Je gevoelige kind is boos. Het is lastig om uit hem te krijgen waarom hij boos is. Hij zit met zijn armen over elkaar en trekt een boos gezicht. Je wil je kind helpen door te achterhalen wat er aan de hand is. Als je met hem in gesprek wil, wil hij er niet over praten. En nu? Hoe pak je dit aan? Is jouw kind blij met zichzelf?
Perfectionistisch
Je kind is perfectionistisch en legt de lat hoog voor zichzelf. Hij mag geen fouten maken van zichzelf. Als hij dat wel gebeurt, raakt hij gefrustreerd en is hij boos op zichzelf. Waarom is je kind zo streng voor zichzelf? Houdt jouw kind je een spiegel voor? Kijk verder dan alleen naar het boze gedrag. Probeer te achterhalen wat er achter het gedrag van je kind zit. Het helpt je kind niet als je er niets aan doet. Is jouw kind blij met zichzelf?
Blij met zichzelf
Je kind is blij met zichzelf als hij een positief zelfbeeld heeft. Hij heeft positieve gedachten over zichzelf en is zelfverzekerd en blij. Wanneer je zelfverzekerd en blij bent, voel je je krachtig. Dat gun jij je kind ook dat hij zich krachtig voelt. Ondersteun je kind om zelfverzekerd en blij te zijn door inzicht te geven in zijn talenten, door hem helpende gedachten aan te reiken. Wanneer een kind een negatieve gedachte heeft, vraag hem er een positieve gedachte tegenover te zetten. Bijvoorbeeld: “Ik mag iets niet kunnen.” “Als ik een fout heb gemaakt, kan ik die verbeteren.” “Ik ben tevreden.” Zo leer je jouw kind weer blij te zijn met zichzelf.
5 Tips om te achterhalen wat er in je kind omgaat
Wanneer je met je kind in gesprek gaat, kun je achterhalen wat er in je kind omgaat. Door samen te praten, kom je erachter wat je kind denkt en wat hij voelt. Dit kan natuurlijk ook spelenderwijs door met je kind te spelen of door hem te laten tekenen.
- Zorg voor veiligheid: kijk of je kind zich vertrouwd voelt om zijn gevoelens met jou te delen. Je biedt bijvoorbeeld veiligheid door te kiezen voor een-op-een situatie. Zorg dat er geen andere toehoorders zijn. Zo voelt hij zich vrij om te praten. Zorg dat je op ooghoogte met je kind praat. Kijk je kind aan tijdens het praten en kijk vriendelijk. Met een glimlach op je gezicht, zie je er begripvol uit en nodig je uit tot praten.
- Bied een rustige omgeving: ga niet het gesprek aan wanneer je kind nog aan het gamen is of midden in zijn spel zit. Bereid je kind voor dat je nog even met hem wilt praten. Zorg voor zo min mogelijk afleiding. Ga in een aparte ruimte zitten waar niemand anders is. Naast rust biedt dat ook veiligheid, omdat er geen andere mensen zijn die kunnen meeluisteren.
- Oordeel niet en bagatelliseer niet: je kind kan iets als heel vervelend ervaren, terwijl jij er heel anders tegenaan kijkt. Het gevoel van jouw kind is zijn waarheid. Zeg geen dingen als: “Dat valt toch wel mee? Daarmee zwak je de situatie voor hem af. Hij zal zich niet begrepen voelen. Je kind zal zich juist terugtrekken en daarmee eindigt jullie gesprek.
- Stel open vragen zoals: “Hoe komt dat?” “Hoe is dat voor jou?” “Hoe kan ik jou helpen?” Verrassend genoeg kan jouw kind daar vaak op antwoorden. Je gebruikt meestal jezelf als referentiekader, maar jouw kind is uniek en anders dan jij. Hij kan de dingen dus ook anders ervaren dan jij. Vul het niet voor hem in, vraag het hem. Geef je kind tijd om na te denken over de vraag. Wanneer je kind het niet weet en jij hebt wel een vermoeden, check dit altijd bij hem. Benoem wat jij ziet en vraag aan hem of dit klopt.
- Geef je kind complimenten over zijn inzet. Voorbeelden hiervan zijn: “Wat knap dat je het geprobeerd hebt!” “Ik zie dat je goed je best hebt gedaan!” Complimenten geven over de inzet van je kind en niet over het resultaat zorgen ervoor dat het zelfvertrouwen van je kind groeit. Als jij het zo positief kan zien, kan hij het ook zo positief bekijken. Dat draagt bij aan een positief zelfbeeld. Zo hoeft je kind zichzelf niet af te straffen en boos te zijn op zichzelf, maar kan er toch met een positief gevoel op terug kijken. Daar heeft hij jou als ouder hard bij nodig.
Bonustip: Zorg dat je niet twijfelt aan jezelf. Dat je gevoelige kind boos is, wil niet zeggen dat hij boos op jou is. Vaak leg je de “schuld” bij jezelf neer: “Wat heb ik fout gedaan?” Daarmee twijfel je aan jezelf en vul je het in voor je kind. Je kind luistert niet naar wat je zegt, maar kijkt naar wat je doet. Wees een voorbeeld voor je kind. Wil jij op een positieve manier aan zelfreflectie doen om tot inzicht te komen, stel jezelf dan de vraag: “Wat wil mijn kind mij leren?”
Oefening
Ga samen met je kind voor een spiegel zitten. Of beter nog; zorg dat je allebei een spiegel in je hand houdt. Kijk naar jezelf in de spiegel terwijl je positieve dingen tegen jezelf zegt. Begin je zin telkens met: “Ik ben blij met mezelf, omdat ……Vul op de stippeltjes een kwaliteit in van jezelf. Laat je kind dit ook voor hemzelf doen.
Vindt je kind dit nog lastig? Draai het dan om: jij zegt positieve dingen over je kind en je kind zegt positieve dingen over jou. Kijk jezelf aan in de spiegel om het moment dat jouw positieve kwaliteit wordt uitgesproken. Zo kun je het echt ontvangen. Een voorbeeld kan zijn: “Ik ben blij met jou, omdat ik vind dat je zo lief bent voor je broertje.” En je kind kan zeggen: “Ik ben blij met jou, omdat je zulke lekkere kusjes geeft. In het begin zal het wat onwennig zijn, maar door veel te oefenen krijg je het vanzelf onder de knie. En heb je met je kind een activiteit waaraan jullie beiden veel positiviteit zullen beleven.
Is jouw kind blij met zichzelf?
Wil je dat jouw kind kan zeggen dat hij blij is met zichzelf? Dat hij een positief zelfbeeld heeft en vol zelfvertrouwen is? Doe mee met mijn webinar Schatgraven! Ik geef je een prachtige tool om aan het zelfvertrouwen van jouw kind te werken. Hierdoor krijgt je kind inzicht in zijn talenten waardoor hij zelfverzekerd, krachtig en blij is.
Het webinar is donderdag 4 maart om 10:00 uur. Geef je hier op. Doe het vandaag nog. Ik heb maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.
Kun jij volmondig zeggen: “Ik ben blij met mij?”
Warme groet,
Simone
0 reacties