind. Leer je kind anders te kijken door anders te denken.

Vraag je kind wat voor haar het ergste is wat er kan gebeuren als ze een fout maakt. Het geeft jou inzicht waar de angst die eronder ligt vandaan komt. Meestal komt de gedachte die je kind heeft over de fout naar boven. En als de “fout” ook echt gebeurt, vraag haar om er een helpende, positieve gedachte bij te bedenken. Vaak zie je opluchting bij je kind en direct ontspanning in het lijf. Zo kan het ook, alleen heeft je kind daar nog een beetje hulp bij nodig. Wanneer je kind zelf geen andere gedachte kan bedenken, kan je vragen wat bijvoorbeeld haar beste vriendin zou denken.

Het helpt ook door thuis bepaalde situaties te oefenen. Wanneer je kind dan een fout maakt, op een plek waar zij zich veilig voelt, kan inderdaad ervaren worden dat de wereld niet vergaat, maar dat je er van leert en het mogelijk een volgende keer anders gaat aanpakken.

 

Oefening

Soms kan je zo vastzitten in een bepaald denkpatroon. Dat kan lastig zijn om te doorbreken. Het is heel helpend om hier met je kind mee te oefenen door het te doen. Door te doen kan ze ervaren dat het ook anders kan. Doe dit door bijvoorbeeld samen hier over boek over te lezen. “Het meisje dat nooit fouten maakte” sluit hier mooi bij aan. Ook het boek “De Stip” past mooi bij dit onderwerp.

Hou het vooral luchtig. Gevoelige kinderen kunnen nogal “zwaar op de hand te zijn”. Wees wel voorzichtig met lachen. In een situatie waarin je kind zich onzeker voelt, kan dit ervaren worden als uitlachen.

 

Meer tips?

Wil je meer van deze waardevolle tips ontvangen? Download gelijk mijn gratis e-book Jouw Krachtige Kind. Het helpt jou om je onzekere, gevoelige kind te ondersteunen zodat je kind in zijn kracht staat, zeker en blij is.

 

 

Ik ondersteun jouw kind en gezin graag. Laat me weten wat ik voor je kan doen.

 

Warme groet,

 

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *