Je voelt je kwetsbaar als het om je kind gaat

door | 0 Reacties

Je voelt je kwetsbaar als het om je kind gaat. Je weet even niet hoe je je kind kan helpen. Dat maakt je onzeker. Je vindt van jezelf dat je overal een oplossing voor moet hebben. Maar die heb je niet altijd. Doordat je kind problemen heeft, zit je er middenin. Je ziet even geen oplossing, omdat je geen afstand kan nemen. Het probleem wil je oplossen en er graag controle over hebben. Je bent bang dat als je loslaat je verder van de oplossing afdrijft.

 

Helikopterview

Soms helpt het om even met een afstandje te kijken. Eigenlijk met een helikopterview. Wat gebeurt hier nu eigenlijk? Wat is er aan de hand? Zonder er een oordeel over te hebben. Even je eigen referentiekader los te laten. Je kind kan het anders ervaren dan jij dat zou doen. Vul het niet voor hem in. Natuurlijk ben je als ouder niet objectief. Dat hoeft ook niet. Je doet het uit liefde voor je kind, omdat je hem wilt helpen.

 

Openheid

Wees open naar je kind dat je het even niet weet. Je voelt je kwetsbaar als het om je kind gaat. Je kind is ook kwetsbaar, hij wil graag een oplossing voor zijn probleem. Vraag hem wat hij denkt dat hem zou kunnen helpen, waar hij behoefte aan heeft. Door open en vanuit verbinding met je kind in gesprek te gaan, voelt je kind zich gehoord en gezien. Vanuit liefde en vertrouwen gaan jullie samen op zoek naar een oplossing. Die komt er zeker! Neem dat maar van mij aan.

Hieronder vertel ik je meer over het in gesprek met je kind en hoe je dat kunt doen.

 

Tip 4: Ga in gesprek met je kind

Onzeker voel je je over jouw deskundigheid als opvoeder. Je durft niet op je gevoel te vertrouwen. Je “weet” niet of iets juist is voor je kind of juist niet. Uitproberen durf je niet. Je bent bang dat je kind misbruik maakt van de situatie. Je hebt geen idee of het verstandig is om de wensen van je kind in te willigen. Indirect lijkt het of je je kind niet vertrouwt als je dit niet doet. Waarom zou je kind weten wat goed voor hem is?

Wantrouwen en onbegrip

Wantrouwen levert strijd op. Onbegrip beheerst jullie leven. Je kind heeft weinig zelfvertrouwen. Wanneer je niet met je kind in gesprek gaat, groeit zijn onzekerheid. Hij voelt zich niet begrepen als er niet naar hem geluisterd wordt. Met als gevolg dat de strijd alleen maar groter wordt of dat je kind zich steeds meer terugtrekt. Dat kan betekenen dat er meer ruzies zijn of dat er juist sprake is van conflict vermijdend gedrag. Daarmee verlies je ook het vertrouwen dat jullie er samen uit kunnen komen. Zo raak je steeds verder verwijderd van elkaar en een oplossing.

Oefening

Neem de tijd om aandachtig naar je kind te luisteren. Dit kan tijdens een wandeling in de natuur bijvoorbeeld. Hierbij is minder oogcontact waardoor je kind zich vrijer voelt om met je te praten. Je kunt je kind ook vragen stellen tijdens een spelletje. Benoem het gedrag wat je is opgevallen en vraag of je kind dat herkent en zo ja, of hij weet hoe dat komt. Luister aandachtig, vat samen wat je kind vertelt en vraag door. Vraag of je kind zelf weet of een idee heeft wat hem kan helpen.

Leg eventueel je eigen ideeën voor en vraag wat je kind daar van vindt. Kijk of zijn ideeën haalbaar zijn om uit te voeren. En begin meteen met die eerste stap. Probeer het uit als een test en bespreek samen met je kind of het werkt. Soms kom je er pas achter of iets werkt als je het probeert.

Behoefte aan handvatten

Heb jij nog meer behoefte aan handvatten? Maak direct een afspraak in mijn agenda. Dat kan hier.

Wanneer je een afspraak met mij hebt ingepland, hebben we een online sessie van 1 uur. In dit uur kun je me jouw vragen stellen. Vertel me waar ik jouw gezin mee kan helpen. Ik doe het graag. Je krijgt tips mee naar huis om direct toe te passen.

 

Je voelt je kwetsbaar als het om je kind gaat. Het is niet erg om het samen even niet te weten zolang je met elkaar in verbinding bent. Ga samen puzzelen vanuit verbinding. Heb met je kind een gesprek van hart tot hart.

 

 

Warme groet,

 

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *