Hooggevoelige kinderen zijn geneigd zich aan te passen aan de ander. Het anderen naar de zin te maken. Bezig te zijn met de behoeften van anderen. Daarmee verliezen ze vaak hun eigen behoeften uit het oog. Om jezelf te kunnen zijn, is het noodzakelijk dat jouw behoeften vervuld worden. Wanneer je behoeften onvervuld blijven, kan je gevoelens hebben van boosheid, verdriet, frustratie, teleurstelling of onzekerheid om er een paar te noemen. Je blijft niet dicht bij jezelf als je het steeds anderen naar de zin maakt. Je drijft van jezelf af. Wanneer jouw kind zorgt voor het vervullen van zijn eigen behoeften, kan hij zichzelf zijn; blij, zelfverzekerd en krachtig. Is jouw hooggevoelige kind zichzelf?
Vervullen van je eigen behoeften
Jouw hooggevoelige kind is vaak boos. Jij begrijpt niet waarom. Je voelt jezelf als ouder schuldig dat je je kind niet begrijpt en wilt hem graag helpen. Wanneer heb jij een kort lontje? Heb je dat duidelijk in beeld? Kan het zijn dat je steeds dingen voor anderen doet en niet aan jezelf toekomt? Herken je dat, dat je bijvoorbeeld allemaal huishoudelijke klusjes aan het doen bent met tegenzin, omdat je liever je nieuwe boek wil lezen? En als je kind dan vraagt of je wilt helpen met huiswerk schiet je uit je slof. Je wordt onterecht boos op je kind, omdat je jouw behoefte van het lezen van je nieuwe boek niet vervuld.
Bij jouw hooggevoelige kind kan dit het geval zijn. Als je steeds bezig bent om het anderen naar de zin te maken en bezig bent om de behoeften van anderen te vervullen, raak je van jezelf verwijderd. Wanneer je je eigen behoeften niet vervuld, blijf je niet dicht bij jezelf. Dus zorg dat jouw behoeften vervuld worden zodat jij je blije, krachtige en zelfverzekerde zelf kan zijn.
Is jouw hooggevoelige kind zichzelf?
Hoe help je kinderen inzicht te krijgen in hun gevoelens en behoeften?
Als HSP coach leer ik hooggevoelige kinderen inzicht te krijgen in hun gevoelens en behoeften. Wanneer ze weten hoe ze zich voelen en wat ze willen, zien ze dat ze een keuze hebben hoe ze kunnen reageren. Geweldloze Communicatie vind ik een mooie methode die aansluit bij hooggevoelige kinderen. Ik werk met verschillende spelvormen die gebaseerd zijn op de Geweldloze Communicatie. Het helpt hen inzicht te krijgen in hun gevoelens en behoeften en leert ze daar op een respectvolle manier over te praten met anderen. Inzicht in waar de emoties vandaan komen, helpt ze in te zien dat ze zelf een keuze hebben hoe ze hierop reageren.
Je kind heeft hulp nodig bij het leren lopen. Dat vinden we heel vanzelfsprekend. En je kind heeft ook jouw hulp nodig bij het leren omgaan met zijn gevoelens.
3 Tips die jou helpen bij het verkrijgen van inzicht in de behoeften van je kind
Kijk achter het gedrag van je kind. Dit kan ik niet vaak genoeg herhalen. Als ouder ben je vaak geneigd direct op het gedrag van je kind te reageren: actie- reactie. Je kind gooit bijvoorbeeld een stoel om, omdat hij boos is (denk jij). Ja, dat kan. Je kind kan boos zijn, maar weet je ook waarom? Waarschijnlijk had je kind een behoefte en is deze niet vervuld. Onderzoek dat. Dat wil niet zeggen dat je het gedrag van je kind goed keurt.
Geef duidelijke grenzen aan: zoals dat je anderen en jezelf in ieder geval geen pijn doet en dat er niets kapot gemaakt mag worden. Leg hierbij de nadruk op wat wel mag in plaats van op wat niet mag.
Ga met je kind in gesprek: kijk of je kunt achterhalen of een behoefte van je kind niet vervuld is. Help je kind hier inzicht in te krijgen en woorden te geven aan de behoefte die je kind heeft. Kijk samen met je kind hoe en wanneer je deze behoefte zou kunnen vervullen. Soms is het voldoende als er duidelijkheid wordt geboden over wanneer de behoefte vervuld kan worden. Dat er sprake is van uitstel en niet van afstel. Maak het zo concreet mogelijk door er een tijd aan te koppelen of als je kind nog niet kan klok kijken het te koppelen aan een activiteit, bijvoorbeeld direct na de middagboterham.
Je kind is het waard
Jouw kind is goed zoals hij is. Wanneer je kind voldoende eigenwaarde heeft en daardoor een positief zelfbeeld, zal hij zichzelf voldoende waard vinden om ook tijd en aandacht aan zichzelf te besteden. Aan de dingen waar hij behoefte aan heeft zodat hij blij, krachtig en zelfverzekerd is.
Jezelf zijn is een hele uitdaging. Ondersteun jouw gevoelige kind met het verkrijgen van inzicht in zichzelf. Dit krijg je door inzicht te krijgen in je gedachten, gevoelens, behoeften en talenten.
Ik ondersteun jouw kind hierbij tijdens de Training Schatgraven. Klik direct hier voor meer informatie.
Warme groet,
Simone
0 reacties