De eerste schooldag is weer achter de rug. Wat gebeurt er veel, zo’n eerste schooldag!
Veel te zien, veel te horen en veel te voelen. Het maakt wat los, bij kinderen én ouders.
Ik hoor over buikpijn. Ik zie spanning en zelfs lichte paniek. Ik voel de angst van een kind.
En bij sommige kinderen lijkt het de gewoonste zaak van de wereld, omdat er zo op het eerste gezicht niets zichtbaar is. Maar of dat ook werkelijk zo is; dat zou kunnen, maar hoeft niet zo te zijn.
Hoe was de eerste schooldag voor jouw kind?
Zichtbare lichaamstaal
Ik zie een jongen van zes. Ik zie de onrust in zijn lijf, de wanhopige blik in zijn ogen.
Gelukkig kan ik hem helpen. Hij wist even niet wat hij moest doen. Ik kon hem net dat zetje geven zodat hij zelf in actie kwam.
De rust kwam weer terug. Ik zie zijn opluchting. Zijn schouders zijn weer naar beneden gezakt en hij is weer blij. Zijn probleem is opgelost.
Duidelijke communicatie
Je kunt je kind zo goed mogelijk voorbereiden, maar als het dan toch anders gaat dan verwacht, is je kind meteen van slag.
School heeft naar ouders gecommuniceerd dat de jassen en tassen in de klas blijven. Moeder heeft haar zoon hierop voorbereid en verteld wat hij kan verwachten. Maar als de juf dan vraagt waar je luizenzak is, klopt dat niet met de informatie die hij van zijn moeder heeft gekregen.
Zorg in ieder geval dus voor duidelijke, heldere communicatie zodat de informatie naar de kinderen toe niet voor verwarring kan zorgen.
Tip: Word je bewust van je ademhaling
Voorbereiding kan veel kinderen helpen. Voor jonge kinderen is het helpend de voorbereiding visueel te maken met behulp van plaatjes of eigen tekeningen.
Maar het kan dus ook voor verwarring zorgen als de werkelijkheid anders is dan de voorbereiding.
Hoe bereid je je kind dan voor op een nieuwe situatie?
Blijf doen wat je ziet dat je kind helpt. Heeft je kind baat bij een zo goed mogelijke voorbereiding? Blijf dit vooral doen. Stem altijd af op jouw kind.
Daarnaast is het handig om je kind een tool mee te geven voor als het anders loopt dan bij de voorbereiding is aangegeven. Eén van de tools die je kunt gebruiken, is het bewust worden van je ademhaling. Door je bewust te worden van je ademhaling zorg je weer voor verbinding tussen je hoofd en je lijf. Want de spanning die je voelt in je lijf wordt vaak veroorzaakt door je eigen gedachten. Door aandacht te geven aan je ademhaling kom je weer in het nu.
Oefening
Een handige tool om je kind te leren, is het bewust worden van je ademhaling. Het voordeel is dat je die altijd bij je hebt. De oefening is ook overal toe te passen: op het schoolplein, op de fiets, op een stoel en ook liggend.
Leer je kind zich bewust te worden van zijn ademhaling. Je kunt je kind vragen om zijn ogen dicht te doen, maar als hij dit te spannend vindt, kan het ook met je ogen open. Laat je kind zijn handen op zijn buik leggen. Je kind voelt dan zijn buik boller worden bij zijn inademing en bij zijn uitademing zakt zijn buik weer naar beneden. Net als bij een ballonnetje: bij de inademing wordt de ballon bol en bij de uitademing loopt de ballon weer leeg. Door er bij te vertellen dat je buik op een ballon lijkt, kan je kind daar ook een beeld bij vormen. Zo snapt hij vaak beter hoe hij op zijn ademhaling kan letten.
Heb je vragen?
Stel ze me gerust! Ik heb nog meer waardevolle tips en oefeningen voor je kind zodat je kind weer krachtig is.
Blijf me volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn neem een kijkje op mijn website Jouw Krachtige Kind. Op mijn website vind je mijn wekelijkse blog met tips en nieuwe inspiratie speciaal voor jou om zekerheid en blijdschap in jouw gezin weer terug te brengen.
Warme groet,
Simone
0 reacties