Hoe vergroot jij het zelfvertrouwen van je kind?

door | 0 Reacties

Durft jouw kind helemaal zichzelf te zijn? Zowel thuis als op school? Ziet hij welke talenten hij heeft? Kan hij daar trots op zijn? Is hij blij met zichzelf en vol zelfvertrouwen? Hoe vergroot jij het zelfvertrouwen van jouw kind?

Vergelijken met anderen

Gevoelige, onzekere kinderen vergelijken zich vaak met anderen en zien vooral waar die anderen goed in zijn. Waar ze zelf goed in zijn, zien ze vaak minder goed. Ze leggen vooral de nadruk op de dingen die minder goed gaan. Ze willen vaak alles goed doen en leggen de lat hoog voor zichzelf.

En het is natuurlijk oké als je kind de beste versie van zichzelf wil worden, maar niet zonder te zien wat al goed gaat en waar je goed in bent. Goed is genoeg, het hoeft niet perfect. De basis blijft een positief zelfbeeld en blij zijn met jezelf.

Soms is een ander ergens zo goed in dat je dat ook graag wilt. Daarmee “vergeet” je wat jouw eigen talenten zijn. Dus leer eerst al jouw eigen talenten te zien en te erkennen zodat je er trots op kan zijn. Kijk maar eens naar jezelf hoe lastig het kan zijn om je eigen talenten te zien. Jouw talenten, de dingen waar je goed in bent, zijn vaak zo vanzelfsprekend voor je dat je het soms gewoon niet ziet. Als iets jou van nature goed af gaat, ben je geneigd te denken dat dat voor anderen ook geldt. Leren inzien dat iets wat jou goed afgaat echt een kwaliteit van jou is, gaat vaak niet vanzelf. Wanneer jij jouw talenten ziet en waardeert, geeft dat een enorme boost aan je zelfvertrouwen. Jouw kind kan daar ook wel wat hulp bij gebruiken. Hoe vergroot jij het zelfvertrouwen van jouw kind?

 

Pijnlijk en verdrietig

Het snijdt door je ziel als je je kind regelmatig hoort zeggen: “Ik ben nergens goed in, het lukt me nooit. Bij mij mislukt alles.” Je voelt je machteloos en weet niet hoe je het kan ombuigen.

Deze belemmerde gedachten halen het zelfbeeld van je kind omlaag.

Wanneer je kind alleen ziet waar hij niet goed in is, in plaats van waar hij wel goed in is, is dat niet goed voor zijn zelfbeeld. Als je je niet bewust bent van wat jouw talenten zijn, heb je weinig zelfvertrouwen. Je denkt niet erg positief over jezelf.

 

Acceptatie en inzicht

Accepteer jezelf zoals je bent; met je goede en zelfs je wat minder goede talenten. Je bent goed zoals je bent. Aanvaard ook alle emoties die je ervaart; het mag er zijn. Je kunt niet altijd blij zijn, je mag ook gewoon boos zijn. Dat hoort erbij. Leer er mee omgaan zodat jij er geen last van hebt en begrijpt waarom je voelt wat je voelt. Geef hierin als ouder het goede voorbeeld aan je kind. Ook jij mag een foutje maken. Wees mild voor jezelf, dan kun je het ook voor je kind zijn.

Zorg voor inzicht. Zie wie je bent en waar je goed in bent. Inzicht in jouw talenten en die waarderen betekent dat je je zelfvertrouwen laat groeien. Want zelfvertrouwen vergroten is een vaardigheid die je kan leren!

 

Tip: Vergroot het zelfvertrouwen van je kind door erkenning te geven

Wanneer jij jouw kind ziet en accepteert zoals hij is, geef je hem erkenning waarmee je je kind een mooie basis voor zijn zelfvertrouwen geeft. Door er voor je kind te zijn en naar hem te luisteren, voelt hij zich gezien. Dit schept vertrouwen waardoor hij zich veilig voelt om dingen te vertellen, ook de dingen die niet goed gaan.

Ondersteun je kind bij het verkrijgen van inzicht in zijn talenten. Benoem de talenten van je kind zodat hij zich bewust wordt van de dingen waar hij goed in is. Iemand met weinig zelfvertrouwen vertelt zichzelf vaak verhalen die niet waar zijn. Vraag jezelf af of het waar is of je ergens niet goed in bent. Help je kind zich bewust te worden van zijn talenten door complimenten te geven over zijn inzet: “Wat knap dat je bleef proberen toen het niet lukte.” Hiermee geef je je kind een compliment over zijn doorzettingsvermogen waarbij je het eindresultaat loslaat. Door regelmatig dit soort complimenten aan je kind te geven, leer je hem meteen helpende gedachten te vormen. Je kunt dit compliment bijvoorbeeld ombuigen naar de volgende helpende gedachte: “Ik blijf het proberen tot het lukt. En als het dan lukt, geeft dat een enorme boost aan zijn zelfvertrouwen. Hij heeft het volgehouden en het is gelukt, dankzij zijn talent doorzettingsvermogen.

 

Oefening

Je kind inzicht geven in zijn talenten en daarmee zijn zelfvertrouwen te vergroten, vraagt om veel oefening. Hiervoor heeft je kind veel herhaling nodig.

Ik zag mijn zoon ploeteren met het maken van zijn surprise. De moed zakte hem in de schoenen. Toen ik hem het compliment maakte dat ik het knap vond dat hij het bleef proberen, veerde hij op. Zo had hij het nog niet bekeken. Hij had het graag af willen hebben, maar ik gaf hem het inzicht dat hij goed bezig was, ook al was hij er nog niet.

Geef je kind deze week eens een compliment over iets waar hij mee bezig is. Let er dan op dat je iets zegt over zijn inzet en het proces, zonder naar het eindresultaat te kijken. Noem bijvoorbeeld dat je kind erg zijn best heeft gedaan op deze tekening zonder te benoemen dat je de tekening mooi vindt. Wanneer je kind je vraagt of je te tekening mooi vindt, stel dan je kind dezelfde vraag zonder zelf antwoord te geven. Laat me weten hoe je kind reageerde op jouw compliment.

 

Nieuws

Wil jij meer weten over hoe je het zelfvertrouwen van je kind kan vergroten? Wil jij je kind ondersteunen bij het inzicht krijgen in zijn talenten zodat jouw kind weer blij is?

Ik geef speciaal voor jou als ouder een gratis webinar Schatgraven. In dit interactieve webinar geef ik jou meer tips. Gun je jouw kind meer zelfvertrouwen? Meld je hier meteen aan.

 

Ik zie je graag bij het webinar!

 

 

Warme groet,

 

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *