Hoe vind je veerkracht als het anders gaat dan verwacht?

door | 0 Reacties

Het gaat anders dan verwacht. Je hebt te maken met tegenslag. Je kunt niet kiezen wat je overkomt, maar je kunt wel kiezen hoe je ermee omgaat. Hoe vind je veerkracht als het anders gaat dan verwacht?

Op weg naar positieve verandering

Mijn hechtingen zijn eruit. Ik kan niet wachten om weer steeds meer te kunnen met mijn voet en me weer vrij te voelen. Hoe fijn is het om niet meer dat strakke gevoel te hebben van de hechtingen. Maar ik kreeg er geen gebruiksaanwijzing bij hoe mijn herstel zou verlopen en bijvoorbeeld in welk tempo het zou gaan. Het gaat om het leren omgaan met onvoorspelbaarheid en onzekerheid. En het leren luisteren naar je gevoel en de signalen van je lijf. Het vraagt tijd en aandacht van je, dus sta stil bij wat je voelt. Jij kent jezelf het beste en weet wat je voelt. Dat is soms best lastig. Hoe vind je veerkracht als het anders gaat dan verwacht?

Een veranderingsproces vraagt om aanvaarding

Wanneer je in beweging komt en klaar bent voor verandering, wil je het liefst in een stijgende lijn omhoog. Maar is dat realistisch? Meestal niet. Het gaat erom dat je leert aanvaarden dat je bepaalde dingen niet kunt afdwingen, al wil je dat nog zo graag. Het gaat om twee stappen vooruit en weer eentje terug. Leer dat aanvaarden dan komt de rest vanzelf. Nadat de hechtingen uit mijn voet waren, dacht ik ook: “The only way is up.” Verlost van de hechtingen hoopte ik dat het alleen nog maar bergopwaarts zou gaan. En toen bleek mijn kleine teen ontstoken. Ja, dat was wel even balen. Ook ik heb te aanvaarden dat het stapsgewijs gaat. Zo is het ook met je mentale gezondheid. Het hoort erbij dat je af en toe een terugval hebt, maar ondanks dat is er nog steeds een stijgende lijn. Hij gaat alleen niet recht omhoog, maar met de nodige hobbels en bochten. Hou je vast aan de lichtpuntjes. Richt je op wat wel kan en goed gaat. Houd vertrouwen dat je er wel komt!

7 Tips voor veerkracht

Omdat het een proces is van vallen en opstaan waarbij je 1 keer vaker moet opstaan dan je valt, heb ik hieronder 7 krachtige tips voor je zodat je het langer kunt volhouden.

Tip 1: Geef erkenning aan gevoelens.

Het gaat even niet zoals jij wil dat het gaat. Dat is rot.  Dat hoeft een ander niet te bagataliseren. Dat is gewoon rot. En dat is oké. Al jouw gevoelens mogen er zijn. Wat jij voelt is oké.

Tip 2: Geef uiting aan gevoelens.

Zet dat masker alsjeblieft af. Je hoeft je niet groter voor te doen dan je bent. Laat die tranen maar stromen. Anders sla je het allemaal op in je lijf. Het moet er gewoon uit. Dat lucht op. Schrijf het van je af, teken het van je af of praat het van je af.

Tip 3: Leg de lat wat lager.

Misschien kom je erachter dat je jouw lat te hoog hebt gelegd. Het lijkt hierdoor onmogelijk om te komen waar je wil waardoor de moed je in de schoenen kan zakken. Het is dan moeilijker vol te houden en misschien wil je zelfs wel opgeven. Je creëert zo je eigen “falen” Door de lat lager te leggen, creeer je je eigen succes.

Tip 4: Wees lief voor jezelf.

Door zacht te zijn voor jezelf heb je zelfcompassie. Vaak leg je jezelf toch het één en ander op, ook als het wat minder gaat. Doe dat niet. Het komt later wel weer. Gun jezelf jouw zachtheid die je ook voor anderen hebt.

Tip 5: Zorg goed voor jezelf.

Neem tijd om alleen te zijn. Zoek de stilte op. Nu ik even niet kan wandelen door de wond aan mijn voet, kan ik wel even alleen buiten zijn op het bankje op ons terras, met mijn been omhoog. Pak je rust. Versnellen door te grote stappen te nemen, heeft geen zin. Laat jouw lichaam/hoofd zijn werk doen in zijn eigen tempo. Vertrouw daarop.

Tip 6: Blijf lichtpuntjes zien.

Waar je je aandacht op richt, groeit. Dus hoe meer aandacht jij geeft aan wat er wel is en aan wat goed gaat, gaat dat steeds beter. Deze lichtpuntjes geven houvast en hoop en zorgen dat jouw vertrouwen groeit.

Tip 7: Zorg voor positieve gedachten.

Positieve gedachten kun je in de vorm van affirmaties hardop tegen jezelf zeggen. Ik ben fit en ik ben gezond. Ze helpen je ook bij het vasthouden van goede gewoontes en voorkomen daarmee dat je in oude gedragspatronen valt. Ik zorg voor fijne gedachten. Ook hiermee richt je je aandacht op het positieve waardoor de positiviteit in je leven zal groeien.

Oefening

Kijk of je nog een mooi, ongebruikt notitieboekje in je huis hebt liggen. Schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent. Kijk wat voor jou werkt. Je kunt het ’s avonds doen voor je naar bed gaat: je kunt even de dag doornemen en kijken wat er die dag op je pad is gekomen waar je dankbaar voor bent. Mocht je aan het eind van de dag te weinig energie of concentratie hiervoor hebben, kan je het ook in de ochtend doen. Hierbij kan je ook terugkijken naar de vorige dag, maar je kan ook vooruit kijken op wat er die dag op je pad komt. Bijvoorbeeld dat je dankbaar bent voor het schijnen van de zon. Ik ben bijvoorbeeld dankbaar dat mijn voeten me weer langzaam elke dag een beetje meer kunnen dragen.

Veerkracht voor jouw tiener

Heeft jouw tiener veerkracht als het anders gaat dan verwacht? Maandag 20 maart start de training Word Je Krachtige Zelf. Ik begeleid jouw tiener bij het ontwikkelen van positievere gedachten, het uiten van gevoelens, het meer invloed hebben op zichzelf en een positiever zelfbeeld. Voor een veerkrachtige tiener. Geef je kind direct op: https://bit.ly/TrainingWordJeKrachtigeZelf20mrt

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *