Is jouw kind in verbinding met zichzelf?

door | 0 Reacties

Je kind is passief. Hij heeft nergens zin in, niet vooruit te branden. Het lijkt wel alsof hij alles op de automatische piloot doet. Je vraagt je af of je kind nog wel plezier beleeft, maar je bent bang erover te beginnen. Bang dat je het daarmee erger maakt. Het maakt je radeloos. Is jouw kind in verbinding met zichzelf?

Keuzestress

We leven in een drukke maatschappij. Er wordt veel van kinderen gevraagd om mee te gaan in het leven van alle dag. Er zijn zoveel keuzes te maken. Kinderen worden hier op jonge leeftijd al mee geconfronteerd. Weet jouw kind wat hij leuk vindt? Welke hobby past bij hem of haar? Al die keuzes kunnen ontzettend overweldigend zijn. Zet daar tijdsdruk bij en je weet helemaal niet meer waar je het zoeken moet. Het blokkeert jouw kind volledig. Soms kiezen kinderen niet, uit angst om de verkeerde keuze te maken. Maar wat kan er nou fout gaan? Als je die ene sport toch niet leuk vindt, kun je alsnog een andere sport beoefenen. Is jouw kind in verbinding met zichzelf?

Aanpassen

Als je zelf niet weet wat je wil, bestaat de kans dat je je volledig gaat aanpassen. Als Pietje en Marietje het doen, zal het wel leuk zijn. Laat ik het dan ook maar doen. In een maatschappij zijn ook regels en afspraken nodig waarbij het handig is als iedereen zich daar aan houdt. Dus soms moet je je wel aanpassen. Maar in aanpassen, schuilt ook een gevaar; je kan van jezelf vervreemden. Als je altijd doet wat er van je gevraagd wordt, weet je op den duur niet meer wat je zelf leuk vindt. Hierdoor bestaat ook het gevaar op een laag zelfbeeld: “Wie ben ik?” “Wat ben ik waard?” Of “Is er iemand die mij aardig vindt?” Allemaal vragen en negatieve gedachten die je in een neerwaartse spiraal trekken.

Eigen behoeften

Het is voor iedereen belangrijk om stil te blijven staan bij wat jij nou leuk vindt, zeker voor kinderen. Dat je niet altijd opdrachten en taken uitgevoerd die door anderen zijn bedacht. Dat het kind stil mag staan en tijd mag besteden aan dingen die voor hem belangrijk zijn. Dat je kind dingen doet waar zij blij van wordt en energie van krijgt. Dat hij regie heeft over bepaalde zaken en zijn eigen stem mag laten horen. Dan voelt je kind zich gehoord, gezien en begrepen. Hij doet er toe als er naar zijn stem geluisterd wordt. Dit heeft een positief effect op het zelfbeeld van je kind. Jouw kind heeft jou daarbij nodig.

5 Tips om jouw kind te ondersteunen

Houd onvoorwaardelijk van je kind: je houdt van je kind zonder daar voorwaarden aan te stellen. Wees er voor je kind: geef je kind aandacht zodat je samen kunt zijn en qualitytime hebt met zijn tweetjes. Doe bijvoorbeeld samen een spelletje.

Zoek contact met je kind: ga samen in gesprek. Stel open vragen en luister, vat samen en vraag door. Stel je ook kwetsbaar op; jij bent ook gewoon een mens en hebt niet alle antwoorden in huis. Maar geef aan dat je samen op zoek gaat naar oplossingen.

Geef erkenning aan het gevoel van je kind: het is belangrijk dat het gevoel van je kind er mag zijn. Hij ervaart het zo, ook al begrijp jij het (nog) niet. Zijn gevoel mag er zijn en daarmee hijzelf ook.

Vraag je kind waar hij blij van wordt: weet jij waar jouw kind energie van krijgt? Heeft je kind een hobby waar hij plezier aan beleeft? Is hij creatief, muzikaal of sportief? 

Plan activiteiten in: onderneem samen met je kind activiteiten waarbij je veel beweegt. Denk hierbij aan fietsen of wandelen. Misschien hebben jullie wel een gezamenlijke hobby. Het werkt verbindend tussen jou en je kind als jullie dezelfde hobby delen en uitvoeren.

Bonustip: zorg voor voldoende afwisseling tussen in- en ontspanning. Het is belangrijk om fysiek actief te zijn, maar ook op tijd je ontspanning te nemen. Zowel voor je kind als voor jou.

Kom je er niet uit?

Vraag om hulp. Hoe moeilijk dat soms ook lijkt, het is heel krachtig. Je geeft hiermee aan dat je niet opgeeft. Kom bij mij voor een gratis kennismakingssessie Jouw Krachtige Kind. Plan vandaag nog een afspraak in. Zo komen jullie er achter of mijn manier van werken aansluit bij jullie gezin. Ik ondersteun jullie graag.

Warme groet,

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *