Kan jouw kind zichzelf zijn?

door | 0 Reacties

Een gemiddeld kind, bestaat dat überhaupt? Ieder kind is uniek en wil gezien worden voor wie hij in essentie is. Toch begint het al tijdens de zwangerschap van je kind dat er gemiddeldes worden opgemeten zoals bijvoorbeeld de lengte van de benen. Dat gaat door als het geboren is en naar het consultatiebureau gaat. Ook wanneer het naar school gaat, worden zijn “prestaties” gemeten. Soms wordt er zo op gemiddeldes blindgestaard dat de kwaliteiten van hem of haar over het hoofd worden gezien. Voldoet jouw kind aan de “gemiddeldes”? Of is jouw unieke kind “anders”? Kan jouw kind zichzelf zijn?

Aanpassen

Ik las een interessant artikel over de welbekende reacties vechten, vluchten en bevriezen. Deze reacties kun je laten zien op stress en trauma. Maar er blijkt nog een vierde te zijn: aanpassen. Dit komt vooral voor bij hoogbegaafde en/of hooggevoelige kinderen. Een echte eye-opener. Dat je kind zich blijft aanpassen om te overleven. Door zich telkens te blijven aanpassen, laat hij sociaal wenselijk gedrag zien. Alleen raakt hij zo steeds verder van zichzelf verwijdert. Weet jouw kind nog wat hij wil als hij zich telkens blijft aanpassen aan wat een ander wil? Kan jouw kind zichzelf zijn?

Buiten de lijntjes kleuren

Op school wordt er vaak van je kind gevraagd dat hij binnen de lijntjes kleurt. Ik zie dat ook bij mijn zoon. Lezen is heel belangrijk, dus daar wordt ook op gehamerd om dat in vakanties te blijven doen. Je zoon of dochter krijgt een kaart mee met vakjes erop waar je allemaal kan lezen om het leuk te houden. Mijn zoon heeft dat al zo vaak gezien dat het hem ervan weerhoudt om te gaan lezen. Maar wat als je nou zelf mag kiezen waar je wil lezen? Waarom zijn die vakjes ingevuld? Waarom zijn ze niet leeg? Dus mijn zoon maakte nieuwe vakjes en bedacht nieuwe plekjes waar hij ging lezen, zodat hij het toch leuk vond om te blijven lezen. Wij kozen ervoor dat hij buiten de lijntjes mocht kleuren en zich niet hoefde aan te passen. Kan jouw kind zichzelf zijn?

Identiteit

Wanneer je kind zich telkens blijft aanpassen, verliest hij als het ware zijn identiteit. Wanneer hij niet meer in verbinding is met zichzelf, verwaarloost hij zichzelf eigenlijk. Dit kan ervoor zorgen dat hij negatief over zichzelf gaat denken, moeite heeft met het uiten van zijn emoties en zichzelf mogelijk wat wil aandoen. Zorg ervoor dat je kind kan zijn wie hij is, met alles erop en eraan, met zijn uniek-zijn. Dat hij zijn ware zelf is en kan thuiskomen bij zichzelf.

Behoeften van je kind

Wees alert op de behoeften van jouw kind. Schenk daar aandacht aan. Reageer begripvol en liefdevol wanneer hij buiten de lijntjes kleurt. Hierdoor voelt het zich gezien en dat biedt veiligheid. Hierdoor kan hij zichzelf zijn. Natuurlijk is dit niet altijd even makkelijk voor jou als ouder, maar bedenk dat het voor hem ook niet altijd makkelijk is. Zeker wanneer hij zich op andere plekken, bijvoorbeeld op school, veel aanpast. Dan is het fijn dat hij thuis helemaal zichzelf kan zijn. Wanneer jij jouw unieke kind accepteert, draagt dat bij aan de zelfacceptatie van hem of haar.

3 Tips om jezelf te kunnen zijn
  1. Zorg voor een veilige omgeving: in een veilige omgeving voelt je kind zich begrepen en gezien en kan hij zichzelf zijn. Het helpt om dingen te benoemen, te overleggen met hem en hem ruimte voor eigen keuzes te geven. Wanneer het eigen regie ervaart (binnen jouw grenzen), draagt dat bij aan het zichzelf kunnen zijn. Je geeft hem daarmee ook het vertrouwen dat hij zijn eigen keuzes kan maken.
  2. Geef ruimte aan de behoeften van je kind: breng samen met je kind in kaart waar hij behoefte aan heeft. Schrijf dit op een lijstje en hang het in het zicht op. Dit zijn bijvoorbeeld dingen waar hij energie van krijgt, waar hij blij van wordt., waar hij zijn eigenheid in kwijt kan.  Dit kan een creatieve hobby zijn zoals schrijven, tekenen of muziek maken, maar ook even lekker sporten als uitlaatklep.
  3. Zoek gelijkgestemden op: wanneer je kind met gelijkgestemde kinderen optrekt, zal hij zich meer begrepen en minder alleen voelen. Wanneer hij gelijkgestemden om zich heen heeft, kan hij zich daar aan spiegelen en heeft dat een positief effect op zijn zelfbeeld.  
Jezelf zijn

Heeft jouw kind moeite om zichzelf te blijven en past het zich steeds aan anderen aan? Geef hem op voor de training Word Je Krachtige Zelf. In een klein groepje wordt gewerkt aan het versterken van het zelfvertrouwen en het ontwikkelen van positieve gedachten over jezelf. Ik help jou je kind weer in verbinding met zichzelf te brengen. Dit levert jou een krachtig kind op. Kijk hier voor meer informatie.

Warme groet,

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *