Hoe uit jouw tiener zich? (Incl 5 waardevolle tips)

door | 0 Reacties

Vandaag is het Blue Monday. Ze noemen het de meest deprimerende dag van het jaar. De term Blue Monday is bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. De meeste mensen voelen zich neerslachtig of weemoedig, omdat goede voornemens zijn mislukt. Daarnaast is het buiten nog steeds donker. Kijk maar naar buiten; onze tieners gaan in het donker naar school. Doordat het momenteel veel regent, zijn alle dagen nogal grijs. En de zon gaat alweer rond vijf uur onder. 

Hoe uit jouw tiener zich?

Het levensbelang van zelfexpressie

In het boek “Het Geschenk” van Edith Eger las ik de zin: “het tegenovergestelde van depressie is expressie.” Ik heb dit helemaal omarmt en ervaar dit zelf ook zo. Hoe helpend het is om je te uiten zowel verbaal als non-verbaal. Een ander kan niet raden hoe jij je voelt of wat jij denkt. Het is jouw belang om je te uiten. Merk jij ook hoe fijn het is om je verhaal met iemand te delen? Het geeft je weer lucht. Je voelt je gehoord en gezien. Vaak is ook de erkenning en herkenning zeer waardevol. Horen van iemand anders dat je niet de enige bent. Het kan ervoor zorgen dat je uit je eigen vicieuze cirkel komt. Blijf er niet alleen mee zitten. Bespreek je gedachten en gevoelens of uit ze op een andere manier.

5 Tips voor jouw tiener om zich te uiten

Niet alle tieners houden ervan zich verbaal te uiten en al helemaal niet om met hun ouders in gesprek te gaan. Hoe kun je toch zorgen dat jouw tiener zich uit? Hieronder volgen 5 tips, omdat je kind zich ook heel goed non-verbaal kan uiten.

1. Zorg dat je tiener letterlijk en figuurlijk in beweging blijft: zo gaat je tiener uit zijn hoofd en in zijn lijf. Je lijf blijven voelen door te wandelen, fietsen of te sporten. En, als je tiener het toelaat, is het fijn om samen te wandelen. Dat zorgt ervoor dat praten makkelijker gaat doordat je naast elkaar loopt. Hierdoor kijk je elkaar niet steeds in de ogen net zoals wanneer je tegenover elkaar zit. Wanneer je gevoelens van spanning niet ontlaadt met je lijf, worden ze juist in je lichaam opgeslagen.

2. Wanneer je tiener niet van praten houdt, kan schrijven een mogelijkheid zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een dagboek bij te houden. Misschien houdt je kind wel van dichten. Door dingen van je af te schrijven, haal je het ook uit je hoofd. 

3. Heb je een creatieve tiener? Laat hem of haar tekenen. Dit kan bijvoorbeeld in een journal. Maar het kan ook de fantasie de vrije loop geven. Of door een mandala in te kleuren.

4. Houdt je tiener meer van muziek? Laat hem of haar muziek luisteren of muziek maken. Ook leuk om dit samen te doen. Dat geeft een gevoel van verbondenheid met je leeftijdsgenoten. Ik zet muziek ook vaak in tijdens mijn coaching in de vorm van een helpende rap (ben van origine namelijk muziektherapeut). Zo heeft jouw tiener zijn eigen unieke rap zodat hij of zij zich met woord en muziek kan uiten.

5. Houdt jouw tiener er meer van om zich spelenderwijs te laten uitnodigen om zich te uiten? Gebruik dan de methodiek van De Gevoelsverkenner van Greetje Welten. Ik heb me twee dagen lang laten onderdompelen in deze methodiek en zie hoe waardevol dit is bij tieners.

Zorg er altijd voor dat je tiener een manier vindt om zich te uiten die bij hem of haar past. Dat het een vorm heeft waar jouw kind blij van wordt. Want om iets met tegenzin te gaan doen, gaat natuurlijk niet werken. En zorg ervoor dat je zoon of dochter echt voelt hoe geliefd en waardevol het is.

Zeg dit tegen je zoon of dochter en blijf dit herhalen. Wees er voor je tiener door tijd te maken om naar je tiener te luisteren zonder oordeel en oprechte aandacht te geven. Wanneer je er bent voor je kind, ben je in ieder geval uitnodigend om mee in gesprek te gaan. En wanneer je tiener echt niet met je wil praten, zoek hulp. Het maakt niet uit bij wie je kind zich uit, als hij of zij zich maar uit.

De Gevoelsverkenner methodiek

De tweedaagse training over de methodiek van de GevoelsVerkenner van Greetje Welten ben ik speciaal gaan volgen zodat ik dit kan inzitten om jongeren die het niet meer zien zitten te ondersteunen bij het uiten van hun gevoelens. Deze methodiek is laagdrempelig en heel beeldend.  Het nodigt je spelenderwijs uit om je gevoelens te verkennen. 

Zo fijn om op beeldende wijze aan de hand van de verkenners jouw gevoelens te ontdekken en onderzoeken. Zeker als jij een introverte tiener hebt die al niet zo graag over zijn of haar gevoelens praat. Is jouw tiener benieuwd naar welke Verkenner hem of haar kan helpen bij het uiten van gevoelens?

Reserveer gelijk een Intake Krachtsessie zodat we kunnen ervaren of er een wederzijdse klik is en wat De Gevoelsverkenner voor jouw tiener kan betekenen.

Warme groet,

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *